Saeimas komisija: Eksprezidentiem deputātiem nemaksās prezidenta pensiju • IR.lv

Saeimas komisija: Eksprezidentiem deputātiem nemaksās prezidenta pensiju

11
Valsts prezidents Andris Bērziņš Melngalvju namā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Komisijas priekšsēdētāja Čepāne šo ierosināju neatbalsta

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums otrdien atbalstīja likuma izmaiņu priekšlikumu, kas paredz, ka eksprezidentiem pēc kļūšanas par deputātu vai ministru nemaksās paredzēto pensiju, vēsta LETA.

Komisija arī vienojās virzīt uz parlamenta plenārsēdi izskatīšanai otrajā lasījumā grozījumus likumā “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”, kas paredz samazināt sociālās garantijas bijušajiem Valsts prezidentiem.

Saskaņā ar atbalstīto priekšlikumu “personai, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu uz laiku, kamēr attiecīgā persona pilda Saeimas deputāta, Ministru kabineta locekļa vai parlamentārā sekretāra pienākumus”, eksprezidentam noteikto pensiju neizmaksā, kā arī personai būs jāizvēlas, kuru transportlīdzekli izmantos, ja tai attiecīgajā amatā tiks nodrošināts dienesta transports.

Komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) nebalsoja par šo priekšlikumu un skeptiski norādīja, ka neatbalsta mēģinājumus ierobežot eksprezidentu iespējas iesaistīties politikā. Iecerēts, ka uz trešo lasījumu minētajā priekšlikumā varēs iesniegt izmaiņas.

Likumprojektā, ko Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Andris Bērziņš, rosināts atteikties no eksprezidentu nodrošināšanas ar dzīvokli pēc prezidentūras. Kā kompensējošu mehānismu piedāvāts palielināt bijušā prezidenta ikmēneša pensiju, kas dotu iespēju brīvi izvēlēties sev mājokli. Eksprezidenta ikmēneša pensiju plānots palielināt no līdzšinējiem 50% līdz 85% no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Paredzēts, ka bijušajam prezidentam būs iespēja atteikties no pensijas. Piedāvātais risinājums ļautu saprātīgi un vienkārši plānot valsts budžeta izdevumus, jo nebūtu jātērē līdzekļi valsts dzīvokļa iegādei, uzturēšanai, remontam un komunālo pakalpojumu apmaksai, norādīts likumprojektā.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka eksprezidents no valsts lietošanā saņem vienu automašīnu, kuras iegādes vai nomas vērtība nepārsniedz tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai.

Patlaban normatīvie akti neparedz eksprezidenta automašīnas izvēles kritērijus. Savukārt valsts amatpersonām automašīnas iegādes limits šobrīd noteikts 12 500 latu, bet nomas limits mēnesī – 380 latu apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu, sociālo garantiju izmaiņas, tai skaitā pensiju palielinājums neattieksies uz līdzšinējiem eksprezidentiem. Jauno regulējumu plānots piemērot, ja kāda eksprezidenta vajadzībām būs nepieciešams iegādāties jaunu automašīnu.

Reaģējot uz Juridiskajā komisijā iepriekš paustajām idejām, bijušais Valsts prezidents un Reformu partijas līderis Valdis Zatlers iepriekš uzsvēra, ka mēģinājumi jebkuru cilvēku, arī eksprezidentu, atturēt no darbošanās politikā ir vērtējami kā antikonstitucionāli. “Tas attiecas uz visiem cilvēkiem [ne tikai eksprezidentiem] – mēģinājumi kaut kādā veidā tieši vai netieši ietekmēt vēlēšanos darboties politikā nav raksturīgi demokrātiskai valstij,” sacīja Zatlers.

 

Komentāri (11)

tuba76 28.05.2013. 14.00

Nudien nesaprotu, kā eksprezidentu privilēģiju ierobežojumi tulkojami kā mēģinājumi ierobežot iespējas iesaistīties politikā… Tad jau mēs visi – kam nav pieejamas valsts garantētās privilēģijas, varam uzskatīt, ka esam ierobežoti iesaistīties politikā.

+6
0
Atbildēt

0

intars_busulis 28.05.2013. 15.20

Tas tikai pierāda to kad Latvijā likumu projektus pieņem deputāti kam tas uz doto mirkli ir izdevīgi, bet neizskata tos piedāvājumus ilgtermiņā.
Ja Prezidents ir kļuvis par eksprezidentu, protams viņam var dot pensiju ja ir sasniedzis atbilstošo vecumu. Bet ja šī persona turpina darbu politikā tad protams viņam ir jāierobežo vainu pensijas izmaksa vai arī deputātu algas izmaksa. Un ir arī jāpieņem likums kas liedz vairāk kā divas reizes baletēties uz deputāta posteni. Jo tā varēs izbēgt no deputātu ieintresības lobēt kādu un tur neaizsēdēsies tādi kas neko spējīgi nav valsts labā darīt kā tikai izsūkt valsts naudu.

+4
-1
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > intars_busulis 28.05.2013. 20.21

    Thomas
    Ja Latvijā darbotos drošības iestādes, mūsu ex-prežu uzturēšanas izmaksas nepārsniegtu ierindas zeka izmaksas. Ja ieviestu ārkārtas stāvokli, tos varētu notiesāt pēc kara laika likumiem, būtu vēl lētāk.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Edzs 28.05.2013. 23.26

“…ietekmēt vēlēšanos darboties politikā nav raksturīgi demokrātiskai valstij,” sacīja Zatlers.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
neko jaunu no Zatlera nedzirdejam, vinja un dzivesbiedres uzskatus jau zinam, – politika ir jega darboties kamer ar mantu var bagatinaties.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu