Alpīnisti Pamirā dod virsotnei vārdu "Rīga" • IR.lv

Alpīnisti Pamirā dod virsotnei vārdu “Rīga”

36
Foto: focus.lv

Latvijas ekspedīcija sasniegusi neviena līdz šim neiekarotu virsotni

Latvijas alpīnistu ekspedīcija sestdien sasniegusi Pamira kalnu virsotni, kurā līdz šim neviens nebija uzkāpis, un devusi tai vārdu Rīga, vēsta aģentūra LETA. Kā informēja ekspedīcijas koordinatore Zane Reķe, 5608 metrus augstā virsotne grūti sasniedzamā Jazgulemas kalnu grēdas rajonā sasniegta sestdien plkst.9 pēc Latvijas laika.

Saskaņā ar alpīnisma tradīciju, tam, kurš uzkapj virsotnē pirmais, ir tiesības tai dot vārdu. Latvijas alpīnistu komanda Rīgas svētku dienā izlēmusi dot virsotnei vārdu “Rīga”. “Rīga ir mūsu galvaspilsēta un katrai valstij un pilsētai tā ir reta iespēja un goda lieta, ja tās vārdā ir nosaukta virsotne,” norādījis ekspedīcijas vadītajs Oļegs Siļins. Telefoniski komandas pārstāvis informējis, ka šī ir reti skaista virsotne, kas patiesi bijusi grūti sasniedzma.

Rīgas virsotnē atstāta kapsula ar informāciju par ekspedīciju un Rīgas pilsētas simboliku. Virsotnē ierīkots geokešinga slēpnis – nākamais uzkāpējs varēs iegūt īpašu monētu. “Alpīnistu – pirmkāpēju komanda šīs pašas īpašības novēl arī Latvijai, jo izcilu rezultātu var sasniegt, tikai paļaujoties citam uz citu, koncentrējoties rezultāta sasniegšanai un drosmīgi cīnoties līdz galam,” pauž Reķe.

Alpīnistu kluba “Traverss” komanda, kuru atbalsta hokeja klubs “Dinamo Rīga”, no Rīgas uz Tadžikistānas galvaspilsētu Dušanbi devās 31.jūlijā. Alpīnistu komandas mērķis bija uzkāpt vairākās par 6000 metriem augstākās Pamira virsotnēs, kuras vēl neviens nekad nav sasniedzis.

Pamirā, Gruma-Gržimailo un Fedčenko ledāju apkārtnē, kā arī Jazgulemas grēdā ir apzinātas trīs virsotnes, kurās vēl neviens nav bijis. Divām no tām ir dots vārds – Havraza virsotne ir 6124 metrus augsta, Omāra Haijama virsotne – 6315 metrus augsta. Trešā virsotne līdz šim vēl bija bez vārda.

Ekspedīcijā devies tās vadītājs, ilggadējs augstkalnu ekspedīciju organizētājs un Latvijas zinošākais Pamira kalnu eksperts Oļegs Siļins, viens no pieredzējušākajiem Latvijas augstkalnu alpīnistiem Valdis Puriņš, spēcīgs klinšu kāpējs Timurs Galejevs, 2005.gada ekspedīcijas dalībnieks, alpīnists un fotogrāfs Viesturs Silenieks, profesionāls fotogrāfs un pieredzējis alpīnists Konstantīns Dikovskis un vairāku augstkalnu ekspedīciju dalībnieks, Latvijas Alpīnistu savienības valdes loceklis Eduards Skuķis.

Pēc Rīgas virsotnes sasniegšanas komada pakāpeniski dosies no Pamira kalniem atpakaļ uz Tadžikistānas galvaspilsētu Dušanbē, no kurienes tālāk lidos uz Rīgu. Ekspedīcijas dalībnieku ierašanās paredzēta 22.augustā.

Komentāri (36)

Kristīne 19.08.2013. 13.00

“Saskaņā ar alpīnisma tradīciju, tam, kurš uzkapj virsotnē pirmais, ir tiesības tai dot vārdu.”
===
Diezgan apšaubāma tradīcija svešā zemē dot vārdu/nosaukumu ģeogrāfiskiem objektiem…

+3
0
Atbildēt

0

janis17 19.08.2013. 11.28

Labi, ka Rīga, ka ne “ušakova smaile”

+1
-1
Atbildēt

0

Inese 19.08.2013. 11.51

Alpīnistu kluba “Traverss” komandu atbalsta hokeja klubs “Dinamo Rīga”
=======================================

Paldies Itera International Energy LLC, Savicka, Ulmaņa, Kalvīša, Rāvja, Pauniņa, Freiberga k-giem! Bez šāda atbalsta šis izcilais Latvijas alpīnistu sasniegums nebūtu iespējams!

http://www.dinamoriga.eu/app/webroot/files/savickis_.jpg

0
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu