Mūžībā aizgājis “Rīgas pantomīmas” dibinātājs Ligers • IR.lv

Mūžībā aizgājis “Rīgas pantomīmas” dibinātājs Ligers

31
Roberts Ligers. Foto: LETA

 

15.septembrī 82 gadu vecumā mūžībā aizgājis aktieris, “Rīgas pantomīmas” dibinātājs un vadītājs Roberts Ligers (1931 – 2013), vēsta sabiedriskā medija portāls “lsm.lv”.

Ligers beidzis Gulbenes vidusskolu un Latvijas valsts konservatorijas Teātra fakultāti. 1955. gadā sāka aktiera gaitas Dailes teātrī.

Par kustību teātra, ansambļa “Rīgas pantomīma” dzimšanas dienu kļuva 1956. gada 25. novembris. „Ideja” bija pirmais tā uzvedums.

Eksperimenti izdevušies un tā drāmas ansamblis pārtapa pantomīmas ansamblī. Populārs kļuva poētiski filozofiskais “Ceļš”, veidots pēc I.Ziedoņa dzejas krājumiem “Es ieeju sevī” un “Motocikls”. Daudz izdomas tika ielikts iestudējumos “Kurpe”, “Simfonija”, “Jautrais Olimps”, “Skarbā pirmatnība” un 20 gadu darba jubilejai veltītajai optimistiskajai traģēdijai “Quo vadis” (“Kurp ej”). Skatītājus iepriecināja pēc latviešu tautas dziesmu motīviem 30 gadu darba jubilejā veidotais uzvedums “Ak, tu mana tēvu zeme”. Visvairāk rādītais – izklaidējošais šovs, draudzīgais saržs par latviešu estrādi “Tāpēc jau, ka nevar zināt kāpēc”, informē Gulbenes bibliotēka.

Radošu meklējumu ceļā, ar fanātisku ticību rezultātam un neatlaidīgu darbu „Rīgas pantomīma” kļuva par izcilu parādību starptautiskā mērogā, bet tā nemainīgais mākslinieciskais vadītājs un režisors, gandrīz visu uzvedumu scenārija autors Roberts Ligers atzīts par labāko šajā žanrā toreizējā PSRS.

Kinocienītāji atceras Robertu Ligeru arī no mākslas filmas “Rita” un “Latviešu strēlnieka stāsts”.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu