FOTO: Jauna kustība cer atdzīvināt Rīgas tukšos namus • IR.lv

FOTO: Jauna kustība cer atdzīvināt Rīgas tukšos namus

42
Nams Dzirnavu un Valdemāra ielas stūrī. Foto: freeriga2014.lv

“Free Riga 2014” aicina apzināt Rīgas tukšās ēkas un pulcina atbalstītājus savu mērķu īstenošanai

Izveidota kustība “Free Riga 2014”, kas aicina rīdziniekus interaktīvajā kartē “www.freeriga2014.lv” atzīmēt pilsētas tukšās ēkas un pieteikt savas sabiedriskās vai radošās iniciatīvas to atdzīvināšanai.

Rīgas centra rajonā teju katrs piektais nams stāv tukšs un kustības “Free Riga 2014” mērķis ir kopīgi ar māju īpašniekiem rast risinājumus tukšo ēku atdzīvināšanai, aģentūrai LETA stāstīja kustības pārstāve Kristīne Zamurajeva.

Rīga, 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta, riskē kļūt arī par Eiropas tukšo ēku galvaspilsētu. Pagājušā gada sākumā bijušais finanšu ministrs un Rīgas domnieks Edmunds Krastiņš apgalvoja, ka Rīgas centrā 20% māju stāv tukšas. Par oficiāliem graustiem Rīgā ir atzīti vairāk nekā 450 nami, tomēr vēl ir krietns skaits ēku, kas ir apdzīvojamā stāvoklī, bet stāv tukšas. Rīgā gadiem neapdzīvoti stāv valsts un privātīpašumi, kultūras pieminekļi un centrāla novietojuma nami, teica Zamurajeva.

Kustība “Free Riga 2014” aktīvu darbu sākusi, lai apzinātu Rīgas tukšās, pamestās ēkas un rastu risinājumus to atdzīvināšanai.

Kustības pirmais solis ir apzināt Rīgas tukšās ēkas un pulcēt atbalstītājus kustības mērķiem. Mājas lapā “freeriga2014.lv” ir publicēts kustības manifests, kā arī interaktīva karte, kurā ikviens iedzīvotājs ir aicināts atzīmēt namus, kas jau ilgāku laiku stāv tukši. Nepieciešamība pēc šādas kartes ir radusies tādēļ, ka Rīgas pārvaldei nav oficiālas statistikas, cik šādu ēku pilsētā ir. Kustības aktīvisti cer ne tikai iegūt tukšo namu atrašanās vietas un skaitu, bet arī uzrunāt pilsētas iedzīvotājus, kas vēlētos realizēt savas radošās ieceres kādā no tiem.

Pēc datu savākšanas tiks sāktas sarunas ar valsts, pašvaldības iestādēm, privātīpašniekiem un bankām par dīkstāvē esošo, bet potenciāli apdzīvojamo namu izmantošanu.

Rīga nav vienīgā pilsēta pasaulē, kura saskaras ar šādu problēmu. Pasaulē ir daudzi lieliski piemēri, kā ar radošām un sabiedriskām iniciatīvām var apdzīvot pamestās mājas un virzīt vispārēju, sociāli atbildīgu pilsētas attīstību. Tas ir veids, kā problēmu pārvērst par iespēju. Vācijā, Francijā, Šveicē, Anglijā un citās Eiropas valstīs ir apskatāmi dažādi paņēmieni, kā risināt tukšo ēku problēmu. Rīgai ir pienācis laiks meklēt savus risinājumus, uzskata kustības īstenotāji.

Kopš “Free Riga 2014” ir sākusi aktīvu darbību, sociālajā portālā “Facebook” iniciatīvas manifests ir ieguvis 1500 cilvēku atbalstu, interaktīvajā kartē ir ievadīti dati par vairāk nekā 130 ēkām, jau pirmajās dienās no pilsētas iedzīvotājiem ir saņemtas vairāk nekā 18 iniciatīvas tukšo namu apdzīvošanai.

Iedzīvotāju iesaiste ir svarīga veiksmīgai kampaņas norisei un ikviens ir aicināts pievienoties, izteikt savas idejas un informēt par savām aktivitātēm, rakstot uz “[email protected]”, teica Zamurajeva.

Kustība organizēs arī dažādus praktiskus, uz risinājumu meklēšanu vērstus pasākumus, lai pievērstu lielāku uzmanību “Free Riga 2014” mērķiem un tādējādi veiksmīgi virzītu kustības darbību.

“Free Riga 2014” iniciatīvas aizsācēji ir Laikmetīgās mākslas centrs, “Urban Institute Riga”, mākslas centrs “Totaldobže”, Kaņepes Kultūras centrs, pilsētas iniciatīvu portāls “ManaRiga.com”, “idejuTALKA”, kopā strādāšanas vieta “dalam DarbaVietu” un vairāki neatkarīgi pilsētas aktīvisti.

 

Komentāri (42)

lebronj2356 02.10.2013. 14.43

Ļoti žēl, ka šāda kustība neradās pirms gadiem 10, kad daudzi šābrīža grausti vēl nebija par tādiem palikusi…Tagad glābjami nav vairs visi – neizbēgami būs jānojauc liela daļa Rīgas, kas atrodas Čaka/Avotu/E.B.Upīša/Tērbatas/Tallinas u.c. rajonos, jo to atjaunot vairs nav ekonomiski izdevīgi ! Bet var mēģināt vismaz saglābt pārējo daļu namu, lai tos nepiemeklētu līdzīgs liktenis. Bet ir arī jāsaprot, ka tukša runāšana ar īpašniekiem nelīdzēs – ir jānosaka krietni augstāka NĪN likme par tukšu namu turēšanu Rīgā !

+2
-1
Atbildēt

0

Antra Ozollapa 02.10.2013. 19.04

Kamēr m2 cena neatgriezīsies saprāta robežās, tikmēr centra nami būs tukši bet puse Rīgā strādājošo vakarā muks gulēt pierīgas krūmos..:)
Vajag pabakstīt taukos slīgstošās bankas, kuras iedzīvotāji glāba ar savu maciņu, lai nolaiž cenu, jo tām jau pastarpināti tas viss arī pieder! Devīze jau bija – nekustamo īpašumu burbulis plīsis!! Kautkā neredz, ka cenas uz mājokļiem pēc “pārplīšanas” būtu saplakušas, kā tam būtu jābūt..:(Tagad, mākslīgi turot cenu, iznāk kā teicienā par suni uz siena kaudzes…

0
0
Atbildēt

0

Jeļena Upīte 02.10.2013. 18.50

mūra namus var atjaunot vienmēr. lielākai daļai tikai trubas, jumti un apmetums, bet koka mājas, maskačka, pārdaugava – tās gan pūst, pūst, pūst.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu