"Der Spiegel" Latviju nodēvē par "ES jaunāko nodokļu paradīzi" • IR.lv

“Der Spiegel” Latviju nodēvē par “ES jaunāko nodokļu paradīzi”

19
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Vācu žurnāls vērš uzmanību ne tikai zemajam Latvijas uzņēmumu ienākumu nodoklim, bet arī īpašām privilēģijām holdinga kompānijām

Vācijas izdevums “Der Spiegel” paudis bažas par Latvijas gaidāmo pievienošanos eirozonai, brīdinot, ka tā kļūs par Eiropas Savienības (ES) “jaunāko nodokļu paradīzi” un var veicināt Eiropas ekonomikas nestabilitāti.

“2014.gada janvārī Latvija kļūs par vienotās valūtas zonas jaunāko dalībvalsti – tajā pašā laikā [Latvijā] stāsies spēkā jauni nodokļu likumi, kas ļaus valstij konkurēt ar tādām valstīm kā Kipra un Malta. Tas var palielināt Eiropas ekonomikas nestabilitāti,” raksta žurnāls.

Raksta autors paviesojies “Rietumu bankas” centrālajā birojā, kas, pēc autora novērtējuma, atrodas “ne tajā labākajā Rīgas rajonā”, jo tur esot putekļainas ielas, uz mājām redzami grafiti, bet līdzās bankas mājai atrodas liela pļava. Bankas centrālā ēka atrodas netālu no “Arēnas Rīga”, vēsta LETA.

“Rietumu bankas” vecākais viceprezidents un valdes priekšsēdētājs Iļja Suharenko izdevumam paudis pārliecību, ka pievienošanās eirozonai un izmaiņas nodokļu likumdošanā Latviju nostādīs “Īrijas, Maltas un Kipras līmenī”. “Eiro nāk un kapitāls plūdīs,” sacīja Suharenko.

“Tā vietā, lai cīnītos pret pašreizējām nodokļu paradīzes valstīm, mēs eirozonai pievienojām vēl vienu,” savu neapmierinātību pauda Eiropas Parlamenta Zaļo partijas finanšu eksperts Svens Gīgolds.

Pēc “Der Spiegel” rakstītā, Latvijas uzņēmumu ienākumu nodoklis (UIN) ir 15%, kas ir krietni zemāks par ES vidējo – 23,5%. Zemākas UIN likmes ir tikai Īrijā un Kiprā – 12,5%.

Savukārt ES statistikas biroja “Eurostat” jaunākie dati liecina, zemākā UIN likme ir Bulgārijā un Kiprā – 10%, bet otrā zemākā Īrijā – 12,5%. Latvijā un Lietuvā UIN likme veido 15%, kas ir trešais zemākais līmenis.

“Der Spiegel” arī norāda, ka īpašas privilēģijas Latvijā ir pieejamas holdinga kompānijām, kurām par ārvalstīs gūtajiem ieņēmumiem no dividendēm un akciju pārdošanas nodokļi nav jāmaksā. Ar nodokļiem nav aplikta arī šādas peļņas izvešana no valsts.

“Šādas struktūras ļauj ārvalstniekiem ne tikai novietot savu naudu Latvijā, bet arī izmantot to kā tiltu lētiem naudas pārvedumiem no Eiropas uz nodokļu paradīzes valstīm, tādām kā Kaimanu salas. Turklāt Latvijas likumi ieviesīs pat vēl mazāk ierobežojumu un zemākas cenas šādiem pārvedumiem, nekā spēkā ir tādās valstīs kā Malta, Īrija, Kipra un Nīderlande,” raksta žurnāls.

“Der Spiegel” arī apgalvo, ka “dažos gadījumos Latvija ne tikai piedāvā dažādas legālas iespējas izvairīties no nodokļu nomaksas. Kaut arī Latvija formāli ir uzlabojusi likumus naudas atmazgāšanas ierobežošanai, taču pastāv daudzas nepilnības [..] un likumu ievērošana visos gadījumos netiek stingri uzraudzīta”.

Izdevums norāda arī uz Latvijas un Krievijas “attiecībām, kas vienmēr bijušas ciešas”. “Katrs otrais cilvēks Rīgā ir krievu izcelsmes, ik dienu katrs septītais lidojums savieno [Rīgu] ar Krievijas galvaspilsētu. Pat ārpus Rīgas vairums cilvēku saprot krievu valodu un mentalitāti,” brīdina izdevums.

“Der Spiegel” arī apšauba ES Konverģences ziņojumā pausto secinājumu, ka Latvijas finanšu sistēma ir stabila.

 

Komentāri (19)

lebronj2356 15.07.2013. 16.44

Nez kur šādā gadījumā būtu lielie bļāvēji no LDDK un LTRK par to cik grūta dzīve uzņēmējiem Latvijā un kā viņus neatbalsta, utt. ?:)

+6
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 15.07.2013. 15.36

Latvija ir bagāto blēžu paradīze, nodokļu nemaksātāju paradīze, un ierēdņu un amatpersonu bezatbildbas un visatļautības paradīze.

+8
-4
Atbildēt

1

janazakovica 15.07.2013. 15.41

bij.VDR komunistu laikraksts..konkurentu pasutits..kads vispar var but zalajiem viedoklis par ekonomiku..mums te savu lemja zalo jau pietiek..vel svesos klausities..

+4
-2
Atbildēt

4

    dzerkaleliva > janazakovica 15.07.2013. 16.04

    Jā, kipriešu un luksemburgiešu komunistiem škrobe par mūsu paradīzi un reklāma tiešām laba, būs vēl vairāk krievu un citu bandītu naudas un augstākas nekustamo un citu aktīvu cenas. Es par – gan par reklāmu, gan augstākām cenām, gan par inflāciju un EURO. Nekā cita jau mums nav.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > janazakovica 15.07.2013. 21.08

    Bet, stabilākā ekonomika un mazākās krīzes izpausmes bija Dānijā un Zviedrijā, kur tāds absurds nenotiek.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > janazakovica 15.07.2013. 16.57

    Krusttēvam piekrītu, jo atliek tikai palasīt, kas tajā rakstā un kurš tur izsakās, un tad jau skaidrs- pasūtījuma raksts.
    krievija jau mierā neliksies. Bez tam zems uzņēmuma nodokļa % iemaksai valsts budžetā mums nepieciešams., lai kaut cik un kaut kādā veidā palielinātu uzņēmēju intereses atvērt savu biznesu Latvijā! Vai tad mums nav pietiekami vēl daudz brīvu darba roku?
    Bez tam konkurence uz uzņēmēju piesaisti ir derīga. Ne jau par velti Depardjē uz Krieviju aizmuka. Varbūt pārmuks uz Latviju, ja jau te tik izdevīgi, lai gan Krievijā ir vēl zemāki nodokļi nekā mums, bet kūdās lopi tādi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > janazakovica 15.07.2013. 16.35

    Tas gan skumji, ka nekā cita Tev nav. Varbūt ej nost no datora un get a life!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu