ASV apsver iespēju nogaidīt Afganistānā ar drošības līguma parakstīšanu • IR.lv

ASV apsver iespēju nogaidīt Afganistānā ar drošības līguma parakstīšanu

33
Afganistānas prezidents Hamids Karzai (pa labi) tikšanās laikā ar Vācijas ārlietu ministru Valteru Šteinmeieru. Foto: AFP/LETA

Prezidents Karzai līgumu varētu atstāt savam pēctecim

ASV apsver iespēju nogaidīt ar līguma parakstīšanu par ASV karavīru palikšanu Afganistānā pēc 2014.gada, līdz Hamids Karzai atstās Afganistānas prezidenta amatu, pirmdien ziņoja laikraksts “The Wall Street Journal”.

“Ja viņš nebūs daļa no risinājuma, mums jābūt veidam, kā viņu apiet,” “The Wall Street Journal” citējis kādu augsta ranga ASV amatpersonu, kura norādījusi, ka Karzai, acīmredzot neparakstīs līgumu un ir pragmatiski to atzīt. Jautāts par laikrakstā publiskoto informāciju, Baltais nams norādīja, ka pieturas pie iepriekšējiem komentāriem šajā jautājumā.

ASV vēlētos atstāt Afganistānā vairāk nekā 10 000 karavīru pēc starptautisko spēku izvešanas 2014.gadā, lai apmācītu vietējos drošības spēkus un turpinātu vajāt teroristiskās organizācijas “Al Qaeda” kaujiniekus, norāda “The Wall Street Journal”.

Karzai sākotnēji atbalstīja līgumu, tomēr vēlāk izvirzīja jaunas prasības un norādīja, ka šis līgums varētu tikt parakstīts tikai pēc aprīlī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās viņš nepiedalīsies. Ja divpusējais līgums netiks parakstīts, visi ASV karavīri atstās Afganistānu šā gada beigās, norādījusi Vašingtona. Karzai tos nosaucis par tukšiem draudiem.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens šomēnes norādīja, ka Karzai, visticamāk, līgumu neparakstīs un šo lēmumu atstās izlemšanai savam sekotājam.

Pentagona janvārī prezentētais plāns paredz, ka pēc 2014.gada Afganistānā paliks vairāk nekā 10 000 karavīru. To skaits pakāpeniski tiks samazināts divu gadu laikā tā, lai visi amerikāņu karavīri būtu izvesti no Afganistānas līdz ASV prezidenta Baraka Obamas prezidentūras termiņa beigām 1917.gadā, vēsta “The Wall Street Journal”.

ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Mārtins Dempsijs decembrī žurnālistiem norādīja, ka ASV armija var gaidīt mēnešiem uz politisko lēmumu par Afganistānu, bet kavēšanās grautu uzticību afgāņu spēkiem un kaitētu NATO plāniem.

 

Komentāri (33)

inta_s 11.02.2014. 10.28

Ja reiz IR vērtības: demokrātija, cilvēku tiesības, tiesiskums gan Latvijā, gan ārpus tās – tad kāpēc IR neraksta par to kā ASV režīms slaktē cilvēkus bez apsūdzības, tiesas sprieduma?

http://www.youtube.com/watch?v=laaLzLCvO-I

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu