FOTO: Kijevā notikušas lielākās demonstrācijas kopš Oranžās revolūcijas (papild.) • IR.lv

FOTO: Kijevā notikušas lielākās demonstrācijas kopš Oranžās revolūcijas (papild.)

22
Eiropas ceļa atbalstītāji mītiņā Kijevā. Foto: EPA/LETA

Ap 100 000 cilvēku protestē pret valdības antieiropas ceļu

Vairāk nekā 100 000 cilvēku svētdien Kijevā piedalījušies demonstrācijā, protestējot pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma ar Eiropas Savienību (ES), vēsta britu raidorganizācija BBC. Tie ir lielākie protesti, kādi notikuši Ukrainas galvaspilsētā kopš 2004.gada “Oranžās revolūcijas”.

Kijevā svētdien pie Ukrainas valdības nama izraisījušās opozīcijas demonstrantu un milicijas sadursmes. Kareivīgākie demonstranti mēģināja ar varu ielauzties valdības namā, apmētāja miličus ar akmeņiem un sita viņiem ar saviem transparentiem. Milicija lika lietā asaru gāzi un stekus.

Protestētāji galu galā iebarikādējās Eiropas laukumā un izveidoja tur telšu pilsētiņu. Protestētāji laukumā palika visu nakti, un pirmdienas rītā sagaidāms, ka viņiem piebiedrosies citi. 25.novembrī pie Ukrainas valdības nama paredzēts pikets, turpinot protestus pret valdības antieiropas politiku, ziņo “Newsru”.

Jau ziņots, ka svētdien Kijevas ielās bija notikusi miermīlīga, varasiestāžu atļauta demonstrācija, kuras dalībnieki protestēja pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma ar Eiropas Savienību (ES). Mītiņā demonstrācijas noslēgumā Eiropas laukumā bija ap 50 000 cilvēku, bet portāls “Newsru” ziņo pat par 100 tūkstošiem demonstrantu.

Opozicionāri mītiņā pieprasīja pirms Viļņā gaidāmā ES Austrumu partnerības samita 27.novembrī sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi.

No mītiņa skatuves opozicionāri arī solīja, ka centīsies panākt parlamenta atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu, ja parlaments nepieņems eirointegrācijas likumus.

Jau pēc oficiālā mītiņa noslēguma daļa demonstrantu devās uz Ukrainas valdības nama apkaimi, kur izraisījās kareivīgāko protestētāju sadursmes ar miliciju.

Jau ziņots, ka tūkstošiem cilvēku svētdien Kijevā protestēja pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma ar Eiropas Savienību (ES).

Demonstrācijā, kurā atbilstoši ziņu portāla “UNIAN” žurnālistu aprēķiniem pulcējušies vairāk nekā 50 000 cilvēku, redzami daudzi Ukrainas un ES karogi, kā arī opozīcijas partiju karogi. Gājiena laikā vairākkārt tika nodziedāta Ukrainas himna, ziņo LETA/AFP.

Bija dzirdamas prasības pēc prezidenta Viktora Janukoviča demisijas un ekspremjeres Jūlijas Timošenko atbrīvošanas no cietuma. “Nost ar bandu,” sauca demonstranti.

Demonstrācijas priekšgalā soļoja opozīcijas partiju līderi Arsēnijs Jaceņuks un Oļegs Tjagniboks, Jūlijas Timošenko meita Jevgēņija un Timošenko valdības ministrs Jurijs Lucenko, kurš šogad tika atbrīvots no apcietinājuma.

Eiropas laukums, kur notika demonstrācijas noslēguma mītiņš, izrādījās par mazu, lai uzņemtu visus demonstrantus.

Eirointegrācijas ceļa atbalsta akcijas svētdien notika arī citās Ukrainas pilsētās. Kā ziņo aģentūra „Interfaks”, tādas notika Ļvovā, Odesā, Poltavā un Dņepropetrovskā.

Savukārt Kremenčugā nelielā protesta akcija tika vispār aizliegta – tiesa pieņēma lēmumu svētdien aizliegt visas masu akcijas, jo iesniegumus par protesta akcijām tika iesniegušas vairākas politiskās organizācijas. Mītiņa vietā ieradās tiesu izpildītājs un nolasīja tiesas lēmumu, taču viņu sapulcējusies protestētāji izsvilpa.

Kijeva ceturtdien negaidīti paziņoja, ka pārtrauc gatavošanos ES asociācijas līguma parakstīšanai samitā, kas nākamnedēļ notiks Viļņā. Šāds lēmums pieņemts, pakļaujoties Maskavas spiedienam, uzskata Rietumu diplomāti.

Ukrainas parlaments ceturtdien neatbalstīja nevienu no sešiem likumprojektiem, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Šāda likumprojekta pieņemšana ir viena no galvenajām Briseles prasībām, kas Kijevai tika izvirzīta, lai 28. un 29.novembrī Viļņā gaidāmajā Austrumu partnerības samitā Ukrainai būtu iespēja ar ES parakstīt asociācijas līgumu.

Pēc tam Ukrainas valdība paziņoja, ka tā aptur ES asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošanas procesu. Šis lēmums faktiski likvidēja iespējas parakstīt līgumu Viļņas samitā, kas nozīmē, ka tagad process var ievilkties uz vairākiem gadiem.

(papildināta ar jaunākām ziņām)

Komentāri (22)

austrisv 24.11.2013. 15.33

Žēl man demokrātiski domājošie rietumukraiņi! Aizvilks tas jankovičš viņus Krievijas apkampienos, tas nu ir skaidrs, bet vakar kā redzēju pie Brīvība spieminekļa bija aizdegtas svecītes arī upuriem , kas cieta no Staļina šausmām. Ak, labāk tālāk no Krievijas un Putina.

+16
0
Atbildēt

0

jeers 24.11.2013. 18.39

ak kā ločmelim niez?! utis? jau mutē un uz nagiem?

+8
0
Atbildēt

0

austrisv 24.11.2013. 17.52

Izskatās, ka nebūs tik viegli paņemt Ukrainu tajā Eirāzijas savienībā? Būs protesti.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu