Vācijas sociāldemokrāti pieprasa Merkelei vienošanos par minimālo algu • IR.lv

Vācijas sociāldemokrāti pieprasa Merkelei vienošanos par minimālo algu

30
Angela Merkele ierodas uz pārrunām. Foto: AFP/LETA

SPD arī aicina paaugstināt nodokļus cilvēkiem ar augstiem ienākumiem

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) apsvērs kopīgas valdības veidošanu ar kancleres Angelas Merkeles vadītajiem konservatīvajiem vienīgi tad, ja tie piekritīs minimālās algas ieviešanai, intervijā, kas svētdien publicēta laikrakstā “Bild am Sonntag”, paziņojusi SPD ģenerālsekretāre Andrea Nālesa.

Vācijā minimālās algas, pateicoties arodbiedrību aktivitātēm, ir ieviestas atsevišķos tautsaimniecības sektoros, tomēr federālā valdība līdz šim nav noteikusi minimālās algas līmeni visā valstī, ziņo LETA.

Tomēr Merkeles pārstāvēto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartija – Kristīgi sociālā savienība (CSU) – uzskata, ka arī turpmāk ir jāsaglabā diferencēta pieeja atšķirīgos sektoros.

SPD neapsvērs ideju par valdības veidošanu ar CDU/CSU, ja “nebūs panākta vienošanās par valsts mēroga minimālo algu 8,50 eiro (5,95 lati) stundā,” laikrakstam “Bild am Sonntag” sacīja Nālesa.

Pirmdienas CDU/CSU un SPD sarunas būs kas vairāk par iepriekšējo tikšanos pieklājības frāzēm un tajās ar kancleri un viņas konservatīvajiem tiks panāktas konkrētas vienošanās, solīja SPD ģenerālsekretāre. “Savienībai nevajadzētu pieņemt, ka automātiski būs trešā sarunu kārta. Mums jau pirmdien ir vajadzīgi konkrēti secinājumi par to, vai no iesaistīšanās koalīcijas sarunās būs jēga,” sacīja Nālesa.

SPD vēlas, lai būtu “lielākas saistības pirmkārt un galvenokārt attiecībā uz minimālajām algām, bet arī attiecībā uz citām jomām”, norādīja ģenerālsekretāre.

Vēl viens domstarpību avots ir nodokļu politika. SPD aicina paaugstināt nodokļus cilvēkiem ar lieliem ienākumiem, lai tiktu uzlabota infrastruktūras un izglītības finansēšana, taču CDU/CSU vairākkārt noraidījusi nodokļu palielināšanu.

Sagaidāms, ka CDU/CSU veidos koalīciju vai nu ar SPD, vai arī ar Zaļo partiju. Konservatīvo sarunas ar “zaļajiem” gaidāmas otrdien.

22.septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās CDU/CSU ieguva 41,5% balsu, bet SPD ierindojās otrajā vietā ar 25,7% balsu. Kreiso ekstrēmistu partija “Die Linke” (“Kreisie”) ieguva 8,6% balsu un “zaļie” – 8,4%. Citas partijas nav pārvarējušas 5% barjeru un parlamentā nav iekļuvušas, arī liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), kas bija CDU/CSU koalīcijas partneris līdzšinējā sasaukumā.

Bundestāgā, kurā pavisam ir 630 vietas, CDU/CSU būs pārstāvēti ar 311 deputātiem, SPD – ar 192, “Die Linke” – ar 64, bet “zaļie” – ar 63 deputātiem.

Merkele iepriekš nav paudusi sajūsmu par iespēju veidot “lielo koalīciju”, lai gan savā pirmajā kancleres pilnvaru termiņā, laikā no 2005. līdz 2009.gadam, tādu jau ir vadījusi, un toreizējai “lielajai koalīcijai” izdevās visumā sekmīgi izvadīt Vāciju caur pasaules ekonomiskās krīzes sabangotajiem ūdeņiem.

 

Komentāri (30)

Janka, Janic 14.10.2013. 18.08

ak šausmas , kad mums maksaas 8 eiriķus stndaa, … tad jau nav briinums , ka darba speejiigaa jaunatne masveidiigi pazuud taalees zilajaas.

0
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 14.10.2013. 19.00

Ja jau sociķi neieviesa to minimālo, kad paši bija pie varas, tātad saprot, kāds tas bezdarba ģenerators. Nu var prasīt droši, kad iestāsies nenovēršamās sekas, tajās vainos valdības vadītāju, un visu CDU. Merkelei smaga izšķiršanās. Ej nu saproti, kurš mazākais ļaunums – sarkanais mēris vai zaļā nāve.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu