Itālijā politiskā krīze: Berluskoni atsauc piecus ministrus • IR.lv

Itālijā politiskā krīze: Berluskoni atsauc piecus ministrus

23
Bijušais Itālijas premjers Silvio Berluskoni savā 77.dzimšanas dienā valstij uzdāvinājis politisko krīzi. Foto: EPA/LETA

Berluskoni izmanto PVN kā ieganstu, lai attaisnotu savu soli

Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno un premjerministrs Enriko Leta svēdienas vakarā sākuši sarunas, lai meklētu iespējas glābt apdraudēto koalīciju pēc bijušā premjerministra Silvio Berluskoni lēmuma atsaukt no valdības visus piecus savas centriski labējās Brīvības tautas partijas (PDL) ministrus, ziņo LETA/AFP.

Var teikt, ka jaunu krīzi Berluskoni uzdāvinājis Itālijai savā 77.dzimšanas dienā, ko viņš svin svētdien. Par ministru lēmumu atkāpties sestdien vēlu vakarā paziņoja vicepremjers Andželīno Alfano, kas pats arī ir demisionējošo ministru skaitā. Tiesa, oficiāli atkāpšanās raksti vēl nav iesniegti.

Kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) premjerministrs Enriko Leta šo soli nosaucis par pilnīgi neprātīgu.

Berluskoni paziņojis, ka viņam nav pieņemama Letas prasība sarīkot parlamentā balsojumu par uzticību viņa valdībai. Viņš neslēpis, ka vēlas jaunas vēlēšanas, paužot cerības, ka viņa partija tajās uzvarēs.

Savukārt Napolitāno, kam atkal nāksies meklēt izeju no politiskā strupceļa, neslēpis, ka parlamenta atlaišanu un jaunas vēlēšanas uzskata par visnevēlamāko risinājumu un izšķirsies par to vien tad, ja citas iespējas vairs nebūs.

Paredzams, ka prezidents aicinās premjeru mēģināt piesaistīt pārbēdzējus no populistiskās Pieczvaigžņu kustības vai pat mērenākus PDL politiķus, lai saturētu kopā valdību, kamēr tiktu pieņemti Itālijai svarīgi likumi par vēlēšanu reformu un finansēm.

Jau nedēļas vidū Berluskoni partijas deputāti solīja nolikt mandātus, ja Senāta komiteja atbalstīs skandalozā politiķa izslēgšanu no parlamenta, jo Augstākā tiesa augustā atstāja spēkā viņam par nodokļu nemaksāšanu piespriesto cietumsodu. Senāta komitejas balsojums šajā jautājumā paredzēts 4.oktobrī.

Berluskoni savu lēmumu atsaukt ministrus skaidro ar to, ka valdības piektdienas sēdē nav bloķējusi 1.oktobrī paredzēto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanu no 21 līdz 22%, savukārt Leta viņa vārdus nosaucis par “briesmīgiem meliem, kam itālieši redz cauri”, vēsta “Financial Times”.

Pēc premjera teiktā, Berluskoni “izmanto PVN kā ieganstu, lai attaisnotu savu neprātīgo un bezatbildīgo soli”.

Kā prognozē mediji, ja krīze padziļināsies, pēdējā laikā iemantotā finanšu tirgus uzticība Itālijai būs apdraudēta, un tas vēl vairāk apgrūtinās valsts iespējas tikt galā ar ekonomiskajām grūtībām un īstenot nepieciešamās reformas.

Par jaunām vēlēšanām iestājies arī Pieczvaigžņu kustības līderis Bepe Grillo, bet tās var novest pie tikpat liela strupceļa, iekams netiks mainīts vēlēšanu likums.

 

Komentāri (23)

Dace Cibule 30.09.2013. 08.42

Lūk kas notiek kad vēlētāji ilgstoši balso par korumpētu klaunu, kurš pats zog un ar citiem dalās. Kad tas klauns ir apnicis, tad izrādās vairs vaļā tikt no tā nevar. Mums nāk jaunas vēlēšanas un bijušie un esošie klauni stiepjas uz varu. Jācer ka vismaz kāds šeit saskatīs gan līdzību gan mācību.

+7
-2
Atbildēt

1

janazakovica 30.09.2013. 11.14

slesera-berluskoni sindroms-lieluma manija varas kare jau sen psihiatrijaa izpetita paradiba.

0
0
Atbildēt

0

reksa 30.09.2013. 11.02

Pa vidu starp Latviju un Italiju vēl ir Austrija, kur tikko ir notikušas vēlēšanas.
Laikam “IR”am tas nav uzmanības vērts notikums.
Varbūt tāpēc, ka kreisajām partijām šajās vēlēšanās ir vissliktākais rezultāts pēdējo 68 gadu laikā?..

SPÖ – sociāldēmokrati – 26,4%
ÖVP – tautas partija – 23,6%
FPÖ – līberāļi (pretimigrācijas partija) – 20,7%
Zaļie – 11,2%

0
0
Atbildēt

3

    janazakovica > reksa 30.09.2013. 11.15

    kas vispar var intreseet ir.lv iznemot savu balelinu polularizesanu un nasavejo kengasanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jeļena Delegāne > reksa 30.09.2013. 11.45

    Jautājums vietā, pēc kādiem kritērijiem ir.lv izvēlas, kuras ziņas publicēt, kuras ne..?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > reksa 30.09.2013. 11.52

    Tas gan ir pateicoties dienvidu glābšanai un euro veiksmes stāstam (krīzei), bet diez vai būtu pie tā vainojami Austrijas socdemokrāti. Savukārt austriešu pretenzijas pret emigrantiem, ir nedaudz smieklīgas, paši jau nu viņi nekad A-eiropiešu darbus nedarīs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu