''Pieklājīgie zaļie cilvēciņi'' • IR.lv

”Pieklājīgie zaļie cilvēciņi”

32
Foto: LETA-AFP
Gunārs Nāgels

Latvijai jāizplata patiesas vēstis par okupācijas iemesliem un sekām

Liekas, jau pagājusi vesela mūžība kopš Krievijas vēstnieks Latvijā pārmeta Latvijas bijušajai prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai – viņas pieļāvumi, ka Krievija varētu Ukrainā ievest savu armiju, nav nopietni ņemami. Viņš pat nožēloja, ka politiķiem nav tādas dopinga kontroles kā sportistiem. Tas bija tikai pirms pāris mēnešiem – februāra beigās.

Tieši pirms Lieldienām ceturtdien, 17.aprīlī, Krievijas prezidents Putins uzstājās TV tiešraidē un vaļsirdīgi atzinās, ka Krievijas karaspēks tomēr bija klāt un rīkojās ”korekti un profesionāli” Krimas referenduma laikā.

Jautājums raidījumā prezidentam Putinam skanēja: ”Kas bija tie zaļie cilvēciņi?” Vladimira Putina atbilde bija: ”Mūsu uzdevums bija nodrošināt krimiešu brīvu gribas izpausmi. Lai nebūtu tanku un nacionālistu, tādēļ aiz Krimas pašaizsardzības spēku muguras stāvēja mūsu armijnieki, viņi darbojās korekti un profesionāli.”

Lai pilnveidotu murgu, Krievijas armijas koris, tā sauktais Sarkanarmijas koris, ir iedziedājis ”himnu” ”Pieklājīgie cilvēki” (Вежливые люди), kas slavē tieši šos zaļos cilvēciņus: ”Viņu ķiveres ir pieklājīgas, viņu sejas ir pieklājīgas, pat viņu tērauda mašīnas ir pieklājīgas…” Balalaikas pavadījumā dzirdam, ka ”viņi vienkārši pieklājīgi stāv netālu, viņi vienkārši nes ieročus”, un ”pieklājīgie cilvēki nosargās tēvzemes slavu un godu”. Dziesma ir dzirdama kora oficiālajā YouTube vietnē.

Bieži dzirdēts, ka Krievija tagad pielieto jaunu kara metodi – neiebrūkot atklāti ar tankiem, bet musinot kādu sabiedrības daļu uz sacelšanos, ko tad atbalsta slepeni ievestas Krievijas bruņoto spēku vienības. Diemžēl, kā rakstīts Bībelē – nav nekā jauna zem saules.

Kā raksta vēsturnieks Heinrihs Strods, pirms 1940.gada PSRS ultimāta Latvijai tā aktīvi piestrādāja Latvijas destabilizācijā. PSRS aģenti mēģināja organizēt gan alternatīvo valdību Stokholmā Anša Rudevica vadībā, kas tad ar Sarkanās armijas atbalstu ieņemtu iestādes Ventspilī un Liepājā un vērstos pret ”Ulmaņa fašistisko režīmu”, gan plānoja PSRS draudzīgu valdību Rēzeknē, līdzīgi Somijas paraugam.

Nav nekāda iemesla nedomāt, ka līdzīgi plāni neeksistētu patlaban. Pagājušajā nedēļā Kanādas Ārlietu ministrs Džons Bērds (John Baird) savas Latvijas vizītes laikā apmeklēja Okupācijas muzeju. Iepazīstoties tuvāk ar mūsu neseno vēsturi un pieredzi ar lielo kaimiņvalsti austrumos, viņš uzreiz minēja līdzības ar šodienas notikumiem Ukrainā.

Latvijas Okupācijas muzejam ir svarīga loma informēt citu valstu vadītājus, ministrus un diplomātus par Latvijas okupācijas izveidošanos un sekām, tāpēc nedrīkstam pieļaut aizkavēšanos muzeja ēkas pārbūvē. Patiesība un tās izplatīšana ir mūsu spēks!

Dr. Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (32)

Kaspars Špūle 28.04.2014. 16.01

Krimā (Sevastopolē) mītiņotāji pret korupciju iepazīstas ar Maskavas policiju, kurai ir nedaudz atšķirīgs priekšstata par to, ko drīkst un ko nedrīkst :)

http://censor.net.ua/cnPlayer.swf?vf=280414_sev

+9
0
Atbildēt

2

    Inese Birzniece > Kaspars Špūle 28.04.2014. 21.09

    žoržs. “separātiskas noskaņas kurināt stingri aizliegts”. Nu gan maigi izteicāties, cienītais. Vai divi Čečenijas kari par maz?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mariam > Kaspars Špūle 28.04.2014. 17.45

    Labs, patiešām ! :) Krievijas krievi droši vien domā, ka tie krimieši, pa Ukrainu, brīvo valsti dzīvodami pārāk izlaidušies, ar savām tiesībām te.. Vienīgā bēda tik, ka tad, kad jau atjāgušies vairums krimiešu būs, par vēlu – Krievijas federācijā referendumus rīkot neiespējami un sepretiskas noskaņas kurināt stingri aizliegts.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Ivars Ozols 28.04.2014. 14.08

+6
-1
Atbildēt

0

dro 28.04.2014. 13.03

Mierīgie iedzīvotāji vai pieklājīgie zaļie cilvēciņi?:

На мэра Харькова Геннадия Кернеса совершено покушение. Он получил огнестрельное ранение в спину.

Около 12 часов его доставили в 12-ю городскую больницу. В данный момент медики борются за его жизнь.

+4
-1
Atbildēt

5

    Amis > dro 28.04.2014. 13.29

    lno

    Ukrainas straujumas, zatleri un dombrovski, noslepkavojot Muzičko un uzsākot karu pret “Labējo” sektoru, izprovocēja krievus uz agresijas eskalāciju. Tagad ukraiņu tautai būs jācīnās ne tikai pret Janukoviča tituškām, krievu interventiem, bet arī pašu nodevējiem.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > dro 28.04.2014. 21.31

    Zoņtiks > dro 29.04.2014. 09.12

    Jā, zinām anonīmais fašist, meli un naida kurinātāj ločmeli kā tavējie cīnās. Šie uzbrukumi, laikam arī ir “pašaizsardzība” vai ne? :) Droši vien atkal tev pietiks nekaunības izteikties ka tas ir “noziegums un sods”?

    http://www.delfi.lv/news/world/other/ukrainas-vienotibas-mitinam-donecka-uzbruk-ar-nujam-brunoti-aktivisti.d?id=44439302

    http://www.delfi.lv/news/world/other/sevastopole-prokrieviskie-aktivisti-ar-patagam-uzbrukusi-mierigiem-ukrainu-protestetajiem.d?id=44283455

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.04.2014. 15.35

    Как бы мы ни относились к Кернесу, покушение на него связан напрямую с изменением его политической позиции. Для меня Кернес был символом бандитского беспредела в ходе революции, и ответственность за этот беспредел снимать ни в коем случае нельзя. И стыдно, что Харькову его назначили.

    Но после возникновения угрозы российского вторжения его позиция резко изменилась. Именно Кернес после переговоров с Коломойским ликвидировал съезд “Первого украинского фронта”, который по замыслу Кремля должен был легитимизировать раскол Украины. Он и его друг Добкин были одними из ключевых фигур в стратегии Кремля, и выход Кернеса из этого плана нанес серьезный ущерб российскому влиянию. Кернес должен был стать одним из участников проукраинского движения представителей властей областей Юго-Восточной дуги Харьков-Одесса.

    Цели покушения против Кернеса:

    1. Ослабить противодействие сепаратистским движениям в Харькове и в целом в Украине.

    2. Путем организации персонального террора запугать руководителей в юго-восточных регионах накануне анонсированного Коломойским создания совета губернаторов и региональных лидеров Юго-Востока.

    3. Продемонстрировать персональную угрозу для Игоря Коломойского.

    4. Организовать в Харькове кампанию по выдвижению марионеточного “народного мэра”.

    Думаю, что покушение на Кернеса – акт политического терроризма. И заказчиками его являются пророссийские сепаратистские организации. Для Киева политической угрозы Кернес никакой не представлял. Кернес – не борец за Украину, но он не был частью путинского сценария, это точно.

    Стреляли по данным МВД из машины. По данным Юрия Сапронова – из СВД из леса.

    Ситуация в Харькове после покушения может резко обостриться, и это внушает самые серьезные опасения.

    J. Butusovs.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ansis > dro 28.04.2014. 15.14

    Tā ir ļoti slikta tendence, ka katrs politiskais speks Ukrainā (labejais sktors, Timošenko utt) veido savu armiju. Tas tiešām ved uz pilsoņkaru – Putins būs priecīgs.

    Pareizak tomēr būtu Ukrainai lojālajiem grupējumiem atbruņoties un iekļauties Nacionālajā gvardē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu