Operā Maskata vietā nāk diriģents Veismanis • IR.lv

Operā Maskata vietā nāk diriģents Veismanis

12
Arturs Maskats. Foto: Gatis Gierts, F64

Zigmars Liepiņš sola drīz atrisināt arī LNO galvenā diriģenta jautājumu

Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadībā ceturtdien notikušas pārmaiņas – no LNO direktora padomnieka amata muzikālajos jautājumos aiziet komponists Arturs Maskats, ziņo portāls “Diena.lv”.

Maskata, kurš atteicās arī darboties jaunajā Operas valdē, ja tajā nestrādās bijušais LNO vadītājs Andrejs Žagars, vietā ar 7.novembri darbā jau stājies diriģents Andris Veismanis.

Šādas pārmaiņas īstenojis nule amatā apstiprinātais jaunais LNO valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš. Pēc viņa teiktā, Veismaņa amata nosaukums būs valdes priekšsēdētāja vietnieks muzikālajos jautājumos.

Kā portālam pastāstījis Liepiņš, tiekot risināts arī LNO galvenā diriģenta jautājums, par ko tikšot ziņots tuvākajās dienās.

Maskats apstiprinājis, ka ceturtdiena viņam bijusi pēdējā darba diena un viņš arī saprotot, ka jauns vadītājs nāk ar savu komandu. Maskats visiem asociējas ar Žagara laiku un viņa vadības komandu. Maskats operā strādājis kopš 1996. gada.

Arī diriģents Andris Veismanis LNO nostrādājis 16 gadus, sācis kā galvenais kormeistars, pēc tam kā diriģents.

Veismanis portālam atklājis, ka viņš arī piedalījies Kultūras ministrijas rīkotajā konkursā uz LNO valdes trešā locekļa vietu, kur ticis līdz fināla kārtai.

Veismanis pārmaiņas operas pārvaldībā vērtē pozitīvi un uzskata, ka nav pamata satraukumam par to, ka opera nodota popmūzikas pārstāvja rokās.

Kultūras ministrija Latvijas Nacionālās operas (LNO) mākslinieciskā vadītāja un valdes priekšsēdētāja amatam izvēlējās komponistu un bijušo “Radio SWH” vadītāju Zigmaru Liepiņu.

Kultūras ministre Dace Melbārde norādīja, ka Liepiņš atzīts par visatbilstošāko operas mākslinieciskā vadītāja amatam. “Liepiņš sevi pierādījis kā profesionālis un labs vadītājs,” sacīja Melbārde. Ministre atzīmēja, ka Latvijas Nacionālās operas likums nosaka māksliniecisko un kultūrizglītojošo darbību kā prioritāti. Viņa uzsvēra, ka Liepiņš vislabāk atbildis šai funkcijai. Arī komisija pēc visu pretendentu uzklausīšanas rekomendējusi iecelt tieši Liepiņu.

Konkurss uz vakanto LNO valdes locekļa amata vietu tika izsludināts, jo līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos un komponists Arturs Maskats atteicās strādāt bijušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) apstiprinātajā valdē, kurā bez viņa vēl tika iecelta vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova.

 

Komentāri (12)

Ludzas Zeme 07.11.2013. 20.51

Super, Veismanis ir ļoti labs diriģents.
Maskats savukārt labs komponists.

+4
0
Atbildēt

2

    Inese > Ludzas Zeme 07.11.2013. 21.01

    Operā jau viņš tāpat visu laiku diriģē. Runa ir par to, ka Veismanis būs valdes priekšsēdētāja Liepiņa vietnieks muzikālajos jautājumos

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ludzas Zeme > Ludzas Zeme 08.11.2013. 16.23

    nu un par to man arī liels prieks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Timurs Čuntonovs 08.11.2013. 17.41

Lūdzu, maskas mums a-a-tdodiet! :) Viena lieta, ko gribētos pateikt: Liepiņa kungs – Jūs nenesat piesēdies pie par savu naudu klāta galda, kā Jūs to varat izdarīt Parīzes augstākās klases restorāņā ēdienu degustācijā. Jūs esat atnācis uz Operu, kuru 17 gadus vadīja Žagars. Tik daudz jau nu varējāt savu inteliģento mēli pakustināt, lai pateiktu paldies iepriekšējam direktoram par darbu. Bet par kārnām vai resnām solistēm un citām Jūs interesējošām lietām muti varat izvirināt vēlāk! :)

+2
0
Atbildēt

1

    Una Grinberga > Timurs Čuntonovs 08.11.2013. 19.01

    Jāsāk pierast, ka “kultūras cilvēkiem” vairs nav kultūras… vismaz tiem, kas pēdējā laikā uzpeld kultūras menedžmenta augšpusē… Noskatoties Liepiņa interviju LTV, radās iespaids, ka viņš iecelts par kāda lauku kultūras nama vadītāju (lai man piedod daudzi sirsnīgi un kultūrāli kultūras dzīves darbinieki ārpus Rīgas!).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.11.2013. 03.27

1. Ļoti interesanti, kā tiek tīrītas rindas… sāk ar tiem, kas konkurā iepriekš bija pārāki (tā teikt, lai neviena gudrāka par mani šajā iestādē nebūtu!)
2. Es patiešām nesaprotu, kā Liepiņš plāno koncentrēties uz mūziku (atstājot režiju ēnā) un tajā pašā laikā uzrunāt plašākas sabiedrības masas. Neba jau mazāk izglītoti sabiedrības pārstāvji akadēmiskajā mūzikā dosies skatīties, kā diriģents vicina kociņu un kādas krāsu gammas spēj radīt mūziķi… plašākas masas jau iet uz operu skatīties uz tērpiem un dekorācijām.

Cerams, ka nākamajam KM (pēc vēlēšanām) nenāksies patriekt Liepiņu, kā to izdarīja Grende, jo Liepiņš būs likvidējis Operu (ar ko viņš pats draud!) gan mākslinieciski, gan operacionāli.

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu