"Der Spiegel": Rietumu firmas nelikumīgi izmēģinājušas zāles ar Austrumvācijas iedzīvotājiem • IR.lv

“Der Spiegel”: Rietumu firmas nelikumīgi izmēģinājušas zāles ar Austrumvācijas iedzīvotājiem

46
Foto: Andrejs Strokins, F64

Izmēģinājumi veikti ar vairāk nekā 50 000 cilvēku, daļa jau mirusi

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados nelikumīgi rietumvalstu farmācijas kompāniju ražojumu izmēģinājumi veikti vairāk nekā 50 000 Austrumvācijas iedzīvotāju, svētdien vēsta “Der Spiegel”. Bieži tas darīts bez pašu pacientu ziņas, un vairāki pacienti miruši.

Par šādiem izmēģinājumiem Vācijas prese ziņoja jau pagājuša gada nogalē. Tobrīd tika minēts, ka starp šiem uzņēmumiem bijušas tādas kompānijas kā “Bayer”, “Schering”, “Hoechst” (tagad “Sanofi”), “Boehringer Ingelheim” un “Goedecke” (šobrīd pieder “Pfizer”).

Kā tagad raksta izdevums, atsaucoties uz iepriekš nepublicētiem Austrumvācijas Veselības aizsardzības ministrijas, Farmācijas institūta un komunistiskā režīma slepenpolicijas “Stasi” dokumentiem, līdz Berlīnes mūra krišanai 1989.gadā vairāk nekā pussimts slimnīcās veikti aptuveni 600 klīniskie izmēģinājumi.

Daudzas lielas Rietumvācijas, Šveices un ASV firmas par vienu šādu pētījumu piedāvāja lielas summas – līdz pat 800 000 Rietumvācijas marku, kas tobrīd diezgan trūcīgajai Austrumvācijas veselības aprūpes sistēmai bija prāva nauda, norāda “Der Spiegel”. Dokumentos atrodamas ziņas par vairāku pacientu nāvi, ziņoi LETA/AFP.

Divi cilvēki miruši Austrumberlīnē, izmēģinot “Hoechst” izstrādāto medikamentu trentālu, bet vēl divi – plaušu klīnikā pie Magdeburgas, pārbaudot asinsspiediena regulēšanas līdzekli, ko ražojusi firma “Sandoz”, kuru vēlāk pārņēma Šveices kompānija “Novartis”, raksta izdevums.

Pacientiem bieži vien nav sniegta pilnīga informācija par iespējamajiem riskiem un blaknēm. Medikamentu izmēģinājumi turklāt veikti arī pacientu grupām, kas nevarēja saņemt pienācīgu informāciju un sniegt savu piekrišanu, – priekšlaicīgi dzimušiem bērniem un alkoholiķiem akūta delīrija stāvoklī.

Lūgti komentēt šo informāciju, farmācijas firmu pārstāvji lielākoties atbild, ka tas noticis pirms ļoti ilga laika un principā ražotāji medikamentu izmēģinājumos vienmēr stingri ievēro paredzēto kārtību.

Vācijas farmācijas kompāniju federācija savukārt paziņojusi, ka tagad nav pamata aizdomām par nelikumībām.

Kā ziņots, Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču gigants “Ikea” pērn novembrī atzina, ka daži no tā piegādātājiem septiņdesmitajos gados VDR izmantojuši ieslodzīto piespiedu darbu.

Mediji ziņo, ka piespiedu darbaspēku komunistu cietumos izmantojuši arī pasta tirdzniecības uzņēmumi “Neckermann” un “Quelle”.

 

Komentāri (46)

Sandris Maziks 12.05.2013. 21.51

Kāda starpība, maksā saviem iedzīvotājiem, vai to pašu pakalpojumu nopērk no promaskaviskā Štazi režīma, vairumā, tātad lētāk. Pašus Ulbrichtscheiße nemaz nav žēl, jo 16 gadu laikā, kamēr robežas vēl bija atvērtas, VDR notika negatīvā selekcija superātrā tempā. Vēl šodien austrumvāciešus arī vairāk kā 20 gadus pēc apvienošanās var atšķirt no rietumvāciešiem pēc to dīvainās uzvedības, nemotivētiem smiekliem, muldēšanas un debilā skatiena. Ar izņēmumiem, protams.
Gadījās jau arī pa kādam Staļina aziāta-cilvēkēdāja pēcnācējam, kaut arī krievu izvarotās sievietes gandrīz vienmēr grūtniecību pārtrauca un tādās reizēs arī Katoļu baznīca neiebilda.

+2
-3
Atbildēt

1

ineta_rr 12.05.2013. 22.30

Jā, ir par ko padomāt, tāpat kā par Āfriku, un lielā biznesa ētiku kopumā, bet vispār būtu gribējies izlasīt, ka arī tie ir komunisma upuri, jo, ja nebūtu atbalsta no tiem, nekādi eksperimenti nesanāktu. Un vispār šķiet, ka visa vaina komunistos, jo tie izklausās pēc standarta medikamentu izmēģinājumiem, bet visu noklusēšanu veica komunisti. Laikam nav žurnālistiskās un politiskās gribas vainot PSRS, jo tad Krievija pacels gāzei cenu.

0
-3
Atbildēt

1

    dzintarz > ineta_rr 14.05.2013. 10.09

    ex-diena-lasitaji … Laikam nav žurnālistiskās un politiskās gribas vainot PSRS, jo tad Krievija pacels gāzei cenu…
    ========
    Par tiem žurnaļugām nav ko brīnīties – lai ar kādām nepilnīgām metodēm tiktu autorizētas pārējās trīs varas, tak žurnaļugām vispār nav nekāda dokumentēta autorizācijas mehānisma atskaitot klikšķus, rubļus, abonementus un citas likvīdas/labi slīdošas mērvienības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu