Obama noliedz, ka ASV izspiegojušas Merkeli (papild.) • IR.lv

Obama noliedz, ka ASV izspiegojušas Merkeli (papild.)

21
Vācijas kanclere Angela Merkele rāda savu telefonu. Foto: EPA/LETA

Merkele nosoda un šādu ASV rīcību uzskata par pilnīgi nepieņemamu

ASV Baltais nams noliedz izskanējušās ziņas, ka ASV specdienesti izspiegojuši kancleres Angelas Merkeles mobilā telefona sarunas. “Noklausīšanās nav un nebūs,” trešdien paziņoja Baltā nama preses sekretārs Džejs Karnijs.

Īsā telefonsarunā ar Merkeli arī ASV prezidents Baraks Obama noliedza, ka viņas telefonsarunas noklausījušies amerikāņu specdienesti. “Savienotās Valstis augstu vērtē sadarbību ar Vāciju,” teikts Baltā nama preses paziņojumā. Tomēr, kā atzīmē vācu ziņu aģentūra “dpa”, īsajā ASV oficiālajā paziņojumā nekas nav teikts, vai Vācijas kancleres telefonsarunas netika noklausītas iepriekš.

Vācija izsaukusi uz Ārlietu ministriju ASV vēstnieku saistībā ar apsūdzībām, ka Savienoto Valstu specdienesti izspiegojuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles mobilā telefona sakarus. Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle ceturtdien tiksies ar ASV vēstnieku Berlīnē Džonu Emersonu, pavēstīja Ārlietu ministrijas preses sekretāre. Vēstnieka izsaukšana uz Ārlietu ministriju ASV un Vācijas – senu sabiedroto – attiecībās ir ārkārtīgi neparasts solis.

Laikraksts “Die Welt” Merkeles izspiegošanu nosaucis par “diplomātisku spridzekli” un “sitienu sejā Vācijas drošības dienestiem”. “Süddeutsche Zeitung” kancleres izspiegošanu dēvē par “vissmagāko aizvainojumu”.

Aizsardzības ministrs Tomass de Mezjērs sacīja: “Amerikāņi ir mūsu labākie draugi un tādi arī paliks, bet nekas iepriecinošs tas nav.” Viņš arī brīdināja – ja apsūdzības izrādīsies patiesas, ciest varētu transatlantiskās attiecības.

Apsūdzības, ka ASV izspiegojušas Merkeli, sākotnēji parādījās žurnāla “Der Spiegel” pētījumā. Kad informāciju bija izvērtējuši Vācijas specdienesti, Berlīnē, pēc visa spriežot, bija radies priekšstats, ka aizdomas ir pietiekamas, lai konfrontētu ASV.

Vācijas valdība saņēmusi informāciju, ka ASV specdienesti izspiegojuši kancleres Merkeles mobilā telefona sarunas, trešdien pavēstīja Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts. “Kanclere šodien zvanīja [ASV] prezidentam [Barakam] Obamam” un “skaidri apliecināja, ka viņa šādas darbības, ja ziņas par tām apstiprināsies, viennozīmīgi nosoda un uzskata tās par pilnīgi nepieņemamām,” sacīja amatpersona.

Atsaucoties uz bijušā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem, ziņo LETA.

Vācu žurnāls “Der Spiegel” pirmdien vēstīja, ka ASV specdienesti uzlauzuši arī Filipes Kalderona e-pastu laikā, kad viņš ieņēma Meksikas prezidenta amatu. Uzlauzti arī vairāku Kalderona valdības ministru e-pasti.

Savukārt britu un vācu prese iepriekš ziņoja, ka arī Lielbritānija izspiegojusi savus ES sabiedrotos, ka ASV izlūkdienesti veikuši noklausīšanos ES ēkās Briselē un Vašingtonā un izspiegojuši privātus vācu e-pastus.

Francijas laikraksts “Le Monde” nedēļas nogalē ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) mēneša laikā pārtvērusi 70,3 miljonus privātu telefonsarunu, kas izdarītas Francijā.

No Snoudena saņemtie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA izspiegojusi ne tikai cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar terorismu, bet arī augstas personas ekonomikas un politikas aprindās, vēstīja “Le Monde”.

(papildināta ar Ārlietu ministrijas informāciju)

Komentāri (21)

garausiitis 24.10.2013. 11.29

Kurš tic? Pieļauju ,ka ne Obama, ne Merkele :) :) :)

+8
-1
Atbildēt

1

    inta_s > garausiitis 24.10.2013. 12.18

    Iedava tekstu ko aktierim nolasīt un šis to arī paveica.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 24.10.2013. 15.00

Katrai valstij ir savs izlūkdienests un katra valsts kaut ko izlūko.
Svešas valsts izlūkošanu citi vienmēr sauks par spiegošanu.
Tādai lielvalstij, kā ASV, izlūkošana – spiegošana ir sevišķi nepieciešama, jo ir jabūt lietas kursā par visiem notikumiem.
Snoudens nenoliedzami strādā Krievijas un Ķīnas interesēs, kuru mērķis ir parādīt ASV nepatīkamā gaismā un noskaņot visu pasauli pret savu lielāko konkurentu.
Mums, mazajai Latvijai, kas dzīvo līdzās pasaules lielākajam bandītam Krievijai, jāatbalsta jebkura sava ietekmīgā “jumta” ASV iniciatīva. Mums jālūdz Dievs, ka mūsu sabiedrotais ir ietekmīgā pasaules lielvara. Mums jālūdz Dievs, lai ASV nezustu interese par notikumiem uz mūsu planētas.
Kad labi būs mūsu sabiedrotajam un aizstāvim, tad būs labi arī mums. Ja kādam tas nepatīk, tad lai sliktākajā gadījumā vismaz iemācās saturēties(kā to mums lieliski demonstrē GPFC).

+5
-4
Atbildēt

4

    dace_ampermane > raimondsb_mail_lv 24.10.2013. 16.10

    Skumjais Bruņinieks
    Ari noteikti varas augstākajos ešelonos latviešu vidū…

    …ļoti augstos. “ko muižnieks teica, to kalps klausa.”

    un

    iebraukts zirgs viegli grozāms :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > raimondsb_mail_lv 24.10.2013. 15.42

    nulle
    Varbūt, ka pie sabiedrotajiem kāds strādā uz Krieviju…
    PS
    Vācijai ir diezgan ciešas attiecības ar Krieviju, kas pat ir bijušas pret Latvijas interesēm(Šreders un ziemeļu naftas vads, vai neatcerieties..).

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > raimondsb_mail_lv 24.10.2013. 20.16

    Latvijā mudž gan, bet ne jau tāpēc viņi spiego, lai Latviju paglābtu no kremļa, bet lai ASV valdošās kliķes intereses aizsargātu. Bet ASV valdošā kliķe ir 1% ASV iedzīvotāju, kuriem pieder 50% visas pasaules bagātības. Un Meksikas, Brazīlijas, Francijas un Vācijas prezidentus izspiego nevis ASV specdienesti vai ASV tauta, bet gan 1% ASV bagātāko cilvēku kabatas security.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > raimondsb_mail_lv 24.10.2013. 15.46

    vēl piebildīšu ;
    Varbūt kādam tas liksies satriecoši, bet būtu labi, ja ASV būtu spēcīga spiegošana Latvijā, kur Krievijas aģenti mudžēt mudž.
    Ari noteikti varas augstākajos ešelonos latviešu vidū…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Kristīne 24.10.2013. 14.13

Izskatās, ka Snoudens ir nodarījis būtisku kaitējumu ASV cīņai pret vācu teroristiem…

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu