Latvijas ĀM: Grestes apsūdzībai trūkst pierādījumu (papild.) • IR.lv

Latvijas ĀM: Grestes apsūdzībai trūkst pierādījumu (papild.)

32
Apsūdzētie žurnālisti, Pēteris Greste - pirmais no labās.
Lauma Reinika

“Al Jazeera” žurnālistu tiesas prāva Ēģiptē pārcelta uz 5.martu

Latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālista un arī Latvijas dubultpilsoņa Pētera Grestes tiesas prāvas sākuma atlikšanas laika atlikšana Ēģiptē esot saistīta ar prokurora vēl aizvien nenolasīto apsūdzību. Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis to uzskata par labu zīmi tiesas galalēmumam, jo apsūdzībai acīmredzot trūkst pierādījumu.

Sazinoties ar Ārlietu ministrijas preses sekretāru Kārli Eihenbaumu, Ir.lv viņš teica: “Manuprāt, šīs šaubas par apsūdzību varētu uzskatīt par pozitīvu zīmi gala lēmumam.” Eihenbaums min, ka viens no iemesliem apsūdzības uzrādīšanai ir pierādījumu trūkums.

Tiesas sēdē 20.februārī piedalījās arī Latvijas vēstniecības Ēģiptē padomniece Ingūna Vīksne, kā arī P.Grestes brālis Endrjū Greste. Abi dienu pirms tiesas sēdes tikās, lai pārrunātu tālāko sadarbību un atbalstu. Tika apspriesti arī P.Grestes apstākļi cietumā. Žurnālista brālis izteica pateicību par Latvijas konsulāro atbalstu.

Ārlietu ministrijas pārstāvis teica, ka tiesas sēdes darbu ir ietekmējis fakts, ka nav bijuši nodrošināti oficiāli tulki, taču tas nav galvenais iemesls, kāpēc tiesas sēde pārcelta uz 5.martu.

“Latvijas iesaistīšanos šajā lietā ļoti novērtē pats Greste un arī viņa vecāki,” sacīja Eihenbaums.

Jau ziņots, ka telekanāla “Al Jazeera” žurnālistu tiesas prāvas izskatīšana ceturtdien Ēģiptē pārcelta uz 5.martu, ziņo LETA/AFP.

Šajā lietā apsūdzēts arī latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālists Pēteris Greste, kā arī Muhameds Adels Fahmi, kuram ir Ēģiptes un Kanādas pilsonība.

Žurnālisti savu vainu ceturtdien tiesā noliedza. Trīs žurnālisti tika arestēti 29.decembrī Kairas viesnīcā.

Astoņi no kopumā 20 apsūdzētajiem atrodas apcietinājumā, bet pārējie patlaban nav Ēģiptē vai joprojām nav arestēti. Greste ir vienīgais ārvalstu žurnālists, kurš aizturēts šajā lietā.

Žurnālisti apsūdzēti par “melīgu ziņu” pārraidīšanu, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai Musulmaņu brālībai.

Žurnālisti, kuri nav bijuši oficiāli akreditēti, savus materiālus veidojuši tā, “lai ārzemēs nomelnotu Ēģiptes tēlu un kalpotu starptautiskās teroristu organizācijas interesēm”, skaidroja prokuratūra.

Fahmi ir pazīstams Kairas žurnālists, kurš agrāk strādājis telekanālā CNN. Par viņa saitēm ar Musulmaņu brālību nekas nav zināms.

3.jūlijā Ēģiptē notika armijas apvērsums, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi. Pēc apvērsuma izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par “antikonstitucionālām”, un parlaments tika izformēts.

(papildināta ar Latvijas ĀRlietu ministrijas viedokli)

Komentāri (32)

Timurs Čuntonovs 24.02.2014. 14.40

njā, un paliek arvien sliktāk Ēģiptē. :( Pat liliputins jau atvēris savu mazo mutīti.

0
0
Atbildēt

0

uldis_kanders 22.02.2014. 12.11

Vai mums dažām labām žurnālistam nevarētu viegli piešūt lietu par “valsts tēla nomelnošana”?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu