Obama gandarīts par vienošanos Sīrijas ķīmisko ieroču lietā (papild.) • IR.lv

Obama gandarīts par vienošanos Sīrijas ķīmisko ieroču lietā (papild.)

16
Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atbalstošie karavīri pozē netālu no Mālulas pilsētas, kas atrodas 50 km attālumā no galvaspilsētas Damaskas. Foto: ITAR-TASS/LETA

ASV un Krievija vienojušās par Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanu

ASV prezidents Baraks Obama paudis gandarījumu par sestdien panākto Vašingtonas un Maskavas vienošanos, kas paredz Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanu. Vienlaikus viņš norādīja, ka darāmā vēl ir daudz un ka Damaskai ir jāizpilda panāktā vienošanās, ziņo LETA/AFP.

Ja Sīrija neizpildīs nule kā panāktās vienošanās nosacījumus, “Savienotās Valstis ir gatavas rīkoties”, teikts Obamas paziņojumā.

Vienošanos izdevies panākt “daļēji” arī tāpēc, ka pastāvējuši ticami draudi pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā Sīrijas galvaspilsētas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai valdības spēki ir pielietojuši ķīmiskos ieročus. Oficiālā Damaska šīs apsūdzības kategoriski noraida un apsūdz nemierniekus, ka tie, sarīkojot ķīmisko ieroču uzbrukumu un melīgi apsūdzot valdību, gribējuši panākt savu ārzemju patronu militāru intervenci Sīrijā.

Atbilstoši jaunajam līgumam, Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

“Kaut arī mēs esam panākuši jūtamu progresu, darāmā vēl ir daudz,” atzina Obama. “Savienotās Valstis turpinās strādāt ar Krieviju, Apvienoto Karalisti, Franciju, ANO un citiem, lai garantētu, ka šis process ir pārbaudāms, un gadījumā, ja [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīms nepakļaujas plānam, par kuru šodien tika panākta vienošanās,- tam ir jābūt konsekvencēm. Ja diplomātijai nav sekmju, Savienotās Valstis ir gatavas rīkoties,” uzsvēra Obama.

ASV un Krievija vienojušās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, sestdien pēc Ženēvā notikušajām trīs dienu sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu pavēstīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

“Mēs esam nonākuši pie kopīga novērtējuma par Asada režīma rīcībā esošo ķīmisko ieroču daudzumu un veidiem. Mēs esam apņēmušies ātri panākt starptautiskās kopienas kontroli pār šiem ieročiem,” kopīgā preses konferencē ar Lavrovu pavēstīja Kerijs. “Ja šis grafiks tiks pilnībā izpildīts, tas var izbeigt šo ieroču draudus ne tikai Sīrijas iedzīvotājiem, bet arī tās kaimiņiem.”

“Pasaule tagad sagaida, ka Asada režīms pildīs savas saistības. Šeit nevar būt vietas spēlēm. Vai arī kas mazāks par pilnīgu Asada režīma sadarbību,” viņš piebilda.

Pēc viņa teiktā, Sīrijai nedēļas laikā ir jāsniedz detalizēta informācija par saviem ķīmisko ieroču krājumiem. Vienošanās paredz, ka Sīrijai ir nekavējoties jāsniedz pieeja ķīmisko ieroču krājumiem un līdz novembrim valstī jāierodas ieroču inspektoriem, ziņo LETA/AFP.

Kā norādīja Kerijs, plāna mērķis ir līdz 2014.gada vidum likvidēt Sīrijas ķīmisko ieroču krājumus. “Viens no iemesliem, kāpēc mēs domājam, ka tas ir sasniedzams, ir Asada režīma veiktie ārkārtas pasākumi, lai saglabātu kontroli pār šiem ieročiem,” viņš sacīja, piebilstot, ka ķīmiskie ieroči lielākoties atrodas Damaskas kontrolētajos reģionos. “Mums nevajadzētu būt problēmām ar piekļuvi šiem objektiem un tas drīzumā tiks pārbaudīts.”

Pēc viņa teiktā, ASV un Krievija ir arī vienisprātis, ka ANO rezolūcijai par Sīriju ir jāsatur spēka pielietošanas draudi, ja šis plāns netiks pildīts.

Savukārt Lavrovs pavēstīja, ka sarunās sasniegts mērķis, kuru bija izvirzījuši abu valstu prezidenti Baraks Obama un Vladimirs Putins G20 samita laikā.

“Sasniegts mērķis, kuru sarunā G20 samita laikā 5.septembrī izvirzīja mūsu prezidenti, ka Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāls jānodod starptautiskā kontrolē,” sacīja Lavrovs. Vašingtona uzskata, ka Sīrijā ir 45 ar ķīmiskajiem ieročiem saistītas vietas, sestdien pavēstīja ASV amatpersona. “Ir aptuveni 45 vietas, kas saistītas ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu” un “aptuveni pusē ir izmantojams daudzums ar ķīmisko ieroču materiāliem,” žurnālistiem Ženēvā īsi pēc Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ASV valsts sekretāra Džona Kerija sarunu noslēguma pavēstīja amatpersona.

Pēc viņa teiktā, tiek uzskatīts, ka visi šie objekti šobrīd atrodas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma kontrolē.

Arī Krievija piekrīt ASV aplēsēm, ka Sīrijai ir 1000 tonnu ķīmisko kaujas vielu.

ANO ģenerālsekretārs šaubās par Asada vēlmi pildīt konvenciju

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns piektdien pavēstīja, ka viņam kopīgi ar starptautisko sabiedrību ir šaubas, vai Sīrijas prezidents Bašars al Asads pildīs konvenciju par ķīmiskajiem ieročiem, ziņo LETA/AFP.

“Prezidents Asads ir šķietami pozitīvi atbildējis” uz ASV un Krievijas sarunām par krīzes atrisināšanu, Francijas telekanālam “France 24” pavēstīja Bans. “Tas ir pozitīvi, tomēr tajā pat laikā es starptautiskajā kopienā jūtu zināmu skepticismu. Jā, arī man ir šīs šaubas.”

Iepriekš viņš pavēstīja, ka ANO ekspertu ziņojumā, kuru paredzēts publiskot nākamajā nedēļā, tiks apstiprināts, ka Sīrijā tikuši izmantoti ķīmiskie ieroči. Lai gan ziņojumā nebūs teikts, kurš vainojams netālu no Damaskas pagājušajā mēnesī pieredzētajā ķīmisko ieroču uzbrukumā, Bans norādīja, ka Sīrijas prezidents “pastrādājis daudzus noziegumus pret cilvēci”.

Sīrijas iesniegtie dokumenti par pievienošanos ķīmisko ieroču konvencijai nav pilnīgi, tāpēc Damaskai lūgta papildu informācija, piektdien pavēstīja ANO pārstāvis. “Mēs esam sazinājušies ar Sīrijas valdību par saņemto pieteikumu. Mēs cenšamies iegūt papildu informāciju, lai varētu noslēgt uzņemšanas procesu,” norādīja ANO pārstāvis, gan neatklājot, kāda veida informācija no Sīrijas tiek pieprasīta.

Savukārt Krievijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs sestdien pavēstīja, ka ASV izvirzījušas Sīrijai nereālu grafiku ķīmisko ieroču arsenāla nodošanai. “ASV prasība divu nedēļu laikā nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā kontrolē ir vienkārši neprofesionāla,” paziņoja Puškovs. “Sīrijā ir vismaz 42 krātuves, no kurām dažas atrodas karadarbības zonās.”

Kā piektdien pavēstīja ASV amatpersonas, Baltais nams sagaida, ka tas prasīs aptuveni divas nedēļas, lai redzētu, vai Krievijas izvirzītā iniciatīva Sīrijas režīmam atteikties no ķīmiskajiem ieročiem tiek īstenota.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. Nemiernieki, Savienotās Valstis, kā arī dažas citas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna vaino nemierniekus.

Apvienotās Nācijas ceturtdien saņēmušas no Sīrijas valdības dokumentus, kuros izteikta vēlme pievienoties starptautiskajai konvencijai, kas aizliedz ķīmiskos ieročus.

Ženēvā ceturtdien sākās ASV valsts sekretāra Džona Kerija un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanās Sīrijas krīzes jautājumā.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (16)

dro 14.09.2013. 11.52

Par to nešaubās pat Putins, galvenais novilcināt laiku.

+9
-1
Atbildēt

0

ivetao2007 14.09.2013. 17.43

Puķina meli ir nepāraspējami. Sakot ar to, ka viņa melu dēļ gāja boja atomzemudenes Kursk visa apkalpe. Rietumniekiem pēc dabas nav iespejams noticit ik milzīgai nekunībia. Obamam tā gribās ticēt Puķinam, cerot ka Zemes lode apstāsies riņķot ap sauli. Krievu speja uzpirkst angļu un amerikāņu izlūkus ir neparspējama. Ieskaitot kodolbumbas nsolēpumu nopirkšanu. Latviešiwem būtu, sekojot slavenā publicista un vēturnika Ulža Ģērmaāna definicijai par lētticību, skaidri gaisī mareikāniem , liekot dūri uz galda, jaīzklāsta patiesība par sovietu meliem a la Puķins. Un Puķina runasvīrfu darudi Latvijai NAV tukša skaņa. Tas, ka Latvijai patiešibaā nav armijas, ļautu Pleskavas divizijas helikopteriem stundas laikā nosesties Rīgas centrā, apietinott Ministru prezidentu un neitralizējot dažus “bruņoto spēku” bataljonus, kamēr Obama klausīes kartējos Puķina melus, konsultējoties ar Kongresu. Tas, ka Sirija spēs noslēpt no krieviem dabūto zarinu, neizsauc šaubas.

+9
-2
Atbildēt

2

    oktaavs > ivetao2007 15.09.2013. 14.02

    mezavilks
    Tas, ka Latvijai patiešibaā nav armijas, ļautu Pleskavas divizijas helikopteriem stundas laikā nosesties Rīgas centrā, apietinott Ministru prezidentu un neitralizējot dažus “bruņoto spēku” bataljonus
    ———————–
    Šo Maskavas propagandisti dzen jau vairākus gadus no vietas. Laikam jau ne veltīgi.
    Latvijai ir liela armija. Tā saucas NATO. Šī militārā savienība balstās uz savstarpējās aizsardzības un palīdzības principu. Ja tas tiks pārkāpts pat attiecībā uz vismazāko valsti, tad NATO sabruks nākamajā dienā. Neviens negribēs piedalīties tādā aliansē, kura melo pie pirmās izdevības. Tās būs Rietumu militārās alianses beigas. Bet tas nenotiks.
    Starp citu – tagad katru armijas vismazāko kustību var jauki redzēt no kosmosa. Pat to, kādu avīzi lasi un zem kāda krūma gāji pasedēt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ivetao2007 14.09.2013. 20.59

    Ja kāds nezin, Irina Rodņina ir Krievijas domes deputāte no valdošās, zagļu un žuļiku, arī pedofīlu un slepkavu parķijas. Šādi Krievijas vara izrāda nicinājumu melnādainim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 14.09.2013. 12.08

Muļķis vai, vai par tādu tikai izliekas?
ANO ir jāklapē ciet un jāizdzenā tā mītne, spiegu perēklis, Ņujorkā. Ja fašistisko izdzimteņu Krievija var nobloķēt jebkuru ANO lēmumu, tad kāda jēga, no šīs superdārgās parazītu barotnes.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu