Augsta ASV militārpersona brīdina par Sīrijas intervences riskiem • IR.lv

Augsta ASV militārpersona brīdina par Sīrijas intervences riskiem

14
ASV ģenerālis Martins Dempsijs. Foto: EPA/LETA

Šāds iebrukums ASV varētu izmaksāt vidēji miljardu dolāru mēnesī

ASV ģenerālis brīdina politiķus par augstu risku iebrukumam Sīrijā, lai neitralizētu prezidenta Bašara al Asada karaspēku, vēsta pasaules mediji. ASV Bruņoto spēku apvienotā ģenerālštāba komandieris ģenerālis Martins Dempsijs pirmoreiz konkrēti izklāstījis apsvērumus, ko šāds iebrukums izmaksātu ASV.

Vēstulē ASV Senāta atbildīgās komitejas vadītājam Karlam Levinam Dempsijs raksta par pieciem variantiem, sākot no opozīcijas kaujinieku izglītošanas un apmācības, līdz visaptverošai ASV sauszemes karaspēka izmantošaai kara plosītajā valstī.

Dempsijs arī uzskaita riskus ASV karadarbībai Sīrijas teritorijā un raksta, ka šāda plāna īstenošanai būtu nepieciešami simti lidmašīnu, izlūkošana un arī elektroniskās cīņas līdzekļi un sakari. Dempsijs pieļauj, ka izdevumi šādai Asada armijas neitralizēšanai būtu sākotnēji aptuveni 500 miljoni dolāru, bet vidēji operācija gada laikā izmaksātu ap miljardu dolāru mēnesī.

Daļa ASV senatoru aicinājuši Sīrijā ieviest lidojumiem liegtu zonu, tādējādi valdības karaspēkam liedzot bombardēt nemiernieku pozīcijas. To savos priekšlikumos ir paredzējis arī Pentagons. Taču aktīvāk būtu jāizmanto speciālo militāro karaspēku un citu sauszemes vienību triecieni, lai “nodrošinātu Sīrijas svarīgāko objektu drošību”. Tam tiek minēts piemērs ar ķīmisko ieroču glabātuvi.

ASV augstā militārpersona ziņojumā tomēr atzīst, ka šāds plāns prasīs tūkstošiem karavīru iesaistīšanos, valstij tas izmaksās miljardus, bet nedos simtprocentīgi pozitīvu rezultātu. It īpaši svarīgi tas ir, runājot par ķīmiskajiem ieročiem, kuri ir Asada armijas rīcībā. Dempsijs norādījis, ka, viņaprāt, nav iespējams pilnībā kontrolēt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu un tie var nokļūt arī valdības opozīcijas rīcībā.

Ja ASV iesaistītos karadarbībā Sīrijā, pēc Dempsija domām, iespējams, neizdosies pārtraukt vardarbību un lauzt notikumu gaitu, jo Asada režīms pilnībā paļaujas uz sauszemes spēkiem – mīnmetējiem, artilēriju un raķetēm. Taču, ja tiks izlemts ASV iesaistīties, tad politiķiem jābūt gataviem te karot ilgstoši un šādā gadījumā neiztikt bez “dziļas iejaukšanās”, teica štāba komandieris.

Nopietni riski pavadīs arī buferzonas izveidi pie Sīrijas robežām, lai aizstāvētu opozīciju. Šos riskus Dempsijs salīdzina ar nelidojumu zonas ieviešanu, taču klāt nākšot vēl apšaudes, kas palielinās bēgļu upuru skaitu. “Šīs zonas var kļūt arī par ekstrēmistu bāzēm,” norāda Dempsijs.

Vienlaikus ASV Kongress atcēlis aizliegumu Sīrijas opozīcijai piegādāt ieročus, ziņo “Reuters”.

Savukārt Krievija un Sīrija apspriedušas iespēju, ka Maskava varētu Damaskai piešķirt kredītu, lai palīdzētu pilsoņkarā novājinātajai Sīrijas tautsaimniecībai, pirmdien paziņojis Sīrijas premjerministra vietnieks Kadri Džamils.

Vicepremjers sacīja, ka, viesojoties Maskavā, apspriedis šo jautājumu ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Damaska cer, ka vienošanās šajā jomā tiks panākta līdz gada beigām, norādīja Džamils. “Mēs to apspriedām, kaut gan joprojām ir pāragri runāt par konkrētiem skaitļiem,” sacīja vicepremjers.

Viņš arī piebilda, ka visas vienošanās par Krievijas raķešu sistēmu S-300 piegādēm Sīrijai, kas izsaukusi asu ASV reakciju, joprojām ir spēkā, vēsta LETA. Maijā, kad Rietumu presē parādījās pirmās ziņas par Krievijas moderno zenītraķešu kompleksu piegādēm Sīrijai, Lavrovs skaidroja, ka “nekādas starptautisko tiesību normas to neaizliedz, tas ir aizsardzības bruņojums”.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku.

 

Komentāri (14)

dace_ampermane 23.07.2013. 13.53

šeit pilnīgi nepieciešami ežas, linuksa un aces militārie izskaidrojumi un visaptveroša politiska analīze

+5
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 23.07.2013. 17.59

kam patiik boļševiku kaartiiba , luudzu atbalstiet krievus ar to sabiedrotajiem , man personiigi viņu kaartiiba riebjas …

+2
0
Atbildēt

2

    inta_s > Janka, Janic 23.07.2013. 18.26

    Ar labiem nodomi bruģēts ceļš uz elli.
    https://www.youtube.com/watch?v=WyDybemELXc

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > Janka, Janic 24.07.2013. 00.39

    Te negāja runa par Krieviju, bet par ASV. Ja runāt vaig pa Krieviju tad tā ir tāda pati idiotu zeme kā ASV bet ar daudz neprognozējamāku rīcību. Krievija pilnībā viena pati var sataisīt tādus pašus sūdus kā ASV, tikai viņus attur tas kad pārējā pasaule to nevienmēr sapratīs. Bet politiskā elites abiem ir vienāda, ko nevar ar diplomātiju to ar mietu panāks. Un visi šitie uzbrukumi arābu pasaulei tikai apdraud citus jo tie paši arābi bēg no kara un nomitinās ES kur atkal sākas naidošanās. Un panāksit pilnīgi citu efektu, viņi savu sērgu izvazās visur.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

inta_s 23.07.2013. 16.00

1. ASV iebrukums Sīrijā bez ANO rezolūcijas būtu starptautisko likumu pārkāpums.

2. Aiz Sīrijas stāv Irāna, Krievija un pakārtoti arī Ķīna, tā kā te neiet runa tikai par kādu lokālu misiju. Un šīs valstis atklāti izrāda atbalstu Sīrijas režīmam. Te var izcelties WW3 – vai tiešām ASV ekonomika ir tik tālu nolaista kā Detroita ka vienīgā izeja ir iznīcinoš karš?
http://www.youtube.com/watch?v=HP7L8bw5QF4

3. Pagājušo reizi jau redzējām ko nozīmē “no-fly zone” bombardē visu kas kustas un nekustas uz zemes līdz nogalināts līderis. Nu protams Lībija ir failed state kur valda bandu likumi.

“Two sisters aged 27 and 32 were stopped by a militia at a checkpoint in February 2012 and forced at gunpoint to a nearby farm. One was suspended from a door for hours, had boiling water poured over her head, and was
beaten and stabbed while being accused of supporting the former government of Colonel Mu’ammar al-Gaddafi. The other was also suspended and beaten. The husband of one of them, who was detained at the same time, has disappeared. ”

http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE19/012/2012/en/f2d36090-5716-4ef1-81a7-f4b1ebd082fc/mde190122012en.pdf

Nu Lībija failed state sarkstā pakāpās no 111 vietas uz augsto 54 vietu – BRAVO ASV režīmam. Bez viņiem tas nebūtu iespējams!

http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable

http://www.youtube.com/watch?v=h4JZ5aZXoVs

Kā gan var atbalstīt šo nemierinieku apbruņošanu ka lielākā daļa ir galvu griezēji kuriem nemaz neinteresē Sīrijas iedzīvotāju drošība, brīvība un labklājība?

http://www.youtube.com/watch?v=ZLTkMYg4zbI

+2
-1
Atbildēt

2

    intars_busulis > inta_s 23.07.2013. 16.47

    Par kādiem starptautiskiem likumiem te var runāt? ASV ir pie kājas tie likumi, tā ir valsts kas visu laiku tos pārkāpj. Spiegošana, cilvēku izzagšana no citu valstu teritorijas, dažādu militāru akciju terorisku darbību veikšanas citu valstu teritorijās ar saukli glābt X personu. Tas ir monstrs ko pārējā pasaule ir pieļāvusi radīt. Viņiem nav bail jo nav jau pretinieku, vienīgais pretinieks kas varēja būt ir savaņģots savā klubiņā.
    Ja ES politiķiem būtu migurkauls viņi skaidri pateiktu, kad pārskatīs atiecības ar ASV, bet tas ir naivi cerēt pārāk alkatīgi visi ir palikuši.
    Šāda politika ko kultivē gan ASV, gan ES ne pie kā laba nenovedīs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > inta_s 23.07.2013. 19.55

    Sīrijas stāv Irāna, Krievija
    ________________________________
    krievija stāv???????
    Nē, krievija tup!

    http://g4.delfi.ua/images/pix/file1695704_na-kortax.jpg

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu