Zolitūdes nelaime - viens no traģiskākajiem jumtu iebrukšanas gadījumiem Eiropā • IR.lv

Zolitūdes nelaime – viens no traģiskākajiem jumtu iebrukšanas gadījumiem Eiropā

19
Iebrukušais lielveikals Zolitūdē. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pēdējās desmitgadēs vēl vairāk upuru jumtu iebrukumos bijis Krievijā un Polijā

Zolitūdē notikusī nelaime ir viens no traģiskākajiem jumtu iebrukšanas gadījumiem Eiropā pēdējās desmitgadēs.

Sagrūstot lielveikala “Maxima” jumtam Rīgā, Priedaines ielā, pagājušajā nedēļā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti guva ievainojumus. Tādējādi šis kļuva par traģiskāko negadījumu neatkarīgās Latvijas vēsturē, ziņo LETA.

Arī pēc aģentūras AFP apkopotajiem datiem par pēdējās desmitgadēs visā Eiropā notikušajiem traģiskākajiem negadījumiem, kad sabiedriskajām ēkām iebrukuši jumti, redzams, ka Zolitūdes traģēdija prasījusi trešo lielāko upuru skaitu.

2006.gada 23.februārī Krievijas galvaspilsētā Maskavā sabruka tirgus jumts 2000 kvadrātmetru platībā. Zem tā gāja bojā 66 cilvēki un 31 guva ievainojumus.

2006.gada 28.janvārī Polijā no sniega segas smaguma sabruka Čoržovas izstāžu zāles jumts, nogalinot 65 cilvēkus.

2006.gada 2.janvārī Vācijas pilsētā Bādreihenhalē no sniega segas smaguma iebruka slidotavas jumts, kur bojā gāja 15 cilvēki, no kuriem 12 bija bērni.

2005.gada 5.decembrī Krievijas pilsētā Čusovojā no sniega segas smaguma iebruka peldbaseina jumts, kas prasīja 14 cilvēku, tostarp desmit bērnu dzīvības, bet vēl vairāki desmiti guva ievainojumus.

2004.gada 23.maijā Francijā sabruka daļa no Parīzes Šarla de Golla starptautiskās lidostas termināļa jumta, nogalinot četrus cilvēkus un trīs ievainojot.

2004.gada 14.februārī no sniega segas smaguma Maskavā iebruka akvaparka “Transvaal Park” stikla kupols, negadījumā dzīvību zaudēja 28 cilvēki, bet vēl aptuveni 200 guva dažādus ievainojumus.

2001.gada 15.februārī Krievijas pilsētā Kostromā no sniega segas smaguma iebruka veikala jumts, kas prasīja sešu cilvēku dzīvības.

1994.gada 26.janvārī Francijas dienvidaustrumu pilsētā Nicā iebruka lielveikala jumts, tur bojā gāja trīs cilvēki, bet vēl 97 tika ievainoti.

Savukārt 1985.gada 9.maijā Šveices pilsētā Usterē iebruka peldbaseina jumts, nogalinot 12 cilvēkus, bet trīs ievainojot.

 

Komentāri (19)

ligakalnina 26.11.2013. 08.25

Vakar pa LNT ziņām un pa panorāmu izskanēja pilnīgi pretēji viedokļi par to, vai neevakuēt cilvēkus pēc signalizācijas atkārtotas ieslēgšanās drīkstēja vai nedrīkstēja.
Pa LNT apgalvoja, ka maksima nekādus likumus neesot pārkāpusi, jo nevienā likumā neesot teikts, ka uzreiz pēc signāla cilvēki jāevakuē, bija piemēri, kad signalizācija nostrādāja it kā bez iemesla, utt., tipa, maksimu nav par ko vainot.
Panorāmas viedoklis izskatijās daudz sakarīgāks, jo tur apgalvoja, ka ugunsdzēsības likumā viss tas ir atrunāts, pirmais – evakuē cilvēkus, un tad noskaidro, ir briesmas, vai nav.
Vispār, maksimas uzvedība izraisa riebumu, melošana, kaut vai teiktais, ka viņi esot tikai īrnieki, kaut, tagad noskaidrots, ka ēka pieder maksimai, nekādas vainas apziņas, mēģinājums “atpirkties” ar maksimas ienākumiem smieklīgu summu.
Ņemot vērā, ka blakus veikali cilvēkus evakuēja, ja maksimai viss tas beigsies bez sekām, pat, ja sabrukšanas iemesls būs tie savienojumi( cilvēki būtu dzīvi, ja maksimai pirmajā vietā nebūtu peļņa), tad tas ir pilnīgākais absurds, un, jājautā, priekš kam tā signalizācija vispār stāv?
Pie kam, izskanēja, pašā sākumā, ugunsdzēsēju viedoklis, ka signalizācija varot nostrādāt arī no mehān. iedarbībām vai mitruma, un maksimā tā tai dienā skanēja atkārtoti.

+10
-2
Atbildēt

2

    janis17 > ligakalnina 26.11.2013. 08.55

    Tā nu tas ir. Kādu gadu – pusotru mūs bieži evakuēs no veikaliem, teātriem, birojiem… Cilvēki purpinās…
    Pēc tam viss noklusīs un iestāsies miers līdz nākamajai reizei…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 26.11.2013. 10.45

    Džeri, pilnīgi piekrītu teiktajam, jo, ja jau signalizācija sbrīdinājumus ignorē- pie tam atkārtoti un ilgstoši, tad vispār tāda signalizācija nav vajadzīga, ja jau tā ir jāatvieno vai jāpiesedz, kā to stāstīja liecinieki no Maksimas strādājošiem, lai tā netraucē saldi gulēt, tad priekš kam lieki izdevumi sabiedriskās ēkās.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

efeja60 26.11.2013. 10.12

Lapsa rok: papildināts – Ar Kalnmeiera svētību Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu “objektīvi” uzraudzīs būvvaldes darbinieces vīrs ar milzu parādiem
http://pietiek.com/raksti/papildinats_-_ar_kalnmeiera_svetibu_zolitudes_tragedijas_izmeklesanu_objektivi_uzraudzis_buvvaldes_darbinieces_virs_ar_milzu_paradiem

+7
-1
Atbildēt

2

    ligakalnina > efeja60 26.11.2013. 10.54

    Es arī to izlasīju, un par izmeklēšanas rezultātiem jau var pateikt tikai vienu – pēc izmeklēšanas šim darbonim parādi, acīmredzot, nebūs, un tie rezultāti būs stipri “objektīvi”.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > efeja60 26.11.2013. 10.50

    Tā jau pasaulē attīstītās valstīs ir konstatēts, ka līdzīgas nelaimes vai traģēdijas notiek valstīs kurās ir visaugstākais korupcijas risks. Rīgas dome jau ir tieši tā pašvaldība, kurā korupcija un vainīgo piesegšana un bezatbildība , manuprāt, ir visaugstākajā līmenī.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 26.11.2013. 08.32

…sabruka Čoržovas izstāžu zāles jumts…
—-
Droši vien domāta Hožuva (Chorzów)?

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu