FOTO: Vētra “Xaver” plosās Vācijas jūras piekrastē, sniegs un pērkons • IR.lv

FOTO: Vētra “Xaver” plosās Vācijas jūras piekrastē, sniegs un pērkons

24
Vācijas meteodienests iedzīvotājiem sagatavojis īpašu karti, kurā redzmas vētras spēks ik pa stundai. Foto no Spiegel.de

Brīdina par vēja pastiprināšanos arī Latvijas piekrastes rajonos līdz 28 m/s

Spēcīga vētra, kurai dots vārds „Xaver”, ceturtdienas pēcpusdienā, brāzmām sasniedzot pat orkāna spēku, sākusi savu ceļu Vācijas ziemeļos, bet vislielākais apdraudējums izsludināts jūras piekrastē Vācijas Šlēsvigas-Holšteinas zemē, informē „Spiegel.de”. Skotijas pilsētā Edinburgā jau dzīvību zaudējis viens cilvēks.

Vētra, kas dažviet pat sasniegs orkāna spēku – 150 km stundā, līdzi jau atnesusi sniegu, citviet plosās stiprs pērkona negaiss ar lietu un krusu, vēsta vācu mediji. Lielākās ostas un lidostas pārtraukušas darbu. 

Vietējās varas iestādes mobilizējušas spēkus, lai nodrošinātos pret plūdiem, jo, piemēram, ostas pilsētā Hamburgā,  vēja dzīts, ūdens līmenis varētu pārsniegt pat četrus metrus virs parastās plūdu atzīmes, ziņo “Dw.de”.

Jau no ceturtdienas rīta Skotijā vētra bez elektrības bija atstājusi ap 20 000 mājsaimniecību. Savukārt Vācijā vētras dēļ ceturtdien slēgtas skolas un nenotiek sabiedrskie pasākumi, piemēram, Ziemassvētku tirdziņi.

Par bīstamāko jeb sarkanās vētras trauksmi paziņots arī Nīderlandē un Polijā. Stiprākās vēja brāzmas jūrā tiek prognozētas Dānijas piekrastē, ziņo “mirror.co.uk”.

Ziemeļjūrā izveidojusies viesuļvētra brāzīsies pāri ne tikai Vācijas ziemeļdaļai, bet arī skars Skandināvijas valstis. Arī Baltijas valstis sajutīs spēcīgo vēju, pagaidām, pēc prognozētāju aprēķiniem, ne tik stipri kā Vācijā. Latvijai, pēc laika vērotāju ziņām, spēcīgais vējš iešot garām.

Ceturtdienas rītā arī Latvijas piekrastes rajonos pastiprinās vējš un vakarā vēja brāzmas var sasniegt pat 28 metrus sekundē (m/s), aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Šorīt jūras piekrastē vējš pūš brāzmās līdz 15-17 m/s, bet līdz plkst. 10 turpināsies vēja pastiprināšanās – tā ātrums var sasniegt 20-24 m/s.

Pēcpusdienā Kurzemē un Vidzemē brāzmas būs līdz 15-19 m/s, bet vakarā jūras piekrastē dienvidrietumu, rietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 25-28 m/s.

Piektdien Latvijai pāri virzīsies ciklona centrālā daļa, kurā vējš būs lēnāks, vēja brāzmas lielākoties nepārsniegs 10-13 metrus sekundē, jūras piekrastē brīžiem 15-20 m/s. Vakarpusē vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un no jauna pastiprināsies, vēsta portāls “lsm.lv”.

Arī dienas laikā ar pārtraukumiem turpinās snigt un brīžiem puteņot. Gaisa temperatūra līdzīga kā naktī – no -1 grāda austrumos līdz +4 grādiem pie jūras.

Setdien joprojām pūtīs stiprs ziemeļrietumu vējš, tomēr brāzmas lielākajā valsts daļā ap 8-13 metriem sekundē, piekrastē līdz 15-20 m/s, naktī vēl nedaudz stiprākas. Temperatūra naktī 0..-5 grādi, dienā ap +2..-3 grādiem.

Vairāk problēmu radīs snigšana, nevis stiprais vējš, jo jārēķinās ar sarežģītiem braukšanas apstākļiem.

(papildināta ar jaunākām ziņām un foto)

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu