Piektdien Lielajā ģildē Nacionālais simfoniskais orķestris atskaņos Bēthovena mūziku • IR.lv

Piektdien Lielajā ģildē Nacionālais simfoniskais orķestris atskaņos Bēthovena mūziku

35
Koncerta publicitātes attēls

Koncerta “Viva Beethoven” solists – vijolnieks Vadims Gluzmans. Diriģents – Žerārs Korstens

Šovakar, 4.aprīlī plkst.19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) piedāvās klausītājiem Ludviga van Bēthovena Vijoļkoncertu un Otro simfoniju. 

Gan Otrā simfonija, gan Vijoļkoncerts ir spēkpilni skaņdarbi, kas pārliecinoši rāda komponista meistarību. Abi darbi tapuši uz komponista jaunības un brieduma sliekšņa. Solo partiju Vijoļkoncertā spēlēs Rīgā augušais un pasaulē atzinību guvušais vijolnieks Vadims Gluzmans. Pie LNSO diriģenta pults stāsies Žerārs Korstens, kurš jau divas reizes sevi parādījis Latvijā kā Bēthovena mūzikas erudīts interprets. 

Otrās simfonijas gala variants tapis vienā laikā ar Bēthovena tā saukto Heiligenštates testamentu, kuru viņš uzrakstīja pēc ražīgi pavadītas 1802.gada vasaras. Tā ir brāļiem Karlam un Johanam domāta Bēthovena atzīšanās progresējošā nedzirdīgumā. Šo vēstuli atrada tikai pēc viņa nāves. Bēthovena Vijoļkoncerts tapis 1806.gadā pēc austriešu vijolnieka un diriģenta Franča Klementa pasūtījuma. Dažos avotos teikts, ka šis gads Bēthovena mūžā zīmīgs ar to, ka 36 gadus vecais komponists slepeni saderinājies ar Terēzi fon Brunsviku, taču kāzu diemžēl nebija. 

Pirms koncerta plkst.18 Lielās ģildes Baltajā zālē notiks saruna ar LNSO māksliniecisko padomnieku, diriģentu, komponistu Andri Vecumnieku un politologu Ivaru Ijabu par tēmām – Bēthovens, revolūcija un mūzika. 

Ieeja no plkst.17.30, uzrādot derīgu koncerta ieejas biļeti. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu