Aptur septiņu Zolitūdes projektā iesaistīto būvinženieru sertifikātus • IR.lv

Aptur septiņu Zolitūdes projektā iesaistīto būvinženieru sertifikātus

41
Zolitūdē sabrukušā lielveikala "Maxima" celtniecības būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš pēc Latvijas Būvinženieru savienība komisijas sēdes, kurā nolēma apturēt septiņu Zolitūdes traģēdijā iesaistīto sertificēto būvinženieru sertifikātus. Foto: Ieva Čīka, LETA

Būvinženieru savienība: kad tiks pabeigta izmeklēšana, vainīgajiem sertifikātus anulēs

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) Sertifikācijas un novērtēšanas komisija trešdien nolēma apturēt septiņu Zolitūdes traģēdijā iesaistīto sertificēto būvinženieru sertifikātus, sacīja komisijas priekšsēdētājs un bijušais Valsts būvinspekcijas vadītājs Leonīds Jākobsons.

Nolemts apturēt sertifikāta darbību ēkas konstrukcijas projektētājiem Ivaram Sergetam un Jānim Malcānam, būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam un trim ēku būvdarbu vadītājiem – Staņislavam Kumpiņam, Jevgeņijam Ņesterovičs un Andrejam Kuļešovam, ziņo LETA.

“Šodien komisija nevērtēja notikušās traģēdijas iemeslus, bet noteica tos sertificētos speciālistus, kas būvēja šos objektus. Tad, kad tiks pabeigta traģēdijas iemeslu ekspertīze, tiem speciālistiem, kuru vaina tiks atzīta, sertifikātus anulēs. Tie, kuri netiks atzīti par vainīgiem, varēs atjaunot savu sertifikātu darbību,” teica Jākobsons.

“Esmu šokā,” pēc komisijas lēmuma “Nozare.lv” pavēstīja Draudiņš. “Neviens neko neskata pēc būtības, labāk tagad neko nekomentēšu.”

Pirms LBS Sertifikācijas un novērtēšanas komisijas sēdes ne Zolitūdē sabrukušā lielveikala “Maxima” celtniecības būvuzraugs Draudiņš, ne veikala projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis nekādus komentārus par notikušo nesniedza.

Zolitūdes projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis ir arhitektūras pakalpojumu uzņēmuma “GP Projektu birojs” valdes loceklis un lielākais īpašnieks – viņa īpašumā ir 70,29% uzņēmuma kapitāldaļu.

Būvuzraudzību objektā Priedaines ielā 20 veica “CM Consulting”, un Draudiņš bija būvuzraugs. Informācija viņa darba vietas, nekustamo īpašumu kompānijas “Smart Property” mājaslapā liecina, ka Draudiņš bijis vērienīgu un atpazīstamu būvniecības objektu būvuzraugs un būvdarbu vadītājs, piemēram, “Z-Towers”, “G4S” biroja ēka, mēbeļu un interjera centrs “Spice”, multifunkcionālā halle “Arēna Rīga”, daudzstāvu dzīvojamā ēka Tomsona ielā 39, vēstniecību rekonstrukcija (Ukraina, Somija, Kanāda, Spānija) u.c.

“Smart Property” valdes loceklis Mārtiņš Vavilovs biznesa portālam “Nozare.lv” iepriekš sacīja, ka “Smart Property” nav nekādu juridisku saistību ne ar vienu no Zolitūdes projektā iesaistītajiem uzņēmumiem, bet Draudiņa līgumu ar “CMConsulting” viņš nekomentēja, vien piebilda, ka “Smart Property” darbiniekiem nav aizliegts sniegt pakalpojumus arī citiem uzņēmumiem.

Būvfirmas “Re&Re” pārstāve Mārīte Straume iepriekš skaidroja, ka projekta pirmās kārtas – lielveikala celtniecības – atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Staņislavs Kumpiņš, bet otrās kārtas – jumta apzaļumošanas un 12 stāvu dzīvojamās ēkas celtniecības – atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Jevgeņijs Ņesterovičs.

Informācija “Re&Re” mājas lapā liecina, ka Kumpiņš atzīts par uzvarētāju nominācijā “Gada projektu vadītājs Latvijā 2011”, kā arī saņēmis apbalvojumu “Gada inženieris 2013”. Laika posmā no 2008.gada līdz 2010.gadam Kumpiņš vadīja restaurācijas un rekonstrukcijas darbus Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātrī, savukārt 2011.gadā tika pabeigts objekts “Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un tirdzniecības centrs 1. kārta” (Priedaines ielā 20, Rīgā). Patlaban Kumpiņš ir projektu vadītājs Valsts ieņēmumu dienesta jaunā administratīvā kompleksa būvniecībā.

Latvijas Arhitektu savienība (LAS) apturējusi arhitektu Zanes Kalinkas un Andra Kalinkas arhitekta prakses sertifikātu darbību, informē LAS Sertificēšanas centra padomes priekšsēdētājs Uģis Bratuškins.

 

Komentāri (41)

Egitazz 27.11.2013. 19.59

Bet pašu būvinženieru kompetenci vērtēs RTU eksperti..kas tos būvinženierus ir mācījuši..
Un nez kāpēc valsts amatpersonas jau saka, ka ne ļoti vajadzīgi tie ārzemju eksperti…

+4
-4
Atbildēt

0

Lauma 27.11.2013. 18.51

arhitekta vaina te tikpat cik inženieru, ka sadala būvi kārtās, kuras pārklājas divām dažādām būvēm pēc konstrukcijas! protams arhitekts ir pakļauts pasūtītāja vēlmēm un te jau attiecīgi līdzvainīgie ir tie.

izdevīgi gan mūsu Latviju iztukšot – 54 cilvēki par 1000000 tie kas neaizbrauc, tos šādā veidā… :(

+1
-2
Atbildēt

0

Inese 27.11.2013. 18.38

Par Dombrovska demisiju NA galvenais ideologs Iesalnieka k-gs raksta šādi:

Jānis Iesalnieks ‏@JanisIesalnieks 6h
Gan jau shēmu kompanjoni iekārtos kādā citā siltā vietiņā. Te nebija citu variantu.

https://twitter.com/JanisIesalnieks/status/405643366102073344

0
-5
Atbildēt

4

    Vineta > Inese 28.11.2013. 10.11

    Pikaso
    Vai pidrillām un staļinistiem vispār kādreiz domas dalās? Jūs kā vienolu dvīņi, nemaz atšķirt nevar.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Inese 27.11.2013. 21.08

    Cik sīki…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Inese 27.11.2013. 20.36

    Iesalnieks spriež pēc savas “partijas” prakses: šamējā sievu un parādnieka māti shēmotāji iefīrēja siltās vietiņās.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Inese 27.11.2013. 19.58

    Ai kāds malacis Iesalnieks! faktiski atzīstās, ka zina par kaut kādām shēmām, bet tajā vietā, lai skrietu par shēmām uz policiju, sēž ar shēmotājiem vienā koalīcijā!

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu