Savickis: Par LG akcijām interesējas spekulanti • IR.lv

Savickis: Par LG akcijām interesējas spekulanti

26
''Itera Latvija'' vadītājs Juris Savickis. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Par ”Latvijas gāzes” akciju pirkšanu varētu būt interese no “Fortum”

Par Vācijas energokompānijai “E.ON Ruhrgas” piederošajām 47,23% AS “Latvijas gāze” (LG) akcijām interesējas finanšu spekulanti, un interese par tām varētu būt Somijas energokompānijai “Fortum”, šodien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja SIA “Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis.

Savickis stāstīja, ka pie viņa ir vērsušies dažādi finanšu spekulanti, kas izrādījuši interesi par “Latvijas gāzes” akciju iegādi, vēsta Nozare.lv. Pēc viņa teiktā, interese par šīm akcijām noteikti būs gan no ASV, gan Eiropas finanšu tirgus dalībniekiem, taču, pēc Savicka domām, akcijas vajadzētu iegādāties kādai lielai kompānijai.

Viņš pieļāva, ka “E.ON Ruhrgas” vietā “Latvijas gāzē” varētu nākt “Fortum”, jo, atšķirībā no Vācijas uzņēmuma, kas nolēmis pamest valsti, Somijas uzņēmums Latvijā attīstās. “Tā kā vācieši Latviju vēlas pamest ātri, cena “Fortumam” varētu būt pieņemamam. Somiem ir arī labas attiecības ar Krieviju,” norādīja Savickis.

Uzņēmuma “Fortum” pārstāve Guntra Matīsa biznesa portālam Nozare.lv sacījusi, ka “Fortum” minējumus un pieņēmumus nekomentē.

Vaicāti, cik varētu maksāt “E.ON Ruhrgas” piederošās “Latvijas gāzes” akcijas, enerģētikas eksperts, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Gatis Ābele (LZS) pauda šaubas, vai kāda nopietna kompānija būs gatava par akcijām maksāt vairāk par 100 miljoniem eiro. Savukārt Savickis uzsvēra, ka par šādu cenu neviens “Latvijas gāzes” akcijas nepārdos.

Savickis atzina – lai arī kurš pirks akcijas, tam būs jāvēršas pie pārējiem “Latvijas gāzes” akcionāriem – “Itera” un “Gazprom”, lai vienotos par nākamajos gados piegādājamās gāzes apjomiem, jo pretējā gadījumā jaunais akcionārs nopirks “dzelžus un zemi”, bet gāzes nebūs.

Uz jautājumu, vai “E.ON Ruhrgas” piederošās “Latvijas gāzes” akcijas būtu jāiegādājas Latvijai, Savickis pauda viedokli, ka valstij šīs akcijas nevajadzētu pirkt, jo valsts uzdevums ir nodrošināt biznesa vidi, nevis iesaistīties uzņēmējdarbībā. Viņš uzskata – valstij iegādājoties “Latvijas gāzes” akcijas, sarunas par gāzes piegādi ar “Gazprom” kļūs politizētas.

Arī Ābele uzskata, ka Latvijai nav jāiegādājas gāzes kompānijas akcijas, jo tas valstij nenodrošinās ietekmi lēmumu pieņemšanā. “[Valstij iegādājoties “Latvijas gāzes” akcijas,] iegrūdīsim valsti [uzņēmumā] bez mazākās ietekmes,” uzsvēra Ābele un piebilda, ka valsts šo naudu varētu ieguldīt citās jomās, kurās būtu lielāka atdeve.

Sarunas gaitā tika skarts jautājums par to, vai būtisku problēmu risināšanā valstij kā “Latvijas gāzes” akcionāram būtu iespējams iegūt balsu vairākumu, uz ko Savickis atbildēja, ka viņa pārstāvētā “Itera” jau 15 gadus lēmumu pieņemšanā ir nosvērusies par labu vai nu “Gazprom” vai “E.ON” lēmumiem atkarībā no tā, vai šie lēmumi bijuši valsts interesēs. “Ja valsts nopirks “Latvijas gāzes” akcijas, tad, pieņemot lēmumus sabiedrības interesēs, valsts var rēķināties ar manu atbalstu,” uzsvēra Savickis kā ”Itera Latvija” vadītājs.

Kā ziņots, pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums “E.ON Ruhrgas” plāno pārdot daļas uzņēmumā “Latvijas Gāze”, kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja “E.ON Ruhrgas” izlemtu pārdot savas “Latvijas Gāzes” akcijas. Pavļuts tolaik biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja, ka valdība ir gatava rīcībai šādā situācijā.

Šonedēļ premjerministre Laimdota Straujuma (V) informēja, ka valdībai atbilde par Vācijas uzņēmumam “E.ON Ruhrgas” piederošo “Latvijas Gāzes” akciju iegādi jāsniedz līdz šā gada 2.maijam. Savukārt Ekonomikas ministrija līdz šā gada aprīļa otrajai pusei iesniegs valdībā situācijas vērtējumu.

Izskanējusi informācija, ka Vācijas kompānijas akciju vērtība “Latvijas gāzē” varētu būt 600 miljoni eiro, ko Straujuma vērtēja kā pārspīlētu summu. Tajā pašā laikā premjerministre atzina – ja valdība izlems iegādāties akcijas, tad līdzekļi to iegādei būs.

Komentāri (26)

jeers 11.04.2014. 16.06

Ierunājās ‘liberālais’ Savickis. Zirgam jāsmejas. Nebūtu viņš profesionāls čekists būtu jāsauc par meli.

+12
-2
Atbildēt

1

    Inese > jeers 11.04.2014. 16.13

    VDK cīnījās par mieru visā pasaulē (c) Savickis

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

peerku 11.04.2014. 18.48

Savickis,- īstais, kam prasīt padomu. Anekdote.

+8
0
Atbildēt

1

    Amis > peerku 11.04.2014. 20.53

    DD1

    Čekas pieliktais uzraugs, Savickis sakompromitēto politiķu vidū ir ļoti ietekmīgs, ja varēja pie sevis uz ložu arēnā Rīga izsaukt premjeru un publiski pazemot, kā pēdējo sūdu, uzmaucot tam Dinamo krekliņu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 11.04.2014. 17.28

Savickis kulsta ūdeni, jo vēlas, lai Latvija svalsts nopērk mazākuma akcijas, bet pašam tad Zelta pakete kopā ar Gazprom.

Latvijas valstij nav jāpērk Latvijas gāzes akcijas, bet jābūvē sašķidrinātās gāzes termināls . Uzbūvēt nejēgas Gaismas pili par 188 milj Latvijas valsts var, bet uzbūvēt gāzes terminālu- nezin kāpēc nevar.

Par citām visai apšaubāmām būvēm patreiz nepieminēšu, jo to ir daudz. Kārtīgs saimnieks sāk ar “kūti”, nevis ar pili sev.

+9
-3
Atbildēt

5

    silvija > austrisv 12.04.2014. 20.20

    Aizveries tak vienreiz, Kremlinu gnīda sētniek. Smird kā tāda caura vircas muca.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Amis > austrisv 11.04.2014. 20.45

    Bet Uzbūvēt nejēgas Gaismas pili par 188 milj Latvijas valsts var, bet uzbūvēt gāzes terminālu- nezin kāpēc nevar.

    ====================

    Varētu jau, ja būvēšanu uzticētu “skonto būvei” un Re&Re, tikai tad ciestu Gazprom un čeka, kas par sodu “pazaudētu” nelietīgāko RP un Vienotības darboņu kompromitējošus materiālus.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Amis > austrisv 12.04.2014. 20.08

    aivarsk

    Būtu pakustinājis mazo pirkstiņu, visi viņa skeleti būtu izlikti publiskai apskatei un par Eiroparlamentu būtu jāaizmirst. Drīzāk nāktos domāt, kā atmāzēties no afēras ar Hipotēku banku, kas “par īpašiem nopelniem” iedeva bezprocenta beztermiņa kredītu un par Bukānes kura viņu bija izputinājusi, ielikšanu amatā, lai tā izputina arī Ventspils brīvostu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 12.04.2014. 15.42

    Bet, ko dombrovskis tika izdarījis, lai tāds termināls būtu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > austrisv 11.04.2014. 18.30

    Piekrītu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu