ASV pagarina termiņu sankcijām pret Baltkrieviju • IR.lv

ASV pagarina termiņu sankcijām pret Baltkrieviju

25
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto: AFP/LETA

Baltkrieviju ASV joprojām uzskata par nedemokrātisku režīmu un draudu

ASV uz gadu pagarinājušas sankcijas pret Baltkrieviju, vēsta Baltais nams savā preses paziņojumā. Sankcijas pret Baltkrieviju tika ieviestas 2006.gadā.

2012.gadā Baltkrievijas valdība turpināja „politiskās opozīcijas, pilsoniskās sabiedrības un neatkarīgu mediju apspiešanu”, teikts ASV prezidenta Baraka Obamas ceturtdien parakstītajā paziņojumā. Tajā tiek atgādināts, ka pagājušā gada 23.septembrī notikušās vēlēšanas Baltkrievijā „neatbilst starptautiskajiem standartiem”.

Dokumentā arī tiek atgādināts par to daudzo Baltkrievijas pilsoņu arestiem, kuri uzdrošinājušies kritizēt varu un piedalīties demonstrācijās pret to, kā arī par masu informācijas līdzekļu darba ierobežošanu.

ASV uzskata, ka šīs Baltkrievijas varas iestāžu darbības apliecina, ka valsts nav veikusi nekādus soļus demokratizācijas virzienā un joprojām ir uzskatāma par draudu ASV nacionālajai drošībai.

Jau ASV prezidenta Džordža Buša darbības laikā 2006.gadā tika ieviestas sankcijas pret Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko un vairākiem augstiem ierēdņiem un viņu ģimenes locekļiem. Tas notika pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kuras ASV atzina par nedemokrātiskām. ASV sankcijas nozīmē to, ka personas, pret kurām vēršas ASV, nevar sadarboties ar Amerikas biznesa partneriem, kā arī turēt savus aktīvus ASV teritorijā.

Savukārt 2010.gadā ASV pēc kārtējām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā ieviesa jaunas sankcijas, paplašinot Baltkrievijas ierēdņu sarakstu, kuriem liegts iebraukt ASV. Turklāt ASV pilsoņiem tika liegts sadarboties ar Baltkrievijas valsts konglomerātu „Belņeftehim” un tā diviem meitas uzņēmumiem. Turpmākajos gados sankcijas pret Baltkrieviju ir tikai paplašinājušās, nevis samazinājušās.

 

Komentāri (25)

dro 14.06.2013. 08.56

Obama mūsdienu Čemberlens. Baltkrievijas diktators atšķirībā no Krievijas “demokrātiskajiem” vadītājiem vēl nevienai valstij nav uzbrucis. Vai Baltkrievijas cietumos vairāk režīma pretinieku kā Krievijas ieslodzījumu vietās ? Vai tomēr nevajadzētu restartēt attiecības arī ar Baltkrieviju?:)))

+7
-2
Atbildēt

0

ligakalnina 14.06.2013. 09.01

Absolūts “dubultstandartu” politikas demonstrējums, kur tad sankcijas pret Krieviju?
It sevišķi no Obamas administrācijas puses, kas pārkāpj pilsoniskās brīvības savā valstī un mēģina iedibināt tur ko lidzīgu policejiskai valsti, pašā ASV skandāls pēc skandāla.

+4
-2
Atbildēt

1

    janis17 > ligakalnina 14.06.2013. 09.38

    Tu taču pats esi atbildējis par dubultstandartiem. Piemēram vakar, kad es teicu, ka vienas minoritātes izcelšana ir noziedzīga, tu teici – viņi ar saviem 26% ir spēks – tad nu lūk – puķinija arī obamam ” ir spēks”, bet lukašija nav…
    Protams, ka tas ir pretīgi, bet ne tikai obama te tā rīkojas…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Ritma 14.06.2013. 09.20

Nu,pret Latviju arī vajadzētu ieviest sankcijas,jo tā nedemokrātiski mēģina ieviest euro.

+2
-7
Atbildēt

3

    ievuliitis > Ritma 14.06.2013. 13.10

    Drīzāk – kas tevi te atsūtīja? :))

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ritma 14.06.2013. 14.59

    betijacelmale Drīzāk – kas tevi te atsūtīja? :))

    ————–
    labs!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Ritma 14.06.2013. 11.51

    no kurienes ta tu tāda atskrēji?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu