FOTO: Janukoviča administrācija krīzes noregulējumā pieļauj Krievijas iesaistīšanu (papild.) • IR.lv

FOTO: Janukoviča administrācija krīzes noregulējumā pieļauj Krievijas iesaistīšanu (papild.)

31
Protestētāji aplej ar ūdeni milicijas pārstāvjus. Foto: EPA/LETA

ES pārstāvis: Ukrainā vara ignorē aicinājumus uz dialogu

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir gatavs piedalīties krīzes noregulējuma dialogā ar opozīciju, kurā piedalītos ārvalstu, arī Krievijas pārstāvji, trešdien paziņoja Prezidenta administrācijas konstitucionāli tiesiskās modernizācijas jautājumu departamenta priekšniece Marina Stavnijčuka.

Janukovičs ir gatavs dialogam ar oponentiem, lai rastu risinājumu politiskajai krīzei, kas kļūst arvien asāka, sacīja amatpersona. Ukrainas valsts vadība ir gatava sarunās iesaistīt starptautiskos ekspertus un vidutājus, turklāt ne tikai Eiropas valstu, bet arī Krievijas pārstāvjus, norādīja Stavnijčuka.

Tikmēr ASV valsts sekretāra palīdze Eiropas un Eirāzijas jautājumos Viktorija Ņūlenda pēc tikšanās ar Janukoviču trešdien teikusi, ka ASV likušas skaidri viņam saprast – joprojām pastāv iespēja izglābt Ukrainas ceļu uz Eiropu, vēsta aģentūra UNIAN.

“Mēs gribētu redzēt, ka [Ukrainas] prezidents virzās šajā virzienā,” teica Ņūlenda. Viņa arī uzsvērusi, ka nepieciešami nekavējoties risināt drošības jautājumus, atjaunot sarunas ar ES un Starptautisko Valūtas fondu. “Viss ir vēl iespējams,” teica Ņūlenda.

Viņas tikšanās ar Janukoviču trešdien ilga vairāk nekā divas stundas. Tā bijusi sarežģīta, taču reāla saruna, teica ASV Valsts departamenta pārstāve.

“Es viņam skaidri liku saprast, ka tas, kas te notika naktī, ir absolūti nepieņemami mūsdienīgā demokrātiskā eiropeiskā sabiedrībā un valstī,” teica Ņūlenda.

Pēc tikšanās viņai radies iespaids, ka Janukovičs zina, kas viņam tagad jādara. “Visa pasaule seko līdzi tam, kas notiek Ukrainā. Mēs gribam redzēt labāku Ukrainas nākotni,” teica Ņūlenda, piebilstot, ka atgriežas ASV, lai sniegtu informāciju sava valdībai.

Savukārt opozīcija uzskata, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir slēdzis ceļu uz kompromisiem. Par to trešdien preses konferencē Kijevā paziņoja opozīcijas partijas UDAR līderis un pasaules boksa čempions Vitālijs Kļičko. Viņš arī apliecināja, ka opozīcija pieprasīs ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanu sarīkošanu. “Janukovičs ir slēdzis ceļu uz visiem kompromisiem,” sacīja Kļičko. “Tas, ka šonakt tika pielietots spēks, liecina, ka Janukovičs nevēlas iziet uz dialogu.”

Šādos apstākļos valdības nomaiņa neko nedos, ir vajadzīga pilnīga valsts varas maiņa. Tāpēc vienīgais, kas ir palicis, ir spiediena izdarīšana uz varu, lai panāktu pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu, norādīja Kļičko.

ES: Jebkāda spēka lietošana nav attaisnojama

Ukrainas milicijas īpašo uzdevumu vienības “Berkut” kaujinieki, kas trešdien no rīta mēģināja iebrukt protestētāju ieņemtajā Kijevas domes ēkā, atkāpušies pēc tam, kad ēku ieņēmušie protestētāji no nama otrā stāva logiem, izmantojot ugunsdzēsēju šļūtenes, sākuši gāzt specvienību kaujiniekiem virsū ūdeni, ziņo LETA/NBN.

Tagad specvienības kaujinieki no Neatkarības laukuma devušies uz valdības ēku.

Jebkāda spēka lietošana pret mierīgiem protestētājiem ir neattaisnojama un par to tiešā veidā atbildīga Ukrainas politiskā vadība, paziņojumā ziņu aģentūrai AFP norādījusi Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Kā savukārt paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, aizvadītās nakts notikumi Kijevas Neatkarības laukumā apliecina, ka Ukrainas vadība apzināti novērsusies no Eiropas ceļa. Viņš atzīmējis, ka šāda izvēle nav savienojama ar Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča publiskajiem paziņojumiem.

Vārda brīvība un pulcēšanās brīvība ir Eiropas pamatvērtības un milicijas sūtīšana pret mierīgiem protestētājiem liecina ne tikai par necieņu pret šīm vērtībām, bet arī par pilnīgu nevēlēšanos sākt jēgpilnu dialogu ar sabiedrības un opozīcijas pārstāvjiem, kuri skaidri saredz Ukrainas nākotni Eiropā, uzsvēris ministrs.

“Varas iestādes arī skaidri parādījušas, ka ignorē šobrīd Kijevā ieradušos ES un ASV pārstāvju aicinājumus nespert pret protestētājiem jaunus soļus, kas pasliktinātu situāciju. Šī rīcība ir pretrunā ar tiem pienākumiem un atbildību, ko Ukraina uzņēmusies kā Eiropas drošības un sadarbības organizācijas priekšsēdētāja,” viņš norādījis.

Linkevičs vēlreiz aicinājis Ukrainas vadību nekavējoties izbeigt jebkādu vardarbību un provokācijas, izmeklēt līdzšinējos vardarbības gadījumus un sodīt vainīgos. Viņš paudis viedokli, ka Ukrainas valdība īsā laikā, īpaši aizvadītajā naktī, zaudējusi lielu daļu uzticēšanās, un to varētu sākt atjaunot, vienīgi turoties pie Eiropas vērtībām.

“Uz mums lielu iespaidu atstājis tas gars, ko mēs redzējām Neatkarības laukumā. Ceram, ka Ukrainas tautas centieni pievienoties Eiropai piepildīsies,” sacījis Lietuvas ārlietu ministrs.

Viena no Ukrainas iekšējā karaspēka vienībām, kurai naktī uz trešdienu Kijevas centrā bija triecienā jāieņem protestētāju pulcēšanās vietas, atteikusies pildīt pavēli, pavēstīja kalnraču neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētājs Mihails Voliņecs.

Tas noticis konfrontācijas izšķirīgajā brīdī. Drošības dienesti bija spiesti veikt rotāciju, un šī laika bijis pietiekami, lai gatavotā trieciena vietā sapulcētos protestētāju papildspēki.

Specvienības pret demonstrantiem

Ziņu vietne “Segonja.ua” vēsta, ka pilnā kaujas ekipējumā ar vairogiem bruņojušies “Berkut” kaujinieki jau ieņēmuši pozīcijas līdzās domes ēkai, tomēr, sastopot aktīvu protestētāju pretdarbību, atkāpušies. Pie domes ēkas sapulcējušies vairāki tūkstoši demonstrantu, kas sauc – “Kijeva, celies!”, “Nost ar bandu!”, “Nost ar zeku!”, ar “zeku” domājot Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš ir krimināli sodīts.

Demonstrantu pūlī plīvo kā Ukrainas zili dzeltenie, tā arī nacionālistu kustības UNA-UNSO melni sarkanie karogi. Daudzi demonstranti ieradušies ar ķiverēm.

No trim “Berkut” autobusiem, kas trešdien no rīta tika novietoti tieši pie domes ēkas Kreščatikā, divi jau devušies prom.

Savukārt premjerministrs Mikola Azarovs paziņoja, ka Ukrainas drošības dienesti pret protestētājiem nepielietos spēku, bet gan gatavos ielas ziemas periodam, trešdien Ministru kabineta sēdē.

“Es atbildīgi paziņoju – nekad nekādas spēka pielietošanas pret mierīgiem demonstrantiem nebūs. Nomierinieties, runa ir tikai par ielu attīrīšanu, lai nodrošinātu galvaspilsētas dzīvības procesu norisi, tas ir, “ātrās palīdzības” darbu, ugunsdzēsēju automašīnu, tehnikas… Ziema! Tagad ir ziema, ja kāds ir aizmirsis! Ir jāattīra ielas. Vajadzīgs, lai mūsu pilsoņiem ir iespēja pārvietoties sabiedriskajā transportā,” sacīja premjers.

Viņš arī mudināja pilsoņus neprovocēt likumsargus uz sadursmēm. “Tad tie vairs nebūs mierīgi protesti. Mums ir jānomierinās un jāatrod risinājuma ceļi, bet galvenais – neradīt jaunas” problēmas, uzsvēra Azarovs.

Nacionālistu partijas “Svoboda” (“Brīvība”) parlamenta deputāti Andrijs Mohņiks un Eduards Ļeonovs patlaban risina sarunas ar tiesībsargājošo struktūru pārstāvjiem. Pie domes ēkas bez jau iepriekš tur nokļuvušajiem trim autobusiem mēģinājuši piebraukt vēl divi autobusi ar “Berkut” kaujiniekiem, tomēr protestētāji tiem nobloķējuši ceļu.

Kijevas Neatkarības laukumā – opozīcijas protestu kustības epicentrā -, kur notiek demonstrantu sadursmes ar miliciju, masveidā turpina ierasties cilvēki. Patlaban Kijevas centrā atrodas jau 25 000 cilvēku, vēsta ziņu aģentūras NBN korespondents. Protestētāji pulcējas pie Kijevas domes ēkas un Neatkarības laukumā.

Tikmēr valdības sēdē Azarovs paziņojis, ka Ukrainai vajadzīga finanšu palīdzība 20 miljardu eiro apjomā, lai kompensētu zaudējumus, kas varētu rasties, parakstot asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES). “Mēs vēlamies radīt apstākļus, kuros zaudējumi Ukrainas ekonomikai tiktu novesti līdz minimumam. Mēs piedāvājām Eiropas Komisijai izskatīt jautājumu par to, kādi būs apstākļi, kādos darbosies mūsu rūpniecība un ekonomika kopumā. Mēs piedāvājām atrisināt jautājumu par finanšu palīdzības piešķiršanu. Mēs esam noteikuši aptuveno apjomu – 20 miljardi eiro,” sacīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka nav runa par palīdzību, kas netiks atdota.

Ukrainas valdība 21.novembrī apturēja ES asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošanās procesu. Valdības lēmums Ukrainā izraisījis plašus tautas protestus, kas turpinās arī šodien.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (31)

jeers 11.12.2013. 15.43

Krievijas piedāvājums iestāties muitas savienībā ir tāds sūuuds, ka arī Ukrainas civiliedzīvotāji ir gatavi stāvēt salā un sniegā un pretoties bruņotām bandām.
Lai izdodas.
Klauns puķins protams var nozombēt vai nopirkt tādus m..slus kā komentētāji ločmelis , tomēr kopumā tauta tik galēji stulba nav.
Pasaules visu sociāli neveiksmīgo un baiso eksperimentu laboratorija Krievija, lai turpmāk eksperimentē tikai ar savu tautu, ja vien ari tās tautai neapniks. Ukraiņi turās!

+19
-2
Atbildēt

1

    Vineta > jeers 11.12.2013. 16.41

    guncho
    Krievijas piedāvājums iestāties muitas savienībā ir tāds sūuuds,

    Ukrainai protams sūc. Ķīna un Turcija gan kaut vai rīt no rīta iestātos. To es gribētu pieredzēt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 11.12.2013. 17.27

Jebkurš sevi cienošs portāls liedz komentēšanu indivīdiem, kuri diskreditē ziņu sniedzēju. “IR” neciena ne sevi, ne savus komentētājus.
Varbūt izdalat atsevišķu komentāru sadaļu ločmeļveidīgiem? Blakus var pievienot general Patton vārdu krājumu – iedvesmai.
Nopietnas ziņas tiek vnk “izpļurgātas”.

+13
-6
Atbildēt

2

    Vineta > Inese Birzniece 11.12.2013. 23.01

    Gatis
    Vai jūs ar ABC taisieties adoptēt kādu puisīti.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Andis > Inese Birzniece 11.12.2013. 22.34

    Viņi viens otru tiešām papildina. Saskanīgs pārītis.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Vineta 11.12.2013. 16.04

Gluži kā D-osetijas konfliktā.
Aplauzīs smirdīgai, noziedzīgai, tumsonīgai, naida un baiļu, krievu pasaulei sprandu. Maijdan, tīe ir tikai ziediņi.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu