Vācijā naturālā nacisma dēļ atceļ Vāgnera „Tanheizera” iestudējumu • IR.lv

Vācijā naturālā nacisma dēļ atceļ Vāgnera „Tanheizera” iestudējumu

20
Riharda Vāgnera biste Venēcijā. Foto: EPA/LETA

Operas iestudējuma dēļ daži skatītāji izrādes laikā vērsušies pēc ārsta palīdzības

Vācijas pilsētas Diseldorfas teātra „Deutsche Oper am Rhein” vadība četras dienas pēc pirmizrādes atcēlusi Riharda Vāgnera operas „Tanheizers” iestudējumu, jo tās darbību režisors Burharts Kosminskis pārcēlis uz nacistu Vācijas valdīšanas laiku.

Kā ziņo mediji, publika protestējusi pret vardarbības un cietsirdības ainām operā. Par to ceturtdien paziņojis teātra vadītājs Kristofs Maijers.

Izrādē, ko iestudējis Kosminskis, esot bijušas publiku šokējošas ainas, kas attēlojušas holokausta upuru nošaušanu, kā arī cilvēku nonāvēšanu gāzes kamerās.

Tradicionālais šīs Vāgnera operas sižets vēsta par senu vācu leģendu, kuras galvenie varoņi ir trubadūri, bruņinieki un dievietes, taču jauniestudējumā viduslaiku dzejnieks un dziesminieks Tanheizers pārvērties par koncentrācijas nometnes apsargu, kas nogalina ebrejus.

Kā izteicies teātra vadītājs Maijers, viņš mēģinājis režisoru pārliecināt pārveidot šokējošās epizodes, tomēr Kosminskis atteicies kaut ko mainīt iestudējumā „māksliniecisku apsvērumu dēļ”. Tāpēc teātrim nekas cits neesot atlicis, kā pieņemt režisora nostāju.

Taču pēc tam, kad vairāki skatītāji izrādes laikā bija vērsušies pēc medicīniskās palīdzības, teātra vadība nolēmusi par radikālu soli. „Visu apsverot, nolēmām, ka nespējam uzņemties atbildību par šādu mākslas iedarbību uz skatītājiem,” saka Maijers.

Diseldorfas ebreju kopiena iestudējumu nosaukusi par „negaumīgu un provokatīvu”.

Kā zināms, šogad visā pasaulē atzīmē vācu komponista Riharda Vāgnera 200 gadu jubileju. Tāpēc pasaules opernami atkal un atkal iestudē slavenā komponista operas.

 

Komentāri (20)

Kristīne 10.05.2013. 11.52

Kas ir “naturāls nacisms”?

+2
-1
Atbildēt

1

    Kaspars Špūle > Kristīne 10.05.2013. 12.26

    Tulkojumā no curiku valodas – “dabisks nacionālsociālisms”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 11.05.2013. 10.11

kristaps_freimanis Kas ir “naturāls nacisms”?

kaut kas kā “kremļa maigā vara”?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu