Komisārs: ES gatavojas izvirzīt apsūdzību "Gazprom" • IR.lv

Komisārs: ES gatavojas izvirzīt apsūdzību “Gazprom”

20
ES komisārs Hoakins Almunja. Foto: Ieva Čīka, LETA

ES gatavojas iebilst par konkurences pārkāpumiem

Eiropas Savienības (ES) komisārs ceturtdien paziņoja, ka ES gatavojas izvirzīt apsūdzības Krievijas gāzes koncernam “Gazprom” saistībā ar bažām, ka tas negatīvi ietekmē konkurenci Centrālajā un Austrumeiropā. “Mēs šobrīd gatavojam iebildumu paziņojumu,” Lietuvā norādīja (ES) konkurences komisārs Hoakins Almunija.

Tā dēvētais iebildumu paziņojums ir solis, kas ļauj apsūdzētajai pusei sniegt savu atbildi, tādējādi galīgais jautājums šajā jautājumā varētu tikt pieņemts pēc “Gazprom” atbildes saņemšanas, vēsta LETa/AFP/ELTA.

Almunija gan nenosauca konkrētu datumu šī paziņojuma publiskošanai. “Nesaku, ka beigsim izmeklēšanu līdz gadumijai. Mums nav galīgā termiņa. (..) Strādājam smagi, lai to pabeigtu,” viņš paziņojis.

ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers, septembrī uzturoties Viļņā, izteicās, ka izmeklēšana “Gazprom” lietā varētu tikt pabeigta sešu mēnešu laikā, bet arī viņš neminēja konkrētākus datumus.

Brisele 2012.gada septembrī sāka izmeklēšanu pret “Gazprom” saistībā ar ES konkurences noteikumu pārkāpumiem bloka dalībvalstīs, tostarp Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā.

Tikmēr Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, tiekoties ar Almuniju, pauda viedokli, ka, izmantojot savu monopolstāvokli, “Gazprom” kaitē Eiropas konkurētspējai. “Negodīgas gāzes cenas kaitē visas ES konkurētspējai. Ja nav alternatīvu piegādes avotu un konkurences, tad enerģijas lietotāji – tiklab vienkāršie cilvēki, kā uzņēmēji – ir spiesti maksāt monopolista diktēto cenu. Tas bremzē stabilu tautsaimniecības attīstību, ekonomikas pieaugumu un negatīvi ietekmē cilvēku dzīves līmeni,” viņa uzsvērusi.

Lietuva, kas patlaban pilda ES prezidētājvalsts pienākumus, Krievijas dabasgāzi pērk par vienu no augstākajām cenām Eiropā un vairākkārt apsūdzējusi “Gazprom” negodīgā cenu politikā.

Grībauskaite arī norādījusi, ka Eiropas Savienībā ir svarīgi nodrošināt konkurences uzraudzības institūciju neatkarību, nepiekāpjoties “dažu politisko spēku mēģinājumiem” ierobežot šo institūciju pilnvaras un darbību.

Tikšanās laikā viņa pieskārusies arī priekšlikumiem pieņemt ES direktīvu, kas paredzētu kaitējuma atlīdzību par konkurences noteikumu pārkāpumiem. Pēc viņas teiktā, tā ir vēl viena iespēja, kā atturēt “Gazprom” ļaunprātīgi izmantot savu monopolstāvokli, jo pārkāpējiem negodīga konkurence maksās dārgāk – viņiem būs jāmaksā ne tikai sods, bet arī jāatlīdzina kaitējums patērētājiem un cietušajiem uzņēmumiem.

Almunija Viļņā ticies arī ar Lietuvas premjerministru Aļģirdu Butkeviču. ES komisārs arī apliecinājis, ka līdz šā gada beigām tiks pabeigti visi procesi, kas saistīti ar “valsts palīdzību un finansējumu” Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa projektam.

 

Komentāri (20)

dro 03.10.2013. 19.32

ES komisārs arī apliecinājis, ka līdz šā gada beigām tiks pabeigti visi procesi, kas saistīti ar “valsts palīdzību un finansējumu” Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa projektam.
____________________
Ko teiks klusais, OT un Vienotības saimnieciskais gals?:):):)

+6
0
Atbildēt

0

Vineta 03.10.2013. 22.40

Linux Mint 15
ASV jau nobijās un šogad jau tā iegūs vairāk naftas un gāzes kā Krievija un slānekļa nafta vēl nav pat aiztikta. Vēl atliek pamatīgi nobiedēt Jevrosojuz un Ķīnu un tad krievs atgriezīsies pie gadsimtiem ierastā kanibālisma.
Tā teikt, pašutilizācija.
http://www.aif.ru/money/market/937458

+3
-1
Atbildēt

0

janazakovica 05.10.2013. 16.19

pirms Es liguma ar ukr beidzot ES ir iedarbinajusi ilgi gaidito garina hiperbolidu pret pasu mega nekaunigo krieviju..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu