Vicepremjers: Turcijai korupcijas skandāls izmaksājis ap 100 miljardiem dolāru • IR.lv

Vicepremjers: Turcijai korupcijas skandāls izmaksājis ap 100 miljardiem dolāru

34
Protestētāja pret Turcijas valdības vadītāju Erdoganu aicina viņam beigt runāt, bet darīt ļaut sievietēm. Foto: AFP/LETA

Ierosina pieklusināt korupcijas lietas izmeklētājus un tiesnešus

Korupcijas skandāls Turcijā, kad valdības vadītājs nomainīja gandrīz pusi ministru, valsts ekonomikai izmaksājis ap 100 miljardiem dolāru, vēsta AFP, atsaucoties uz vicepremjera Bilenta Arinča teikto.

Arinčs par šiem aprēķiniem paziņojis preses konferencē. Viņš arī šo skandālu nosaucis par sazvērestību, lai kaitētu Turcijas reputācijai. Iepriekš vicepremjers, kurš pildīja valdības preses sekretāra pienākumus, skandālu nodēvēja par „psiholoģisku uzbrukumu” pret Turcijā valdošo Taisnības un attīstības partiju.

Arinčs arī solījis, ka Tieslietu ministrija spers visus nepieciešamos soļus pret tiem tiesnešiem un prokuroriem, kuri „provocē haosu Turcijā, izplatot slepenu informāciju par izmeklēšanu”, ziņo „Hurriyet Daily News”.

Iepriekš „Hurriyet Daily News” ziņoja, ka prokurors Muammars Aktašs kritizējis valdību par to, ka neļāva veikt pretkorupcijas operāciju, kas, pēc neoficiālām ziņām, valstij varēja izmaksāt 100 miljardus dolāru. Atbildot uz to, Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans prokuroru nosauca par „tiesu sistēmas melno avi” un viņu pašu vainoja noziegumā.

Korupcijas skandāls Turcijā sākās 17.decembrī, kad tika aizturēti 52 cilvēki, viņu vidū bija ierēdņi un uzņēmēji, tai skaitā tika minēti arī triju valdības ministru – iekšlietu, ekonomikas un ekoloģijas un pilsētplānošanas ministru – dēli. Šīs aizturēšanas bija galarezultāts trim 2012.gadā ierosinātajām izmeklēšanām, tai skaitā par kukuļošanu, lai iegūtu celtniecības kontraktus Stambulā.

Pēc šīm aizturēšanām tika atbrīvoti gandrīz 30 augsti Turcijas policijas ierēdņi, kuri bija iesaistīti izmeklēšanā, bet 25.decembrī demisionēja ekoloģijas ministrs, ekonomikas ministrs un iekšlietu ministrs. Kopumā valdības galva Erdogans nomainīja 10 ministrus.

Vienlaikus ar valdības korupcijas skandālu Turcijā notika iedzīvotāju protesti un demonstrācijas, kuras policija izdzenāja, pielietojot speclīdzekļus.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu