ANO no Sīrijas saņem dokumentus par pievienošanos ķīmisko ieroču konvencijai • IR.lv

ANO no Sīrijas saņem dokumentus par pievienošanos ķīmisko ieroču konvencijai

29
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs (no kreisās) un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs preses konferencē Ženēvā. Foto: AFP/LETA

Ženēvā notiek ASV valsts sekretāra un Krievijas ārlietu ministra tikšanās Sīrijas jautājumā

Apvienotās Nācijas ceturtdien saņēmušas no Sīrijas valdības dokumentus, kuros izteikta vēlme pievienoties starptautiskajai konvencijai, kas aizliedz ķīmiskos ieročus, paziņojis ANO preses pārstāvis.

“Pēdējās pāris stundās mēs esam saņēmuši dokumentus no Sīrijas valdības, kas tiek tulkoti,” atklāja ANO pārstāvis. Viņš norādīja, ka tie ir “pievienošanās dokumenti” ķīmisko ieroču konvencijai, vēsta LETA/AFP.

Tikmēr Ženēvā piektdien turpināsies ASV valsts sekretāra Džona Kerija un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanās Sīrijas krīzes jautājumā. Sanāksme sākās ceturtdien un sagaidāms, ka tā varētu ilgt vairākas dienas.

Abi politiķi pauduši cerību, ka Krievijas plāns par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla nodošanu starptautiskā uzraudzībā var ļaut izvairīties no militāras darbības pret Sīriju.

Preses konferencē pirms darba vakariņām Ženēvā Lavrovs norādīja, ka rezolūcija par ķīmisko ieroču jautājumu Sīrijā padarītu ASV uzbrukumu lieku. Viņš pauda pārliecību, ka ir jāsper solis prom no militāras konfrontācijas un veiksmīgas sarunas var novest pie starptautiskas Sīrijas konflikta politiskā noregulējuma konferences “Ženēva 2”.

Kerijs norādīja, ka tikai draudi pielietot spēku likuši Sīrijai piekrist atteikties no saviem ķīmiskajiem ieročiem. Tomēr viņš pauda cerību, ka diplomātija var novērts militāru darbību. Kerijs atzina, ka uz šo tikšanos liktas lielas cerības. “Šī nav spēle. Tam jābūt pa īstam, tam jābūt visaptverošam, tam jābūt pārbaudāmām, tam jābūt ticamam, tam (..) jātiek īstenotam laikus. Visbeidzot, jābūt sekām, ja tas nenotiek,” paziņoja Kerijs.

“Prezidents [Baraks] Obama ir skaidri pateicis, ka gadījumā, ja diplomātija cietīs neveiksmi, var būt nepieciešams [izmantot] spēku,” viņš piebilda.

Apvienotās Nācijas ceturtdien paziņoja, ka saņēmušas no Sīrijas valdības dokumentus, kuros izteikta vēlme pievienoties starptautiskajai konvencijai, kas aizliedz ķīmiskos ieročus.

Sīrijas puses izmantotā frāze “standarta prakse”, runājot par informācijas sniegšanu ANO, sadusmoja Keriju. Viņš uzsvēra, ka, ņemot vērā Damaskas režīma uzvedību, šajā procesā nav nekā no standarta prakses.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads intervijā Krievijas televīzijai paziņojis, ka Sīrija nodos ķīmiskos ieročus starptautiskajā kontrolē, kā to paredz Maskavas ierosinājums.

Raidorganizācijas BBC korespondents no Ženēvas ziņo, ka ASV un Krievijas delegācijas, kas ieradušās uz sarunām, ir neierasti lielas. Tajās ietilpst gan diplomāti, gan ieroču eksperti.

21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, Savienotās Valstis, kā arī dažas citas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna vaino nemierniekus.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu