Ārvalstu investori: Zolitūdes traģēdija jāizmeklē ar valdību nesaistītiem ekspertiem • IR.lv

Ārvalstu investori: Zolitūdes traģēdija jāizmeklē ar valdību nesaistītiem ekspertiem

36
Sagruvušajā Zolitūdes lielveikalā "Maxima" notiek sagatavošanās darbi otrdien paredzētajam izmeklēšanas eksperimentam, kura laikā notiks ēkas konstrukciju brucināšana. Foto: Zilgma Kukle, LETA

Valdībai ir nekavējoties jārīkojas un jārada priekšnoteikumi neatkarīgas izmeklēšanas komisijas darbam

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) aicina Latvijas valdību nodrošināt un īstenot ar valdības darbu nesaistītu Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu.

ĀIPL direktore Linda Austere biznesa portālam “Nozare.lv” stāstīja, ka, lai aizsargātu Latvijas sabiedrības un valdības būtiskākās intereses un pamatvērtības, nedrīkst pieļaut, ka veidotos iespaids vai pieņēmums, ka gaidītais izmeklēšanas process ir zaudējis nozīmīgumu vai ticis atvirzīts “otrajā plānā”, tai skaitā koruptīvas rīcības rezultātā vai kā citādi vēloties mazināt šā procesa caurskatāmību.

“Izlēmīgas rīcības trūkums, gādājot, lai notiktu vispusīga, rūpīga un neatkarīga traģēdijas apstākļu izmeklēšana, negatīvi ietekmēs investoru, īpaši ārvalstu investoru, uzticēšanos Latvijai,” uzsvēra Austere.

ĀIPL uzskata, ka izmeklēšanas veikšanai ir jāveido neatkarīga izmeklēšanas komisija, kurai būtu uzdots sagatavot un sniegt ziņojumu par visiem negadījuma apstākļiem. Tāpat komisijai būtu arī jāprezentē tās rekomendācijas situācijas uzlabošanai plašākai sabiedrībai.

“Lai to izdarītu, Latvijas valdībai ir nekavējoties jārīkojas un jārada priekšnoteikumi šādas neatkarīgas izmeklēšanas komisijas darbam. Tai jānosaka skaidrs komisijas pilnvarojums, jānodrošina priekšnoteikumi tās rīcības objektivitātei, jāizveido tiesiskais ietvars, kas rada priekšnoteikumus komisijai uzticēto uzdevumu īstenošanai, veicot izmeklēšanu, tostarp komisijas tiesības pieprasīt informāciju no publiskām un privātām personām, kā arī uzņēmumiem. Valdībai jāapstiprina sākotnēji komisijas darbībai nepieciešamais budžeta projekts, vēl pirms tiek vērtēti un izvēlēti komisijas locekļi,” sacīja Austere.

ĀIPL ieskatā, komisijas locekļi ir jāizrauga, uzklausot daudzpusīgu, neatkarīgu un sabiedrībā cienītu personu loku. Vislielākā uzmanība jāpievērš tam, lai komisijas locekļu izvēles procesā nepiedalītos un par tās locekli nekļūtu neviens, kas būtu personīgi ieinteresēts izmeklēšanas secinājumos. Nav pieļaujams, ka komisijas darbā iesaistās valsts pārvaldē strādājoši cilvēki. ĀIPL uzskata, ka komisijas darbā jāiesaista vismaz viens neatkarīgs ārvalstu pārstāvis, kurš ir guvis pieredzi, līdzdarbojoties šādas komisijas darbā. Komisijas locekļiem ir jāsaņem tāda atlīdzība no valsts budžeta līdzekļiem, kas ir atbilstoša to pieredzei un zināšanām.

“Tikai vispusīga un rūpīga izmeklēšana var sniegt mierinājumu 54 traģēdijā bojā gājušo un ievainoto cilvēku ģimenēm un draugiem, ievainotajiem, kā arī visiem līdzcilvēkiem Latvijas sabiedrībā. Daudzās valstīs līdzīgu katastrofu gadījumā savu ziņojumu par notikumu sniedz arī sabiedriska izmeklēšanas komisija, kuras sagatavotais ziņojums ietver atklātu, hronoloģisku notikušā izklāstu un tā iemesliem, uzsver to, kas ir jāmaina, lai līdzīgi notikumi neatkārtotos. Latvijas sabiedrība arī ir pelnījusi tādu pašu attieksmi,” atzina ĀIPL direktore.

Pērn 21.novembrī Rīgā, Zolitūdē, iebruka veikala “Maxima” jumts, kā rezultātā gāja bojā 54 cilvēki, daudzi guva ievainojumus.

 

Komentāri (36)

marchaeva 12.05.2014. 17.16

Nu bet gadiem ilgi būvniecības pašvaldības pasūtījumus kūrējošais Mr. 20 % jau nav valdībā, bet RD.

Varbūt sajauca to no kurienes nevajag saukt ekspertus?

+1
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 14.04.2014. 19.36

valdiiba var samekleet arii taadus , a kurš tad meklees?, ne jau lembe

+1
0
Atbildēt

0

Amis 14.04.2014. 14.52

Bet loģiski. Ja SC vadītā iekšlietu ministrija izmeklēs Zolitūdes slaktiņu, pavisam droši, ka Maxima, Re&Re, Ušakovs, Dombrovskis, Sprūdžs un Pavļuts nomauksies no Temīdas rīka.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu