ASV sola garantēt Čalovska cilvēktiesības, ja viņu izdos • IR.lv

ASV sola garantēt Čalovska cilvēktiesības, ja viņu izdos

24
Deniss Čalovskis tiesas zālē šogad janvārī. Foto: Evija Trifanova, LETA

Galīgais lēmums par kibernoziegumos apsūdzētā Imantas hakera izdošanu jāpieņem valdībai

Tieslietu ministrija (TM) ir saņēmusi ASV Tieslietu departamenta vēstuli, kurā ASV sola garantēt, ka tiks ievērotas smagos kibernoziegumos apsūdzētā Imantas iedzīvotāja Denisa Čalovska cilvēktiesības, ja Latvija viņu izdos ASV.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) padomnieks Jānis Tomels skaidroja, ka tādā veidā ASV “kliedēja Latvijas bažas par iespējamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem”, raksta LETA.

Jautāts, vai atbilstoši Latvijas un ASV izdošanas līgumam un Eiropas Padomes konvencijai Čalovskim būs tiesības piespriesto sodu izciest Latvijā, Tomels norādīja, ka ASV vēstulē neiebilda pret to. Konkrētāku informāciju par vēstuli Tomels nesniedza.

TM iepriekš sniedza atzinumu, ka tā neredz šķēršļus Čalovska izdošanai, tomēr Ārlietu ministrija un tiesībsargs šaubījās par viņa cilvēktiesībām, līdz ar to, lai novērstu izteiktās šaubas, tika lūgts sniegt garantijas, ka izdošanas gadījumā Čalovska kriminālprocesa laikā tiks nodrošinātas cilvēktiesības un tādas kriminālprocesuālās tiesības kā tiesības uz taisnīgu tiesu, tostarp tiesības uz aizstāvību.

Tāpat notiesāšanas gadījumā apsūdzētā hakera ASV ieslodzījuma vietā tiks nodrošinātas starptautiskajos tiesību aktos minētās cilvēktiesības vai atbilstoši Latvijas un ASV izdošanas līgumam un Eiropas Padomes konvencijai būs tiesības piespriesto sodu izciest Latvijā. Tāpat, kā piebilda Ādamsone, ja viņš varēs izciest piespriesto sodu Latvijā, tad Latvija lems par soda samērojamību.

Kā ziņots, Satversmes tiesa (ST) atteicās ierosināt lietu pēc Čalovska konstitucionālajām sūdzībām. Čalovskis bija apstrīdējis vairāku tādu normu konstitucionalitāti, kas regulē personas izdošanu ārvalstīm. Iepriekš ST rosināja valdību atlikt lēmuma pieņemšanu jautājumā par viņa izdošanu ASV.

Čalovskis par gatavošanos viņu izdot ASV vērsies ar sūdzību arī ECT. Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš paskaidroja, ka saskaņā ar augstu ASV amatpersonu izteikumiem aizokeāna valstī kibernoziegumi tiek pielīdzināti terorismam. Šādos gadījumos situācijās, kad tiek apdraudēta nacionālā drošība, valsts interešu vārdā ASV pieļauj arī apsūdzēto personu psihisku un fizisku ietekmēšanu, kas Eiropā un Latvijā gluži vienkārši tiktu saukta par spīdzināšanu.

Kā norādīja advokāts, konkrētajā gadījumā Čalovskis tiek apsūdzēts par piedalīšanos ļoti plaša datorvīrusa radīšanā, kas dod reālu pamatu bažām, ka ASV tiesībsargājošās iestādes viņu varētu pakļaut spīdzināšanai, lai iegūtu informāciju par iespējamajiem līdzdalībniekiem.

31.janvārī Latvijas AT atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV. Galīgais lēmums par 1985.gadā dzimušā Latvijas pilsoņa izdošanu tuvākajā laikā būtu jāpieņem valdībai.

ASV federālie prokurori Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku “Miami”, un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem – Krievijas pilsonim un Rumānijas iedzīvotājam – cēluši apsūdzības par datorvīrusa “Gozi Virus” radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

 

Komentāri (24)

Þanis Bezmers 10.07.2013. 18.11

Mums cenšas iestāstīt, ka tas puikiņš tak nav nemaz vainīgs. Krievu IMHO bija vesela akcija. Viņš tā nevainīgi parotaļājās, jo bija galīgs nezinītis. Viņš vispnotaļ esot pozitīvs jauneklis, līdzīgi kā Snaudiens, abi grib cilvēcei vienīgi labu un tikai labu. Tā kā visas pasaules ļaunums esot Amerika, tad par goda lietu ir izčakarēt Savienotās Valstis. Benladens spēli iesāka, tagad baro zivtiņas. Amerikāņi nosēdinās puisīti blakus akvārijam ar zivju barības paciņu rokās.

+9
0
Atbildēt

0

reksa 10.07.2013. 18.53

Hmmm…

Ko var tik ilgi čakarēties?..
Sev vajadzēja viņu izdot amerikiešiem, lai viņi tiek galā.

+6
0
Atbildēt

3

    Inese > reksa 10.07.2013. 19.30

    Un tas tevi iedvesmotu jauniem franču sentimentālās drazas tulkojumiem? ;)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > reksa 10.07.2013. 21.52

    Vismaz es, klausoties frančus, neģībstu ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 10.07.2013. 21.04

    Tevi droši vien iedvesmo Maskavas drazas :P :D

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 10.07.2013. 18.53

… vispaar apdauziits krievs , normaali buutu seedeet Ameerikas čohaa , nevis muusu smirdiigajaas barakaas , bet ja taada veelme ir , nu tad nebuus bez vainas , vieteejie bratani dos bonusus , iespeejama arii prikšlaiciiga briivlaišana , protams pret samaksu …

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu