Infografika: Interneta karalis Wi-Fi • IR.lv

Infografika: Interneta karalis Wi-Fi

39

Vai zināji, ka Wi-Fi vēsture datējama ar 1985. gadu? Un vai zināji, ka pirmais Wi-Fi piekļuves punkts Latvijā tika atklāts 2002. gadā viesnīcā „Radisson Blu Hotel Latvija”?

Starp citu, nesen veiktais pētījums liecina, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi atteikties no kādas ikdienā nepieciešamas lietas, lai būtu iespēja lietot Wi-Fi bez maksas, informē „Lattelecom” pārstāve Madara Zvejniece.

Ņemot vērā milzīgo iedzīvotāju atsaucību balsojumā par bezmaksas Wi-Fi punktu atvēršanu visā Latvijā, „Lattelecom” aprīlī pieņēma lēmumu atvērt 2000 Wi-Fi punktus, atceļot interneta lietošanas maksu publiskās Wi-Fi piekļuves vietās. Par šādu iespēju saņemti vairāk nekā 260 000 balsu, kas 25 reizes pārsniedza sākotnējās prognozes par balsotāju aktivitāti vietnē atverwifi.lv.

Komentāri (39)

Rudīte Krūmiņa 01.05.2013. 15.54

Īpaši nepiesienoties vārdiem, acīs iekrīt pirmais teikums ar vārda “datējama” lietojumu. Vārds lietojams reti, bet galvenokārt saistībā ar datu ievadi, nevis saistībā ar datumu.

0
0
Atbildēt

0

ineta_rr 01.05.2013. 12.39

Nē, Wi-Fi parasti saprot kā Wireless Fidelity. Fidelity var tulkot dažādi, bet precizitāte noteikti nebūtu tas, kas kādam nāktu prātā, ja šis kāds prastu angļu valodu. Drīzāk jau uzticamība. Ja paskatās vārdnīcā, redzams, ka vēl fidelity var tulkot kā lojalitāte. Kāpēc tāds nosaukums? Ja var ticēt Wikipedia, tajā laikā bija topā Hi-Fi (High Fidelity) kā audiofīlu termins, tādēļ Wi-Fi ir vienkārši joks par to, turklāt Wi-Fi vismaz mūsdienās nekur neatšifrē un vienkārši pieņem, ka tas ir IEEE 802.11 tehnoloģiju kopējais nosaukums.

Un vēl mani fascinē, ka es pat nevaru uzzināt, kurš šeit mēģina spīdēt, neko nezinādams/-a, jo autora kā parasti nav ne rakstam, ne materiāliem, vienīgi norāde uz kaut kādu “pētījumu” jeb tirgus izpēti/aptauju, bet nav autorības pār pašu infografiku.

0
0
Atbildēt

0

grislits 02.05.2013. 15.09

ex-diena-lasitaji

Lūdzu linki:
– LMT internets datorā 19, maksā 18.84 mēnesī, bez patēriņa ierobežojuma – http://www.lmt.lv/lv/internets-datora
– Lattelecom optika 3 – 14.86 mēnesī – http://www.lattelecom.lv/majai/internets/optiskais_internets/Pakalpojuma_apraksts/

Ieliku optiku trīs, tādēļ, ka ātrums teorētiskais ir līdz 100 Mbit/s (tāds pats kā teorētiskais 4G (LTE) maksimums. kā arī man ir Optika 3 pieslēgums, varu runāt no prakses viedokļa. Šobrīd ir arī uz testa periodu minētais LMT internets datorā 19 ar 4g USB modemu.

Par ātrumiem.
Atrodos Jelgavas nomalē. Ātrumi abiem pārbaudīti ar speedtest.net:
– lattelecom esmu pārbaudījis bieži ātrumu, lejupielāde parasti ir robežās no kādi 35 līdz 70 Mbit/s, kā kuru reizi, augšupielāde par kādu trešdaļu vai uz pusi mazāka. Pie tam, pats lattelecoms oficiāli norāda, ka 100 Mbit/s ir tikai teorētiskais maksimums, bet nodrošināmais ātrums lejuplādei ir 30, un augšuplādei 20 Mbit/s.
– ar LMT mobilo internetu, man te Jelgavas nomalē uztveršanas stiprumam indikācijai lēkājot starp iedaļām 10 un 30 procenti man lejupielādes ātrumu rāda starp apmēram 15 un 30 Mbit/s, augšupielādes ātrums apmēram uz pusi mazāks. Pie loga pārbaudīju, uztveršana aiziet uz 50% un arī lejuplādes ātrums palielinās.

Tā kā milzīgu atšķirību oficiālajos rādītājos neredzu. Un galvenais – neredzu arī reālu atšķirību praksē – vai man ir pie datora pieslēgts Optika 3 vai Internets datoram 19.

Pie tam, dators man ir pieslēgts ar kabeli pa taisno pie Lattelecom uzstādītā rūtera, pie kura ir ienākošais vads, pa vidu nav nekādi paša uzstādīti rūteri wifi tīkla nodrošināšanai vai sadalei starp vairākiem datoriem. Dators ir gan pavecs (ap 3 gadi), bet tik un tā RAMs ir 3GB, kas pilnībā pietiek interneta nodrošināšanai.

Protams, ka wifi var nodrošināt lielāku ātrumu par 100Mbit/s, bet ir jābūt tad attiecīgam pienākšanas ātrumam nodrošinātam pie tā aparāta, kas nodrošina wifi tīklu, un liels ātrums maksā.

Par to, ka normāli serveri nodrošina pietiekamu ātrumu. Protams, ka nodrošina teorētiski noteiktam skaitam lietotāju, bet parādi man lūdzu laiku, kad piemēram jūtūbes video var ielādēt ar pilnu ātrumu, ko nodrošina pieejamais interneta ātrums. nekad to nevar, pat laikā, kad visa Amerika un Rietumeioropa pamatā guļ (pie mums no rīta tas ir).

Protams, tas mobilais internets knapi pavelk 3-4 Mbit/s, kur nav 4G tīkla. Un es nekļūdījos sakot, ka 4G reāli būs nākamgad, jo pagaidām LMT piedāvā 4G tikai atsevišķās vietās eksperimentālā kārtā 1800 MHz frekvencē, bet visi trīs operatori un vēl Baltcoms (kopā 4 dalībnieki) pagājušogad iegādājās 4G licences, kuras tiesības sākt lietot ar 2014. gadu ~2,6GHz frekvencē. Tad arī būs reālais 4G, jo visticamāk, visi operatori to tagad arī stutē augšā gatavojoties nākamajam gadam. tur kur vēl 3G nav, nav vairs jēgas arī to vispār likt vairs.

Vēl piebildīšu – pārbaudīju arī pirms tam Tele2 intenetu ar USB modemu – tur gan maksimums svārstījās starp 2 un 4 Mbit/s, un to atšķirību varēja just. Bet Tele2 nepiedāvā 4G. Kāda būs atšķirība to varēs redzēt nākamgad. Un pats būtiskākais – Tele2 arī maksimālajam interneta datoram tarifs ir ar kopējā datu apjoma ierobežojumu, bet LMT šāds ierobežojums maksimālajam tarifam nav.

Un neesmu es LMT fans, šī ar modemu man ir pirmā darīšana ar LMT, jo kā telefona pieslēgumu jau kopš 1997. gada lietoju tele2 (baltkomu pirms tam), un operatorus neesmu mainījis.

0
-1
Atbildēt

5

    ineta_rr > grislits 02.05.2013. 17.40

    Ja diskusija, tad vajag izmantot pogu atbildēt. Tas pirmkārt. Otrkārt, cenu starpība starp LMT bezgalīgi lēno un LTC Optika-3 ir daudz lielāka nekā starp bezgalīgi lēno un Optika-4, tātad par vienu latu vairāk var dabūt divreiz lielāku teorētisko ātrumu. Treškārt, atkārtoju vēlreiz, ka esmu lietojis to bezgalīgi lēno LMT 4G – 250 MB failu grasījās lejupielādēt kaut kur starp 3 un 5 stundām, ātrāk bija aizbraukt līdz mājām un pieslēgties, tavuprāt, lēnajam 802.11n, kas teorētiski ir uz pusi lēnāks, bet praksē sasniedz kaut kādus 40 Mbps. Pats lietoju optiku no ne LTC, jo LTC tad to vēl nepiedāvāja, bet pieļauju, ka Optika-4 200 Mbps ir nevis teorētiski, bet arī dzīvē, protams, ja ir attiecīgi dzelži, par ko vienmēr brīdina, ka nevar likt uz 100 Mbps un ātrākiem pieslēgumiem daudzus gadus vecus rūterus, un arī ne visas integrētās tīkla kartes var pavilkt tādu ātrumu, lai gan man ir izdevies ar teju 10 gadus veciem Realtek sasniegt kaut kādus 500 Mbps LANā, protams, par rūteri izmantojot nopietnu kasti nevis papīra presi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 02.05.2013. 18.00

    Kad Lattelecoms manā mājā pirms dažiem gadiem ievilka optiku, man automātā pieslēdza 200 Mbit/s. Ātrumu mērot ar speedtest.net 200 nekad nedabūju, reti kad “davilka” līdz 150, pārsvarā mērījumi bija starp 120 un 140 Mbit/s.

    Un tad es pavēroju reālos lejupielādes ātrumus, kad es kaut ko daunlodēju uz datoru (filmas, programmas u.tml.) – nekad nekas ne no vienas adreses internetā netika lejuplādēts ar ātrumu kaut tuvu 100 mbit/s, tādēļ es pārslēdzos uz 100 Mbit/s (optika 3).

    Tas jau nekas, ka ir piedāvājumā tas milzīgais ātrums, bet praksē tam nav nekādas nozīmes, ja mājās nav vismaz pieci lietotāji, kas katrs vienlaicīgi daunlodē filmas vai ko citu apjomīgu.

    Un arī pie optikas 4 200 Mbit/s ir teorētiskais maksimālais ātrums, lattelecoms kā minimālo garantē to pašu kā optikai 3 – 30 lejuplāde un 20 augšuplāde.

    Un atkārtoju vēlreiz – tur kur ir 4g (LTE), tur tas LMT flašiņš nodrošina ātrumu pietiekamu, Būs jāpaņem līdz un kaut kur jāpārbauda Jelgavas vai Rīgas centrā.

    bet par to, ka parādīja Tev, ka failu daunloudēs starp 3 un 5 stundām, tad tur atbilde vienkārša – nebiji zonā, kur ir 4G internets.

    Vai arī modems nebija Tev iedots 4G, jo es kad ņēmu Jelgavas LMT savu modemu, tas bija pēdējais 4G modems tajā brīdī, sākumā meitenes pat domāja, ka 4G nav palikuši. labi, ka es sāku runāt, ka gribu apskatīties kā tas 4G strādā, savādāk meitenes man bez sirdsapziņas pārmetumiem būtu iedevušas 3G modemu un 4G modemu nemaz nebūtu sākušas meklēt. Tā kā varbūt tev iedeva kādu modemu, kas 4G nemaz neņem, un varēji atrasties kaut pie paša 4G staba, nekas ar 4G ātrumu nenotiktu.

    Apskaties LMT 4G pārklājuma karti, varbūt vispār nebiji 4G zonā – http://www.lmt.lv/lv/lmt-parklajums

    Man ar to LMT internetu jūtūbes video Full HD rezolūcijā (1080p) ielādē un rāda uz 23 collu FullHD monitora bez jebkādām aizķerēm un gļukiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 02.05.2013. 18.10

    Un par to spiešanu Atbildēt – manuprāt nav jēgas spiest pie atbildes teksta Atbildēt, jo vienmēr, kas spiežu Atbildēt atbidlētājam, kas ir man atbildējis, man parādās, ka man pašam ir jauna atbilde, un nekad neesmu redzējis, ka ja es kādam esmu atbildējis, tad kaut daudz būtu teksti zem manas atbildes, un arī man rakstīti, kaut kādreiz būtu parādījies, ka esmu saņēmis atbildi.

    Man ir aizdomas, ka tas Atbildēt strādā tikai attiecībā pret pirmā teksta autoru, kas nav ar atkāpi, bet attiecībā uz atbildējušajiem (teksti ar atkāpi) tas nestrādā, tādēļ arī neiespringu īpaši atbildēt tieši zem teksta spiežot Atbildēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > grislits 02.05.2013. 18.50

    Es sapratu, ka runājam par serveriem, nu tādiem kā Wikipedia vai Google, tiem nevajadzētu būt problēmām sasniegt civilizētu ātrumu. P2P ir cita lieta, jo tur vismaz vairums “serveru” nav īsti serveri ar attiecīgiem dzelžiem, kas pieslēgti pie jaudīgiem uplink.
    4G ir zona, nav pat uz pēdējās strīpiņas, un arī dzelzis uzrāda, ka darbojas 4G režīmā. Iespējams, ka tā poga nestrādā, bet varbūt komentāru relācija tiek saglabāta un nākotnē spēs parādīt izvērstākā veidā – cilvēks taču drīkst sapņot.
    Ja gribi spīdēt ar monitoriem, man ir 24″ FullHD ar VA tipa matricu jeb īstām 8 bitu krāsām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 02.05.2013. 19.50

    Labi, man ir tikai 6 bitu IPS :)

    Bet tas dzelzis varbūt Tev nemaz LTE neņem 1800MHz frekvencē? Apskaties instrukcijā.

    No nākamā gada tā būs problēma āboļa planšetēm, jo Latvijā 4G būs 2600 MHz frekvencē (apmēram, precīzais diapazons ir no apm 2,5GHz līdz 2,7GHz laikam, kā kuram operatoram, no galvas neatceros), bet āboļa planšetes un arī āboļa telefoni darbojas 4G tīklos tikai 700 / 850 / 1800 / 1900 / 2100 frekvencēs. Nezinu, vai nākamgad, pieslēdzot īsto 4G frekvenci, LMT atstās 1800 frekvenci, tur kur tā tagad ir eksperimentālā kārtā vai nē, bet katrā ziņā to viņi neattīstīs. Un tā ar āboļa izstrādājumiem ir problēma daudz kur Eiropā, cik saprotu. Piemēram, Nokias Lumiām LTE frekvences ir 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600, tādas pat tās ir arī Galaxy s4, kā arī galxy planšetēm (daļai gan ir atkarīgas no tirgus). Tā 2100MHz frekvence, pie kuras ābols apstājas, ir Amerikas tirgū, cik noprotu.

    Kaut ko runā cilvēki (pats neesmu pētījis), ka saskaņā ar EU direktīvām ir jāatbrīvo 800MHz frekvence no analogās TV un dažiem citiem izmantojumiem un tā varētu ar 15. gadu aiziet LTE izmantošanā, bet ja tā nebūs, tad katrā ziņā āboļa īpašniekiem 4G Latvijā neredzēt, ja vien nākamajā modelī ābols nepievienos 2600 frekvenci.

    Uz āboļa telefoniem arī tagad 4G nevar dabūt (ja grib arī runāt pa to tālruni), jo 4G LMT piedāvā tikai ar Internetu datoram 19, kur no SIM kartes nevar veikt zvanus. Arī laikam mazākjaudīgu LMT interntu datoram pieslēgumiem 4G nav izmantojams. Varbūt tur ir problēma Tev? Jo LTE darbojas tikai ar Internetu datoram 19, cik noprotu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu