"Arčers" būvlaukumā Rīgā no liela augstuma nokrituši pieci strādnieki • IR.lv

“Arčers” būvlaukumā Rīgā no liela augstuma nokrituši pieci strādnieki

11
Foto: Edijs Pālens, LETA

Četri strādinieki ir smagā stāvoklī

Ceturtdien ap plkst.12, krītot no astoņu līdz desmit metru augstuma, darba vietā smagi savainojušies pieci vīrieši, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Cietušie ir vecumā no 21 līdz 58 gadiem. Divi no viņiem guvuši smagas politraumas, bet vēl divi vidēji smagas politraumas, tai skaitā galvas traumas, ekstremitāšu lūzumus un krūšu kurvja traumas.

Būvuzņēmuma “Arčers” pārstāve Vita Noriņa biznesa portālam “Nozare.lv” paskaidroja, ka negadījums noticis būvlaukumā Rīgā, Vaiņodes ielā 1, kurā tiek būvēta biroja ēka.

Vaiņodes ielā 1, kur notiek jaunbūves būvniecība, nelaimes gadījums noticis ap plkst.12.15 – veicot betonēšanas darbus nokrita un ar dažādām traumām, kuru raksturojumu Noriņa neatklāja, cieta pieci cilvēki – četri apakšuzņēmēja SIA “Abora” betonētāji un viens materiālu piegādātājs.

“Abora” kā apakšuzņēmējs piedalās arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecībā. “Cietušie ir ļoti pieredzējuši eksperti un viņiem šāds negadījums notika pirmo reizi,” norādīja Noriņa.

Ēkā notikuši betonēšanas darbi. Cilvēki strādājuši uz būvniecības palīgveidņiem, kuros tiek pildīts betons. Kad betons sasniedz projektā vajadzīgo augstumu un stiprību, tad veidnes tiek demontētas. “Tomēr betonēšanas darbu laikā noslīdēja veidnes un cilvēki nokrita no otrā stāva augstuma,” situāciju skaidroja “Arčera” pārstāve.

Valsts darba inspekcija (VDI) ir apturējusi objekta darbību, līdz pārliecināsies, ka briesmas nedraud citiem tajā strādājošajiem cilvēkiem, aģentūrai LETA pastāstīja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

VDI rīcībā esošā informācija liecina, ka objekta trešajā stāvā noticis nogruvums, tomēr notikušā apstākļi vēl tiks izmeklēti, skaidroja Vincevs. Rezultāti varētu būt gaidāmi ne ātrāk kā pēc divām nedēļām, jo tagad darba devēja pienākums ir trīs dienu laikā pieprasīt izziņu no ārstniecības iestādes par cietušo stāvokli un iesniegt to VDI, kas pēc izziņas saņemšanas 15 dienu laikā izmeklēs negadījumu.

Par negadījuma iemesliem vēl esot pāragri spriest, tomēr “Arčers” pieļauj, ka veidņus izkustinājušas ceturtdien Rīgu šķērsojušās spēcīgās vēja brāzmas. “Katrā ziņā šis negadījums tiks izmeklēts, un būvdarbi uz laiku ir apturēti,” teica Noriņa.

Notikuma vietā ieradušies arī Valsts policijas pārstāvji. Ēkas būvniecības ģenerāluzņēmējs “Arčers” pilnā apmērā sadarbosies ar atbildīgajiem dienestiem un izmeklētājiem, sniedzot visu nepieciešamo informāciju un dokumentāciju. “Nedēļas laikā šo būvlaukumu divas reizes apmeklēja Rīgas pilsētas būvvaldes inspekcija, kas pārbaudīja visu dokumentāciju un darba aizsardzības pasākumu īstenošanu, un netika konstatēti nekādi pārkāpumi,” norādīja Noriņa.

Kaut arī izskanēja informācija, ka negadījums noticis VAS “Latvijas valsts meži” ēkā, “Latvijas valsts mežu” pārstāvis Tomass Kotovičs biznesa portālam “Nozare.lv” paskaidroja, ka minētā ēka uzņēmumam nepieder. “Iespējams, šajā ēkā “Latvijas valsts meži” nākotnē varētu nomāt daļu telpu, taču tas ir tikai nodomu līmenī, un ar šo ēku nekādu saistību mums nav,” teica Kotovičs.

Mediķi smagāk cietušo strādnieku stāvokli vērtē kā smagu, bet stabilu. Vēl viens cilvēks negadījumā lauzis roku. Uz negadījuma vietu bija devušās piecas NMPD brigādes.

 

Komentāri (11)

lebronj2356 28.11.2013. 16.16

Ģenerāluzņēmēju, apakšnieku un taupības politika būvniecība visā tās krāšņumā – cik vēl nelaimēm jānotiek, lai šo riebīgo kārtību – kad krējuma nosmēlējiem ripo miljoni, bet strādnieki raujās par aploksnēm un ar lētiem materiāliem vienreiz izskaustu ?!!!

+8
0
Atbildēt

2

    kristrun > lebronj2356 28.11.2013. 19.34

    Nu jau Jūs runājat, kā zociķis. Kā zināms, tie laiki, kad ķerras stūmējs varēja atļauties divreiz dienā paēst, ir aizgājuši uz neatgriešanos. Tāpēc jau viņi tik viegli krīt un saplok zem paneļiem, ka apzinās savu nespēju piestumt valstij tādu pievienoto vērtību, kā kafijtantiņas aģentūrās un darba grupās.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    kristrun > lebronj2356 29.11.2013. 08.59

    Un ļoti dīvaini, ka vīri, kam pie rokas pastāvīgi ir lāpsta, monķirovka, vai laivas ķeksis, ir tik kūtri, atšķirībā no kantoru planktona, kurš nekad nenogurst gaudot par sava darba apmaksas atpalicību no Eiropas līmeņa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Baiba Leitlante 28.11.2013. 16.37

xxx Pietiks vairot ģenerāluzņēmēju bagatību, bet strādnieki raujas melnās miesās, strādā ar lētiem materiāliem, kuriem netiek nodrošināti darba aizsardzības pasākumi, sociālās garantijas , jo viņi tiek noformēti darbā uz pusslodzi-100.00 Ls,kaut ko atmetot apaloksnēs.Mūsu valstī celtnieki algu nesaņem atbistosi padarītajam darbam. Ja, valsts amatpersonas būtu ieintersētas , tad aplokšņu algas sen tiktu likvidētas.Pie samērīgas nodokļu politikas maksātu visi, nebūtu jāpalielina pensijas vecums , bet cilvēks pēc 50 gadiem darba tirgū vairs nekotējās.Pietiek Maximas veikalu pārvaldītājiem ņirgāties par Latvijas darba ņemējiem.

+8
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 28.11.2013. 16.18

ķēdes reakcija

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu