Rīgā uzstāsies laikmetīgās mūzikas ansamblis "Ensemble Modern" • IR.lv

Rīgā uzstāsies laikmetīgās mūzikas ansamblis “Ensemble Modern”

34
Latvijas komponisti, kuru mūziku atskaņos"Ensemble Modern". No kreisās: Kristaps Pētersons, Jānis Petraškevičs, Andris Dzenītis. Foto- Emīls Desjatņikovs, f64

Divos koncertos LNO Jaunajā zālē skanēs arī trīs latviešu komponistu – Andra Dzenīša, Kristapa Pētersona un Jāņa Petraškeviča darbi

Šovakar, 4.oktobrī plkst.19 Rudens kamermūzikas festivāla laikā Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē koncertu sniegs par laikmetīgās mūzikas kulta ansambli dēvētais “Ensemble Modern”, raksta aģentūra LETA. Ansamblis ir daudznacionāls veidojums – tā 19 mūziķi ir no Argentīnas, Bulgārijas, Indijas, Izraēlas, Japānas, Polijas, Šveices un Vācijas. Visi ansambļa mākslinieki ir augstākās klases mūziķi, kuriem ir izcila tehnika un plaša tembru palete, kā arī liela pieredze jaunās mūzikas atskaņošanā. “Ensemble Modern” kopš savas dibināšanas 1980.gadā nesavtīgi popularizējis jauno mūziku, bijis daudzu opusu ierosinātājs un pirmatskaņotājs, sadarbojies ar tādiem mūslaiku mūzikas grandiem kā Ģērģs Ligeti, Maurisio Kāgels, Frenks Zapa, Stīvs Reihs un Džons Adamss. 

Ansambļa uzstāšanās LNO būs klausāma arī rīt, 5.oktobrī, plkst.17. Abi koncerti notiks projekta “No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes” laikā. Projekta kontekstā īpaša vieta ierādīta latviešu jauno autoru sniegumam, jo no astoņu dalībvalstu ekspertu izvirzītajiem 28 kandidātiem, kas pārstāvēja Čehiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju, konkursā uzvarēja trīs Latvijas, divi Slovēnijas komponisti un pa vienam kolēģim no Čehijas, Polijas un Ungārijas. 

Projektā, kurā jaunie komponisti pievēršas vēsturiskajiem un aktuālajiem mītiem, kas veido un nosaka nacionālo identitāti un piederības izjūtu, būs klausāma Andra Dzenīša “Latviešu pavārgrāmata”, Kristapa Pētersona “Nauda” un Jāņa Petraškeviča “Darkroom – Ein Phantasiestuck”. Projekts “No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitāte” ir Vidusaustrumeiropas valstu Gētes institūtu iniciatīva sadarbībā ar “Ensemble Modern” un fondu “BHF-BANK-Stiftung”. Projektu atbalsta festivāls “Arēna”. 

Kā ziņots, ikgadējais Rudens kamermūzikas festivāls Rīgā, Ventspilī un Madonā notiks no 28.septembra līdz 16.oktobrim.

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu