EDSO apliecina novērotāju atbrīvošanu Slavjanskā • IR.lv

EDSO apliecina novērotāju atbrīvošanu Slavjanskā

53
Odesā pie ugunsgrēkā cietušā Arodbiedrību nama, kur gulst ziedi bojāgājušo piemiņai. Foto: LETA-AFP.

Ukraina pārmet Krievijai inscenējumu; Latvija pauž līdzjutību par Odesas ugunsgrēka upuriem

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) sestdien tviterī apliecinājusi, ka promaskavisko separātistu sagūstītie EDSO novērotāji Slavjanskā atbrīvoti, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz AFP/Unian. Ukraina pārmetusi Krievijai ķīlnieku sagrābšanas inscenējumu. Savukārt Latvija izteikusi Ukrainai līdzjūtību par Odesas ugunsgrēka upuriem.

Virenā no Slavjanskas kontrolposteņiem EDSO novērotājus pārņem Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglands. Pirms ķīlnieku atbrīvošanas par to paziņoja bijušais Kremļa pārstāvis cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins, kas ar delegāciju ieradies Ukrainā. Viņš norādīja, ka “atbrīvoti visi 12 cilvēki”, kas minēti viņa sarakstā.

Kā pavēstījis Ukrainas Drošības dienests (SBU), tā rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Krievija pati koordinējusi un tieši ietekmējusi situāciju ap ķīlnieku sagrābšanu, bet aktīvā Maskavas dalība viņu atbrīvošanā uzskatāma par Krievijas sarīkotu inscenējumu.

Lai gan Krievijas puse apgalvo, ka par ķīlnieku nolaupīšanu atbildīga Ukraina, tomēr telefonsarunas ieraksts starp Lukinu un bruņoto teroristu vadītāju Igoru Girkinu ar iesauku Strēlnieks ļauj noprast, ka Maskava koordinē kaujinieku darbību un tiešā veidā ietekmē viņu lēmumus, norāda SBU.

Jau ziņots, ka promaskaviskie separātisti 25.aprīlī Slovjanskā sagrāba gūstā astoņus EDSO novērotājus no Vācijas, Dānijas, Polijas, Čehijas un Zviedrijas, kā arī četrus ukraiņus. Teroristi paziņoja, ka oficiālo delegāciju uzskata par “karagūstekņiem”, pieļaujot, ka viņi varētu tikt atbrīvoti apmaiņā pret arestētajiem separātistiem. Divas dienas vēlāk ķīlnieku sagrābēji atbrīvoja vienu novērotāju no Zviedrijas, ņemot vērā viņa veselības stāvokli.

Latvija izsaka līdzjūtību Ukrainas tautai saistībā ar traģiskajiem notikumiem Odesā. Piektdien ugunsgrēkā Odesas Arodbiedrību namā un konfrontācijā starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem kopumā gājuši bojā 43 cilvēki un cietuši gandrīz divi simti, no kuriem vairāki desmiti ir smagā stāvoklī. Cietušo skaitā ir arī žurnālisti.

“Latvija kopā ar starptautisko sabiedrību skumst un izsaka visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus Ukrainas tautai saistībā ar traģiskajiem notikumiem Odesā,” norādīts Ārlietu ministrijas (ĀM) izplatītajā paziņojumā. Ministrija uzsver, ka Latvija stingri nosoda vardarbību, provokācijas, iejaukšanos no ārienes, kas tikai rada nevainīgu cilvēku upurus un nes postu, kā arī grauj stabilitāti Eiropā. Latvija ir pārliecināta, ka Ukraina veiks vispusīgu izmeklēšanu, kas ļaus saukt pie atbildības patiesos vainīgos. Notikumi apliecina nepieciešamību panākt nekavējošu saspīlējuma deeskalāciju Ukrainā.

SBU PPretterorisma centra priekšnieks Vasilijs Krutovs paziņojis, ka Krievija plāno izvērst teroristisko darbību plašākā Ukrainas teritorijā, neaprobežojoties vienīgi ar Doņeckas un Luhanskas apgabalu, tādēļ Ukrainai jābūt gatavai uz vēl nopietnāku notikumu attīstību, citē aģentūra LETA, atsaucoties uz medijiem ”Unian”/Censor.net.

Pēc viņa teiktā, turpinoties Ukrainas militārajai operācija valsts austrumdaļā, kopš piektdienas sekmīgi novērstas vairākas diversijas, tostarp mēģinājums saindēt dzeramo ūdeni un sabojāt Slavjanskas dzelzceļa energoapgādes sistēmu. Likvidētas snaiperu bāzēšanās vietas Slavjanskas administratīvajās un dzīvojamajās ēkās, pasargāta no apšaudes Ukrainas bruņutransporta kolonna, novērsti mēģinājumi bloķēt satiksmi pa tiltiem un aizsprostot ar sabiedriskā transporta līdzekļiem Kramatorskas pilsētas ielas.

Krutovs piebildis, ka Ukrainas spēki pilnībā kontrolē Slavjanskas ārējo perimetru un visas automaģistrāles ap pilsētu, ap kuru ierīkoti 14 kontrolposteņi. Tādējādi novērsta diversantu grupu piekļuve pilsētai un bruņojuma piegāde. Pretterorisma centra vadītājs paziņojis, ka pastāv diezgan labas izredzes atbrīvot no Slavjanskas separātistu gūsta vienības “Alfa” karavīrus.

Krutovs atzinis, ka Ukraina saskārusies ar agrāk tai nepazīstamu praksi – civiliedzīvotāju izmantošanu aizsegam. “Ja tā nebūtu, mēs jau sen būtu atbrīvojuši savas pilsētas un ciemus no separātistiem,” viņš paziņojis, vēlreiz vēršoties pie iedzīvotājiem ar aicinājumu neatbalstīt teroristus. Viņš arī piebildis, ka pretterorisma operācija nekādā gadījumā neapdraud 25.maijā paredzēto Ukrainas prezidenta vēlēšanu rīkošanu.

Komentāri (53)

Ligiña Doniña 03.05.2014. 17.50

Mūsdienās vairs fašistiskās Maskavas teātris nedarbojas. Sarunas tiek pārtvertas un tīklā visu var dzirdēt un redzēt. Kremļa Hitlers nav sagatavojies, kā pienākas, lai gan mēģināja aizliegt pat google.

+8
0
Atbildēt

1

    Amis > Ligiña Doniña 03.05.2014. 18.22

    IvarsA Kremļa Hitlers…..! O-ho, salīdzināji!

    ===============

    Čekas nagu maucējam ne smadzeņu, ne kultūras ne godaprāta. Putins man atgādina GKČP, kas vienā rāvienā iemanījās aizskalot psrs kanalizācijā, tūlīt tur nonāks krievu pasaule, ar visiem saviem smirdīgiem atribūtiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 03.05.2014. 16.50

Ja kas, pie tā, ka aizgāja bojā tie provokatori, kas, pārsvarā, bija iesūtīti no Krievijas vai Ukrainas austrumu apgabaliem ar nolūku destabilizēt situāciju Odesā, bija bruņoti, un uzbruka neapbruņotai Ukrainas vienotības pikritēju kolonai, vainīga Krievijas vai Janukovica uzpirktā milicija, kas pati gāja ar att. atzīmēm uz formas, un pilnīgi mierīgi ļāva uzbrukt neapbruņotaiem cilvēkiem, toties, kad promaskaviskie bandīti negaidīti saņēma pretestību, pazuda.

Saņēma pretestību viņi tāpēc, kas visa Odesa, izņemot nopirkto miliciju, jau zināja par gaidāmo uzbrukumu.

Viņi saņēma pretestību, un bija spiesti bēgt un noslēpties Arodbiedrību namā, no kurienes sāka apšaudīt cilvēkus un mest Molotova kokteiļus( nez, no kurienes tiem promaskaviskajiem bandītiem tur gadijās šaujamieroči)?

Saprotams, tur bija arī vietējie, kas piebiedrojas šiem provokatoriem.

Saprotams, tas satracināja cilvēkus lejā, un arī tie sāka mest pa logiem Molotova kokteiļus.

Un visu šo laiku milicija neiejaucās, tātad, skaidrs, ka tā bija iepriekš plānota provokācija, un kur tā bija plānota, arī skaidrs, ne jau Kijevā.

Tos vietējos Maskavas piekritējus, kas tur nejauši gadījās, Krievijas iesūtītie provokatori vienkārši izmantoja.

Un, no ēkas viņi netika ārā tikai tāpēc, ka paši bija aizbarikadējuši visas izejas, un vēlāk, īsā laikā, nevarēja tās attīrīt.

Un tie, kas aizgāja bojā, aizgāja ne jau pūļa vainas dēļ, kaut, to pūli var saprast, grūti izturēties lojāli pret cilvēkiem, kas, pirms tam, tevi apšaudīja, bet gan panikas un paši savas vainas dēļ.

Skaidrs, ka tā ir traģēdija, un žēl tos, kas aizgāja bojā, tam nebija jānotiek, bet, te 100% vainīgi tie, kas to visu izprovocēja, tātad, Krievija, un tie bojāgājušie ir taisni tas, kas Krievijas propagandai bija nepieciešams, Ukrainai to galīgi nevajadzēja, katrs spriestspējīgais cilvēks to saprot.

+8
-1
Atbildēt

4

    ingazilunska > ligakalnina 03.05.2014. 17.50

    Šaubos, ka fašisti būtu humāni, kaut cik tas humāni, sākumā ampētāt ar akmeņiem, un pēcāk palīdziet tiem, kas izdzīvoja.

    Bet nu mūsējie humāni nu noteikti:

    https://www.youtube.com/watch?v=eTu5dpmvOAo

    Redziet, paši notreca šo te fašistu, un, kad viņš nu ir nokritis, paši par viņu arī rūpējas.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 03.05.2014. 18.41

    http://www.echo.msk.ru/blog/echomsk/1312556-echo/ – ko stāsta viens no aculieciniekiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 03.05.2014. 17.10

    Skatījos strīmā. Diezgan baisi, bet ne tas vien ir redzēts. Ko nekad nebiju redzējis, ka cilvēki glābj ienaidniekus (jā, diemžēl fakts) zem šo mestiem akmeņiem. Tas bija, kad “benderiešu fašisti” pirms ugunsdzēsēju atbraukšanas operatīvi nojauca tuvumā esošo antimaidana skatuvi un tā konstrukcijas izmantoja kā improvizētas kāpnes. Vēl pārsteidza, ka viens otrs noceltais metās saviem glābējiem virsū (amfetamīni?).

    Kas nepatika, tad Odesas TV komentētāja stils. Vietām bija derdzīgi, bet varbūt to arī komentēja pašaizsardzībnieks vai ments, strīmā grūti bija saprast.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 03.05.2014. 17.52

    Jā, taisnība, vienīgie, kas viņus glāba, bija tie, kam viņi pirms tam uzbruka, ironiski.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 03.05.2014. 21.25

Puķins paziņo, ka slēpsies aiz sieviešu un bērnu mugurām un šaus, lūk orģināls:http://www.youtube.com/watch?v=R3KNU4JYZjs

+7
0
Atbildēt

5

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu