Kerijs: Asads var novērst uzbrukumu, atsakoties no ķīmiskajiem ieročiem • IR.lv

Kerijs: Asads var novērst uzbrukumu, atsakoties no ķīmiskajiem ieročiem

49
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Foto: AFP/LETA

Asads: Ja ASV uzbruks Sīrijai, sagaidāms ir viss

Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu novērst ASV vadītu uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem, pirmdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Tiesa, Kerijs piebilda, ka uz šādu pavērsienu necer, vēsta LETA/AFP.

Preses konferencē Londonā pirmdien žurnālisti Kerijam jautāja, vai ir kas tāds, ko Sīrijas valdība varētu darīt vai piedāvāt, lai novērstu militāru uzbrukumu. “Protams, viņš varētu nākamajā nedēļā nodot visus savus ķīmiskos ieročus starptautiskajai sabiedrībai – nodot tos visus bez kavēšanās un atļaut pilnīgu to uzskaitīšanu,” atbildēja Kerijs. Tiesa, uzreiz piebilstot, ka Asads to nedarīs.

Ja ASV uzbruks Sīrijai, sagaidāms ir viss, pirmdien brīdināja Sīrijas prezidents Bašars al Asads. “Jums vajadzētu gaidīt visu (..). Valdība nav vienīgais spēlētājs šajā reģionā. Ir dažādas puses, frakcijas, ideoloģijas. Šobrīd šajā lēmumā ir viss,” intervijā telekanālam CBS sacīja Asads.

Vaicāts, vai ar vārdu “viss” viņš saprot arī iespējamus atkārtotus ķīmisko ieroču uzbrukumus, Asads atbildēja: “Tas nav skaidri zināms. Ja nemierniekiem vai teroristiem šajā reģionā vai citiem grupējumiem tie ir, tas varētu notikt. Es nezinu. Es nemāku pareģot nākotni, lai varētu pateikt, kas notiks.” Vienlaikus Asads noliedza, ka viņa vadītais režīms būtu vainojams 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzētajā ķīmisko ieroču uzbrukumā.

Kā vēsta mediji, sagaidāms, ka par Sīrijas jautājumu sāks spriest ASV simboliskā dienā – 11.septembrī. Tad ASV Kongress apspriedīs militāras operācijas iespējas pret Sīrijas valdību.

Gala lēmumu Senāts varētu pieņemt šīs nedēļas beigās, ziņo aģentūra AP. Savukārt Kongresa apakšpalātā par projekta rezolūciju parlamentārieši varētu balsot 16.septembrī, ziņo “Fox News”.

Tiesa, pēc politikas vērotāju domām, lēmums jau ir pieņemts – par to ne reizi vien jau likuši manīt ASV prezidents Baraks Obama, valsts sekretārs Džons Kerijs un citi augstu stāvoši ASV politiķi. Turklāt, lai sāktu īslaicīgu karadarbību kādā valstī, ASV prezidentam, pēc likuma, nav nepieciešams saņemt parlamenta akceptu. Tāpēc pašreizējā retorika, pēc analītiķu domām, nepieciešama, lai ASV valsts vadītāji par karadarbības nepieciešamību Sīrijā pārliecinātu paši savu tautu.

Šajā nedēļā, kas varētu kļūt par izšķirīgu Obamas otrajai prezidentūrai, ASV valsts galva veiks intensīvu kampaņu, lai pārliecinātu par militārā trieciena nepieciešamību pret Sīriju, vēsta “The Wall Street Journal“.

Kā ziņots, 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna – pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā. Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

 

Komentāri (49)

inta_s 09.09.2013. 20.44

http://www.youtube.com/watch?v=s0igorvoBFs

Kas atņems Izraēlai balto fosforu?

+4
-1
Atbildēt

0

inta_s 09.09.2013. 20.05

Un Izraela ari lai nodod savus kimiskos un kodol ierocus. Vispar lai ari Krievija un Kina to dara. Lai visa pasaule noliek visus ierocus. Kapec ne?

+3
-2
Atbildēt

0

DivasDveseles 09.09.2013. 23.10

‘’Agresijas jēdziena pamatdefinīciju devusi ANO Ģenerālā Assambleja. Jebkāda rietumu un to sabiedroto darbība Sīrijā ir agresīvs karš, kas ir pretrunā pilnīgi visam, kas vien ir ticis pieņemts starptautiskajās tiesībās. Agresīvs karš ir noziegums pret cilvēci un aiz tā stāvošās fiziskās un juridiskās personas ir krimināli sodāmas. Nozieguma atbalstītāji vai neziņotāji arī ir krimināli sodāmi. To nosaka mūsu pašu rakstītie kriminālkodeksi.’’
( Citāts no http://www.philos.lv Artūra Šneidera raksta ‘’ Vai tiešām parlamentu atbalsts?’’)

+3
-3
Atbildēt

2

    Ritma > DivasDveseles 10.09.2013. 09.58

    otra puse,Vai tie ir neapbruņoti civiliedzīvotāji,ko tas Asads slepkavo vai tomēr viņiem ir arī kāds šaujamais?Atceros,kā Lībijā ASV lidmašīnas kļūdas pēc apšaudīja mierīgo,jauko civiliedzīvotāju demonstrantu tanku kolonnu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > DivasDveseles 10.09.2013. 08.02

    Visironiskākais ir tas, ka jau kādu laiku Asada režīmas veic agresiju pret savas valsts pilsoņiem, bet tas “starptautiskajai sabiedrībai” pa lielam ir OK – tipa galvenais, lai tik to zarīnu nesāk lādēt raķetēs. Tāpat kā holokaustā ebreji WW2 arī šoreiz absolūtais vairākums sīriešu tiek slepkavoti ar “legālām” lodēm un šāviņiem, nevis ar ķīmiskajiem ieročiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu