Darbību pārtrauks Konstitucionālo tiesību komisija • IR.lv

Darbību pārtrauks Konstitucionālo tiesību komisija

22
Valsts prezidents Andris Bērziņš tikšanās laikā ar Egilu Levitu (no labās). Foto: Edijs Pālens, LETA

Prezidents uzskata, ka efektīvāk darbojas ekspertu grupas konkrētu uzdevumu veikšanai

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pieņēmis lēmumu no 1.novembra pārtraukt Konstitucionālo tiesību komisijas (KTK) darbību, aģentūra LETA noskaidroja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Par šo lēmumu pirmdien tikšanās laikā tika informēts KTK priekšsēdētājs Egils Levits. Vienlaikus prezidents aicināja Levitu visdrīzākajā laikā pieņemt lēmumu par konkrētu ekspertu grupu veidošanu jautājumos, kuri skar neatkarīgo valsts institūciju vienota pārraudzības modeļa izveidošanu un administratīvā procesa uzlabošanu. Tika arī uzsvērta nepieciešamība veidot ekspertu grupu politisko partiju sistēmas nostiprināšanai.

Līdzīgi kā pieņemot lēmumu par Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) darbības pārtraukšanu, arī šajā gadījumā Bērziņš daudz efektīvāku atdevi no ekspertu darbības saredz, izveidojot ekspertu grupas konkrētu uzdevumu veikšanai.

Šāda pieeja jau tika izmantota, lai izstrādātu likumdošanas priekšlikumus izpildvaras stiprināšanai, kuri nodoti Saeimas tālākai lemšanai. Arī turpmāk prezidents iecerējis veidot citas ekspertu grupas, kurām tiks uzticēti konkrēti uzdevumi, kas veicami noteiktā laika ietvarā.

“Divu gadu laikā esmu pārliecinājies, ka efektīvai un reālai nozīmīgu jautājumu risināšanai daudz veiksmīgāk strādā konkrētam uzdevumam izveidotas ekspertu darba grupas, nevis pastāvīgas komisijas, kuru darbība nereti ir nesistemātiska arī komisiju dalībnieku profesionālās noslogotības dēļ,” atzina Bērziņš.

Konstitucionālo tiesību komisiju 2007.gada 7.decembrī izveidoja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Levita vadītajā Konstitucionālo tiesību komisijā darbojās atzīti tiesību speciālisti juristi Ineta Ziemele, Daiga Rezevska, Gunārs Kusiņš, Lauris Liepa un Mārtiņš Mits. 

Komisija savas darbības laikā noformulējusi viedokli par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu, par iespējamo ministra noteikumu satversmību, Valsts prezidenta funkcijām Latvijas parlamentārās demokrātijas sistēmas ietvaros, par Saeimas apstiprinājuma nepieciešamību liela apjoma aizņēmumu saņemšanai, par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu, kā arī par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu tiesisko regulējumu demokrātiskas valsts iekārtā.

Pēdējās aktuālās debates Latvijas sabiedrībā ir par Levita izstrādāto priekšlikumu Satversmes preambulai, krasi dalot sabiedrību tās nepieciešamības aizstāvjos un noliedzējos.

 

Komentāri (22)

silvija_vitina 28.10.2013. 15.28

Vai prezidenta kungs nevarētu pieņemt lēmumu pašlikvidēties (figurāli protams)? Lai viņa vietā varētu stāties kāds, kas spēj EFEKTĪVI pildīt prezidenta pienākumus.

+9
-1
Atbildēt

2

    janazakovica > silvija_vitina 28.10.2013. 15.48

    jasavac 10000 paraksti par tadu ierosinajumu..

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > silvija_vitina 28.10.2013. 15.37

    Ja tas tehniski būtu iespējams, es pieliktu Tev 10 plusiņus par šo izcili vērtīgo ierosinājumu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ritvars_kl 29.10.2013. 09.48

Krasa sabiedrības dalījuma preambulas tekstā un komentāros nav, bet tās aizstāvju un atbalstītāju pretējie viedokļi ir pārvarāmi kvalificētās diskusijās. Zema ir tikai līdzšinējā diskusiju kultūra.

0
0
Atbildēt

0

Inese 28.10.2013. 15.21

Arī interesanti:

SKAĻA DZIESMINIEKA DIVPADSMIT KĀRTU VĒSTULE VALSTS IZNĪCINĀŠANAS DIENESTAM

homoseksuālisma propagandas projektu “LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka” darbības atbalsts” 43 727 latu apjomā finansē ne tikai Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments, bet arī Latvijas valsts (http://glurl.co/MOZAIKA). Naudu šiem nolūkiem taču ņem no lādītes, kura pildās arī no manu autoratlīdzību nodokļiem. Arī Irākas un Afganistānas okupācijai iztērētie manu nodokļu līdzekļi tērēti bez manas un tautas piekrišanas. Arī Skandiāvijas banku bizness Latvijas pilsoņu un viņu īpašumu ieķīlāšanai un atsavināšanai notiek ar valsts varas ziņu, un Latvijas pilsoņiem izviltie līdzekļi ir milzīgi. Arī ātro kredītu bizness izmāna no jau tā nabadzīgajiem Latvijas pilsoņiem pēdējo.

http://www.nebruks.lv/?p=958

+1
-2
Atbildēt

1

    janazakovica > Inese 28.10.2013. 15.41

    pareizi..bet kapec tik biezi dimiters maina nikus..?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu