ASV viceprezidents Baidens piezvana Bērziņam, lai atbalstītu (papild.) • IR.lv

ASV viceprezidents Baidens piezvana Bērziņam, lai atbalstītu (papild.)

62
ASV karavīri kāpj lidmašīnā. Foto: AFP/LETA

ASV palielinās militāro atbalstu Baltijai un Polijai

5.martā vēlu vakarā notika 30 minūšu telefonsaruna starp Valsts prezidentu Andri Bērziņu un ASV viceprezidentu Džo Baidenu, kuru iniciēja ASV viceprezidents, informē Valsts prezidenta kanceleja. Pēc Bērziņa teiktā Baidenam, šāds telefona zvans pats par sevi jau ir ļoti nozīmīgs atbalsta signāls Latvijai.

Baidens apliecināja, ka ASV attieksme pret Baltijas valstīm ir palikusi nemainīga – pilnīgs atbalsts valstu suverenitātei un teritoriālai integritātei.

Abi runātāji ar gandarījumu atzīmēja ASV lēmumu paplašināt Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu, kas ir konkrēts solis, demonstrējot sabiedroto solidaritāti.

Sarunas dalībnieki apsprieda notikumu attīstību Ukrainā un attiecības ar Krieviju. Puses bija vienisprātis, ka Krievijas rīcība, pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un mēģinot diktēt savus noteikumus citas valsts valdībai, ir nepieņemama, atzīstot, ka nekāds iegansts neattaisno iejaukšanos citas valsts iekšējās lietās.

Tika pārrunātas arī iespējamās reakcijas: gan no ASV puses, gan ES dalībvalstīm, apspriežot šo tēmu 6.marta Eiropadomē. Bērziņš un Baidens bijuši vienisprātis, ka ASV atbalsts Eiropas vienotībai ir ārkārtīgi svarīgs faktors, lai dotu skaidru signālu par Krievijas rīcības Ukrainā nelikumību. Tāpat sarunas dalībnieki uzsvēra atbalsta nepieciešamību leģitīmajai Ukrainas valdībai un apliecināja vēlmi sadarboties ar to.

Jau ziņots, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai, trešdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

“Aizsardzības ministrija šorīt veic pasākumus mūsu sabiedroto atbalstam,” uzrunājot ASV likumdevējus, sacīja Heigels, piebilstot, ka paredzēts paplašināt aviācijas mācības Polijā un nodrošināt lielāku ASV iesaistīšanos NATO gaisa patruļās Baltijas valstu gaisa telpā, ziņo LETA/AFP.

Pēc Baltijas valstu lūguma ASV nodrošinās papildus sešu iznīcinātāju klātbūtni patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā, pastāstīja aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Andis Jēkabsons.

“Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis apstiprina, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un tas ir balstīts uz Baltijas valstu lūgumu, proti, papildus tiktu izvietoti Baltijas valstu patrulēšanas misijā seši NATO iznīcinātāji. Pagaidām ir runa par šāda veida atbalstu,” norādīja Jēkabsons.

Baltijas valstis gan Ukrainas notikumu gaismā, gan pirms tam ir strādājušas, lai gūtu lielāku sabiedroto atbalstu. Tāpēc ir apsveicams ASV lēmums par militārā atbalsta palielināšanu, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Viņš pozitīvi vērtē, ka ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ir spērusi šādu soli pēc tam, kad Obamas līdz šim īstenotā attiecību restartēšanas politika ar Krieviju, kas bija saistīta ar plāniem par ASV spēku samazināšanu Eiropā, cita starpā nostiprināja Krievijas prezidenta Vladimira Putina visatļautību.

Lietuva vērīgi seko Krievijas militārajām mācībām pie NATO valstu robežām un operatīvi apmainās ar informāciju ar savām partnerēm gan NATO, gan Eiropas Savienībā, trešdien paziņojusi prezidente Daļa Grībauskaite, apmeklējot Zokņu aviobāzi pie Šauļiem.

Zokņos Grībauskaite tika iepazīstināta ar to, kā organizēta Lietuvas un NATO gaisa telpas novērošanas un aizsardzības sistēma un kādas procedūras tiek veiktas, reaģējot uz gaisa telpas pārkāpumiem.

Kā uzsvērusi prezidente, ar šo vizīti viņa grib dot nepārprotamu signālu, “ka Lietuva un Baltijas reģions, būdami NATO sastāvā, ir pilnīgi aizsargāti, ka Lietuva provokācijām nepadosies, ka šeit būs dislocēti nepieciešamie līdzekļi, ja tas būs vajadzīgs”.

Vienlaikus viņa norādījusi, ka jāpalielina investīcijas aizsardzībā un NATO pamanāmība Baltijas valstīs un jāstiprina alianses aizsardzības potenciāls, rīkojot regulāras NATO mācības reģionā, kurās tiktu stiprināta lietuviešu un sabiedroto spēku sagatavotība un darbības saskaņošanas iespējas.

“Vērojām pagājušās nedēļas notikumus, (..) kad paralēli Ukrainai notika dīvainas lietas arī Baltijas reģionā – iepriekš nepieteiktas militārās mācības, pārkāpjot visas starptautiskās saistības, kā arī izlūkdarbība. Nekas tāds līdz šim nebija noticis,” viņa piebildusi.

Pēc viņas teiktā, pastāvīgi tiek koordinēta vienota sabiedroto nostāja un saskaņota kopīga rīcība. “Man prieks, ka sagatavotība ir tāda, kā šādā situācijā nepieciešams, ka gan manai sarunai ar ASV viceprezidentu, gan mūsu bruņoto spēku pavēlnieka sarunai ar ASV kolēģi ir rezultāti,” norādījusi Grībauskaite.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (62)

Egita 05.03.2014. 17.37

tagad UŠņAKOVS un VEŠŅAKOVS būs dusmīgi

,,un kā tagad Bērziņš varēs skatīties acīs Putinam

+26
0
Atbildēt

2

    DivasDveseles > Egita 06.03.2014. 15.46

    Kāds kādam piezvanījis… Kāds ar kādu apspriedies… Kāds kādam ko esot teicis… KLAČAS UN PĻĀPAS! Ja būtu darītāji, sen jau būtu darījuši! Rokas par īsām!

    PAKOJIET ČEMODĀNUS!!! Vēl pie diviem iznīcinātājiem pagūsiet pieķerties!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Egita 05.03.2014. 18.06

    Zatlera vēsturiskās vizītes Maskavā rezultāti vējā…. :(

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

Malda 05.03.2014. 18.08

Labāk amīši būtu uztaisujuši normālu NATO karabāzi kādā Latgales mežā un miers rēgionā.

+16
0
Atbildēt

6

    Andris Jautriņš > Malda 06.03.2014. 12.36

    Tuvie Austrumi pilni ar ASV bāzēm

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Malda > Malda 06.03.2014. 18.50

    Tu jau varēji savu pāksti paturēt ciet. Cik palasiju tavus komentus – pilnīgs ūdens.

    LV vajag NATO bāze nevis ASV. Ceru ka zini atšķirību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Malda 05.03.2014. 23.18

    Bērziņš tak ir vecs onka, domāja ka ar Puķinu var aizbraukt un visu sarunāt. Tagad diez vai Bērziņokuls skrietu uz Sočiem :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Litiņš > Malda 06.03.2014. 00.31

    Bērziņš brauca šprotes sarunāt, Babris viņu pie Pūtina sūtīja.

    Brīvajam Vilnim Krievija bija atpakaļ atmetusi 24 000 kārbiņas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Malda 06.03.2014. 00.10

    >>>Tagad diez vai Bērziņokuls skrietu uz Sočiem :) >>>

    Are you sure? Varētu atgriezties un teikt slaveno frāzi “es jums atvedu mieru”…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Malda 05.03.2014. 22.15

    Bet, Bērziņam taču nepatika ideja par Zvārdes poligonu! tāpēc jau Artis viņam bija kara kurinātājs atškirībā no Putina.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Ojārs 05.03.2014. 18.05

Jābeidz dot nauda latvietim Meļņikam kārtējā mīnu traļa būvēšanai Holandes kuģu būvētavās. Tos desmitus miljonus būtu jātērē dažādu modernu, salīdzinoši lētu prettanku un pretgaisa raķešu iegādei. Vispār jāatgriežas pie obligātā karadienesta. Mūsu situācijā neder tikai mikroskopiska superprofesionāla armija, kura varbūt ir ļoti efektīva dažādās specoperācijās, bet nevis gadījumos, kad jāaizkavē ienaidnieks, kuram ir liels skaitliskais pārspēks.

+15
-2
Atbildēt

1

    Andris Jautriņš > Ojārs 06.03.2014. 12.33

    andrej, nepiemini obligāto, tas ir rietumnieku bubulis. Kurā NATO valstī vēl ir obligātais? Kuras NATO valsts grib, lai tās iedzīvotāji prastu rīkoties ar ieročiem, organizēties, sadarboties un darboties kopīgu mērķu sasniegšanai? To drīkst tikai viena “rietumvalsts” – IZRAĒLA.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu