Dripe sola LNB ekspluatācijā nodot aprīlī • IR.lv

Dripe sola LNB ekspluatācijā nodot aprīlī

25
Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka. Foto: Zilgma Kukle, LETA
Beāte Rozmane

Negaidītas prasības starplaikā izvirzījis pašvaldības uzņēmums “Rīgas satiksme”

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku ekspluatācijā paredzēts nodot aprīlī, Ir.lv apstiprina arhitekts un Kultūras ministrijas LNB projekta īstenošanas eksperts Jānis Dripe. Viņš sola divu nedēļu laikā pabeigt galveno kāpņu un dūmu novadīšanas sistēmas uzlabojumus, ko pieprasīja ugunsdzēsēji. Taču starplaikā jaunas prasības projektam izvirzījusi “Rīgas satiksme”.

Marta vidū Kultūras ministrija (KM) solīja, ka jauno bibliotēkas ēku varēs nodot ekspluatācijā paredzētajā laikā – marta beigās vai aprīļa sākumā. Kaut gan būvdarbi LNB ēkā tika pabeigti jau 20.decembrī, veicot ēkas pārbaudi janvārī, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienests (VUGD) atklāja nepilnības ugunsdrošības prasībās vismaz astoņos punktos.

Patlaban lēmumu par LNB gatavību ekspluatācijai vēl nevar pieņemt, jo trūkst saskaņotas dokumentācijas ar VUGD un “Rīgas satiksmi”, Ir.lv stāsta Dripe.

Tagad gan vairāk jādomā par pamatēkas un apkārtējās infrastruktūras nodošanas aktiem, kuriem bija jābūt gataviem jau martā, saka Dripe. Kavēšanās ir saistīta ar to, ka vēl turpinās darbi pie VUGD norādītajām astoņām ugunsdrošības nepilnībām, kas bija jānovērš. Tagad atlicis pārkāpt suņa astei jeb diviem no tiem, saka Dripe. Tik milzīgai un sarežģītai būvei kāda ir Gaismas pils šāds rādītājs esot labs.

Patlaban tiek uzlabota galveno kāpņu ugunsdrošība un dūmu novadīšanas sistēma. To paredzēts pabeigt divu nedēļu laikā. Dripe skaidro, ka, piemēram, VUGD prasība par papildus ventilatora uzstādīšanu tehniskajās telpās tikusi izteikta diezgan vēlu. Šāds ventilators bijis speciāli jāpasūta, un tas arī ir ietekmējis projekta nodošanu.

Sākotnēji trešdien VUGD pārstāvis Dzintars Lagzdiņš Ir.lv teica, ka no LNB nav saņemta visa nepieciešamā dokumentācija, lai saskaņotu projekta atbilstību ugunsdrošības prasībām. Lagzdiņš arī kritizēja saskarsmi starp būvkompāniju un VUGD, minot, ka LNB pārstāvji vilcinoties ar dokumentu iesniegšanu. VUGD pārstāvis cer, ka dokumentācija tiks sakārtota šonedēļ.

Trešdienas pēcpusdienā VUGD no LNB ēkas būvniecībā iesaistītajām pusēm bija saņēmis dokumentus un skaidrojumus par neatbilstību novēršanu vai kompensējamo pasākumu ieviešanu, aģentūru LETA informēja VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Šembele.

Starplaikā ar savdabīgu jaunu prasību nācis Rīgas pašvaldības uzņēmums “Rīgas satiksme” (RS). Dripe stāsta, ka RS pieprasījis, lai tiktu uzstādīti jauni kontakttīklu balsti tramvaju un trolejbusu satiksmei bibliotēkai tuvākajā teritorijā. Dripe norāda, ka LNB būvnieki piekrituši šo prasību pildīt, kaut arī iepriekšējā projekta skaņošanā ar RS tas nebija paredzēts. Tagad notiek sarunas, lai šie darbi tiktu skatīti ārpus ēkas nodošanas ekspluatācijā plāna. Kā teic Dripe, kontakttīklu balstu piemērošana apkārtnei esot birokrātiski sarežģīts process, kas projekta nodošanu vēl var paildzināt.

Lai gan ēkas nodošana ekspluatācijā kavējas, citi bibliotēkas iekārtošanai darbi raiti turpinās, apstiprina Dripe.

Tā VUGD devis atļauju uz slēgtajām grāmatu krātuvēm pārvest gan Letonikas dokumentu, gan periodikas krājumus, gan grāmatas. Tomēr iecere, ka lasītavas publikai būs pieejamas pirms LNB oficiālās atvēršanas, varētu kavēties.

Bibliotēkas ēkā arī vēl norit elektrotehnikas, videonovērošanas uzstādīšana. Līdz 30.jūnijam paredzēts pabeigt mēbeļu montāžu, vēlāk arī darbus restorāna daļā.

Dripe Ir.lv sola, ka nekādas nobīdes LNB oficiālajā atklāšanā, kas paredzēta 29.augustā, atzīmējot Nacionālās bibliotēkas 95.gadu jubileju, nav gaidāmas.

 

Komentāri (25)

austrisv 03.04.2014. 09.33

Jā, nu tas ar to Gaisma spili tiešām ir nonsens. vai tik nebija paredzēts uzbūvēt par 80 milj, bet nu jau droši vairāk nekā par 188 milj.Ls.

Tā būvē tikai Rāvja kompānijas nosmeļot krējumu, un seka sir redzams jau vēl nemaz nenododot būvi.

Manuprāt, Ravim neko vairs nevar uzticēt. tas jau vien ir vājprāts, ka Gudrona dīķu attīrīšanu viņs no Vējoņa dabūja, bet darbs nav padarīts un prasa atkal naudu! cik ilgi tas vēl turpināsies un tas rāvis tiks barots ar nodokļu maksātāju naudu?

Bet, kāda ir tā darbu kvalitāte, ka spaliek aiz Rāvja. domāju, ka drīz vien tas jumts tecēs, kā jau citur ko Rāvis ir būvējis.

+4
0
Atbildēt

0

Inese 03.04.2014. 07.07

Gadsimta afēra.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu