EP deputāti mudina glābt Ukrainu no bankrota, tomēr piemērot sankcijas • IR.lv

EP deputāti mudina glābt Ukrainu no bankrota, tomēr piemērot sankcijas

38
Partijas "Svoboda" aktīvisti un cilvēki pulcējas pie Ukrainas parlamenta, kas apstiprina valdības galvu. Foto: AFP/LETA

Lagarda: Ukraina lūgusi SVF palīdzību

Eiropas Savienībai jāsniedz Ukrainai steidzama finanšu palīdzība, vienlaikus piemērojot personalizētas sankcijas tiem, kas atbildīgi par vardarbību pret protestētājiem, norāda deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā.

Galvenie uzdevumi, kas Ukrainai jārisina pavisam drīz, ir – konstruktīvs dialogs starp visiem politiskajiem spēkiem, teritoriālās vienotības saglabāšana, cīņa pret korupciju un brīvas un taisnīgas vēlēšanas.

Deputāti prasa ES ministru Padomei un Eiropas Komisijai kopā ar starptautiskajiem aizdevējiem pēc iespējas ātrāk piedāvāt īstermiņa finansiālo palīdzību maksājumu bilances stabilizācijai, kā arī ilgtermiņa finansiālo atbalstu reformu īstenošanai. Deputāti aicina ES uzņemties iniciatīvu, lai sarīkotu Ukrainai veltītu starptautisku līdzekļu devēju konferenci.

Ukraina lūgusi Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) finansiālu palīdzību, ceturtdien paziņoja SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda. SVF ir gatavs sniegt Ukrainai palīdzību un tuvākajā laikā varētu nosūtīt savus pārstāvjus uz Kijevu, ziņo LETA/AFP. “Mēs esam gatavi reaģēt, un tuvākajās dienās mēs nosūtīsim uz Kijevu komandu, kas sāks sākotnējās sarunas ar Ukrainas institūcijām,” uzsvēra Lagarda.

Savukārt UNIAN ziņo, ka Starptautiskā Valūtas fonda delegācija Kijevā varētu ierasties jau nākamnedēļ.

ES ir jāpiemēro sankcijas – ceļošanas ierobežojumi un aktīvu iesaldēšana tiem, kas atbildīgi par vardarbību – par kurām 20.februārī vienojās dalībvalstis. Deputāti arī mudina dalībvalstis apturēt nelikumīgas naudas plūsmas no Ukrainas, ziņo EP preses sekretāre Latvijā Marta Rībele.

Personām, kas veikušas noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem un ļaunprātīgi izmantojušas valsts varu, būtu jāstājas neatkarīgas tiesas priekšā, saka deputāti, aicinot izveidot neatkarīgu starptautisku komisiju demonstrāciju laikā notikušo cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanai.

Deputāti norāda, ka ES ir gatava parakstīt asociācijas nolīgumu un padziļinātu un visaptverošs brīvās tirdzniecības nolīgumu, tiklīdz būs atrisināta pašreizējā krīze, tomēr partnerība “nav galīgais mērķis ES un Ukrainas sadarbībā”. Viņi atgādina, ka, saskaņā ar Līgumu par Eiropas Savienību, ikvienai Eiropas valstij, tostarp Ukrainai, ir iespēja iesniegt pieteikumu, lai kļūtu par ES dalībvalsti. Eiropas Savienībai ir jāpalīdz Ukrainas jaunajai valdībai cīņa pret plaši izplatīto korupciju, kas traucē Ukrainas attīstībai, saka deputāti.

Rezolūcijā mudināts visas puses neļauties “alkām pēc atmaksas”, bet gan iesaistīties politiskajā dialogā ar visiem Ukrainas sabiedrībā pārstāvētajiem spēkiem, lai rastu kompromisus un nepieļautu ārpustiesas atriebību.

Ukrainas jaunajiem vadītājiem vajadzētu norobežoties no ekstrēmistiem un nepieļaut provokācijas, kas varētu stimulēt separātiskas darbības, turklāt ievērot mazākumtautību tiesības, cita starpā – arī krievu mazākumtautības tiesības izmantot krievu valodu. Deputāti arī nosoda nesen veiktos uzbrukumus Ukrainas Komunistu partijas birojam.

Deputāti atzinīgi vērtē lēmumu prezidenta vēlēšanas rīkot 2014.gada 25.maijā un uzsver, ka tām jābūt brīvām un godīgām. Viņi mudina Ukrainas parlamentu pieņemt nepieciešamos vēlēšanu tiesību aktus, cita starpā par politisko partiju finansēšanu.

Viņi aicina šajā gadā sarīkot arī jaunas parlamenta vēlēšanas. EP deputāti arī atgādina, ka Krievija 1994.gadā, parakstot Budapeštas memorandu, kopīgi ar ASV un Apvienoto Karalisti ir apņēmusies garantēt pašreizējās Ukrainas robežas. Tajā pašā līgumā Krievija arī apņēmusies atturēties no Ukrainas ekonomiskas ietekmēšanas savās interesēs.

 

Komentāri (38)

Andris 27.02.2014. 19.54

+3
0
Atbildēt

1

    esmeralda_se > Andris 27.02.2014. 23.25

    Kažokai vajadzētu ieteikt aizbraukt ekskursijā kaut kur uz austrumierm, kaut vai to pašu Krieviju, Baltkrieviju, Tadžikistānu iepazīties ar politoloģiju tur.

    Starp citu, interesanti, latviskajos saitos Janukoviča un Co, kā arī Krimas “patriotu” izdarību vērtējums ir tuvs 50/50… nu “Ir” ir nedaudz izņēmums. Savukārt, palasot komentus tajā pašā “ves.lv”, 90% vai pat vairāk ir izteikti prokrieviski un Latvijai naidīgi…

    Kažoka varētu pakomentēt, kāpēc tā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ansis 28.02.2014. 07.59

Ukrainas pagaidu valdības galvenais uzdevums – iespejami drīz sarīkot prezidenta un parlamenta vēlēšanas – tas ir vienīgais veids, kā neitralizēt Janukoviču un Co.

Jo … pašreiz tas tiešām ir vienkārš valsts apvērsums. Janukovičs nav officiāli atkāpies, 2004. gada konstitūcijas atjaunošana nav likumīgi izsludināta, līdz ar to pašreizējais stāvoklis ir, maigi izsakoties, apšaubāms.

Un šajā laikā līdz vēlēšanām:

1) jāizvairas no provokācijām un neiesaistīties militāros konfliktos ar Krieviju;

2) nodrošināt sabiedrisko kārtību, lai nenotiek nevalstiska izrēķināšanās;

3) kautkur izlūgties naudu, lai nebankrotētu

Viegli nebūs!

0
0
Atbildēt

0

Egitazz 27.02.2014. 19.43

vienlaikus piemērojot personalizētas sankcijas tiem, kas atbildīgi par vardarbību pret protestētājiem

====

ļoti interesanti! Faktiski ES pasaka – ja jūs protestēsiet pret mums nedraudzīgo varu, paši varat darīt da jebko-šaut, mest Molotova kokteiļus, sist utt – jums par to nekas nebūs, mēs pat nemēģināsim noskaidrot, kurš nošāva varas pārstāvjus.

0
-2
Atbildēt

1

    Antra > Egitazz 27.02.2014. 22.51

    kolpants

    Nesprēgā, domā, kas notiks, kad tava suga būs pasludināta ārpus likuma!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu