ASV grib noteikt sankcijas valstīm, kas atbalstīs Snoudenu (papild.) • IR.lv

ASV grib noteikt sankcijas valstīm, kas atbalstīs Snoudenu (papild.)

29
Edvards Snoudens. Foto: AFP/LETA

Kremlis: Snoudena lieta nav Putina darba kārtībā

ASV Kongresā iesniegts likumprojekts, kurā paredzēta vienpusēju sankciju noteikšana valstij, kas piešķirs patvērumu bijušajam Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādniekam Edvardam Snoudenam, kurš atklātībai nodevis ziņas par izlūkdienesta tīmekļa izspiegošanas programmām, ziņo LETA.

Dokumenta autors ir no Dienvidkarolīnas ievēlētais senators republikānis Lindsijs Greiems. Likumprojekta teksta apjoms minimāls, tajā ir tikai viena rindkopa, pavēstīja senatora preses sekretāre Elisa Džeimsa.

Tajā ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam uzdots “konsultēties ar atbilstošajām Kongresa komitejām jautājumā par iespējamo sankciju noteikšanu jebkurai valstij, kas sniegs patvērumu Snoudena kungam”. Sankciju pasākumu vidū minēta arī “tirdzniecības privilēģiju un priekšrocību atcelšana vai apturēšana”.

Šie ierosinājumi noformēti kā labojums likumprojektā par ASV ārpolitikas asignējumiem 2014.finanšu gadā.

Dokumentā norādīts, ka “zināmas valstis piedāvājušas patvērumu Edvardam Snoudenam – ASV pilsonim, kurš ar preses starpniecību nodevis atklātībai slepenu informāciju”.

Greiema likumprojekts ceturtdien Kongresā izgājis pirmo izskatīšanas posmu – tas bez balsu skaitīšanas pieņemts Senāta asignējumu komisijā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina darba kārtībā nav jautājums par bijušā CIP līdzstrādnieka Edvarda Snoudena likteni, piektdien pavēstīja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Bijušais CIP darbinieks ir lūdzis Krievijā patvērumu, bet Peskovs tagad ļāva noprast, ka Putins negrasās ierosināt, lai šis jautājums tiktu izskatīts pasteidzinātā kārtībā. “Skatoties prezidenta grafikā, var secināt, ka viņš neko neatceļ, lai sekotu Snoudenam,” sacīja Putina preses sekretārs. “Cik man zināms, Snoudens nav vērsies ne ar kādiem lūgumiem, kas ir jāizskata valsts galvas līmenī. Attiecīgi, šis jautājums nav bijis un nav darba kārtībā,” norādīja Peskovs.

Jau ziņots, ka Krievijas Federālais migrācijas dienests Snoudenam trešdien izsniedza izziņu, kas apstiprina, ka tiek izskatīts viņa lūgums pēc patvēruma Krievijā. Tika ziņots, ka tas viņam ar robežsardzes piekrišanu atļauj pamest Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, kur viņš mitinās kopš 23.jūnija.

Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā. Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

(papildināta ar Krievijas paziņojumu)

Komentāri (29)

GirtsBite 26.07.2013. 12.29

Lai gan taisnība, ka Snoudens kādreiz strādājis CIP, tam ar viņa esošo stāvokli ir minimāls sakars. Nopludinātie dokumenti nāca nevis no CIP (CIA), bet gan NDA (NSA), kurai Snoudens strādāja privātas firmas paspārnē.

+6
0
Atbildēt

0

Verners Losbergs 27.07.2013. 09.42

Tāda sajūta ka ASV, līdz ar Kenedija aprauto prezidentūru, lēnām un neatlaidīgi sākusi pārvērsties Neonacistiskā (plus, mīnus ar rasisma elementiem) un Kompartijas kloāka mikslī.
Agrāk man bija zināms optimisms un apbrīna par Štatiem, bet nu jau saprotu ka ar Niksona prezidentūru demokrātiskai domāšanai pienāca gals – gan demokrātu, gan republikāņu rindās.

+6
-1
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > Verners Losbergs 27.07.2013. 13.19

    oskars666
    Nēģeru, prātu izkūkojušu tantuku, pederastu un Maskavas mīluli, nodevēju Kenediju, derēja vēl kādas reizes nošaut. Nāks atkal reigani un niksoni, žēl, ka jenķi sava stulbuma un tolerasma pārņemti, ievēlēja nēģeri, bet ne Makkeinu, un tad visādiem parazītiem beigsies “dolce vita” un ASV atkal atjaunos savu prestižu pilnā mēra un pabeigs Reigana iesākto mūža darbu un notīrīs absolūtā ļaunuma impēriju no pasaules kartes ar visiem tās smirdīgiem atribūtiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Ojārs 26.07.2013. 12.19

likumprojekts ir tik nekonkrēts, jo nevar zināt kura no valstīm dos šim patvērumu. Ja to darīs Irāna – tad būs tracis, ja Krievija – tad pakratīs ar mazo pirkstiņu.

+4
-3
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > Ojārs 26.07.2013. 15.28

    andrejs
    Nezīlē kafijas biezumos! Esi drošs, ka Snoudens paliks Krievijā un tā viņu neizdos un pareizi darīs. Kas notiks, ja valstis sāks izdot savus spiegus, kurš pēc tam vēl vēlēsies strādāt ienaidniekam? Snoudens, ja arī ir vajadzīgs ASV, tad tikai, lai varētu uzvilkt to uz desu, principa pēc. Par to, ka viņš visas iespējamās ziņas jau sen nodevis čekistiem, vēl pirms nomukšanas uz Hongkongu, bet tās, kuras bija piemirsis, kas “atradās” viņa bezapziņā, pastāstījis zem hipnozes un medicīnisko preperātu iedarbības, nevienam šaubu nevar būt.
    Stīvējoties par Snoudenu, Putins palīdz savai melnādainai družkai pacelt reitingu un atmazgāties par dažādām pret savu valsti un sabiedrotajiem pastrādātām cūcībām. Verēja vienkārši jeņķiem pateikt, nē un ķema būtu izsmelta.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu