IZM pati šogad organizēs studiju virzienu akreditēšanu • IR.lv

IZM pati šogad organizēs studiju virzienu akreditēšanu

8
Studenti auditorijā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Studiju virziena akreditācija izmaksās no 1782 līdz 8106 latiem

Izglītības un zinātnes ministrija pati šogad veiks studiju virzienu un augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu, – to paredz ceturtdien valdības ārkārtas sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju.

Studiju virziena akreditācijas augstskolām un koledžām izmaksās no 1782 līdz 8106 latiem, liecina šodien valdībā apstiprinātais akreditācijas maksas pakalpojumu cenrādis. Atbilstoši Finanšu ministrijas valdībā norādītajam šādiem pakalpojumiem pievienotās vērtības nodoklis netiek piemērots, līdz ar to tas nebūs jāmaksā, vēsta LETA.

Grozījumu mērķis bija nodrošināt iespēju, ka studiju virzienu un augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu var veikt IZM, obligāti neslēdzot līgumu ar kādu institūciju, kura piedalījusies konkursā. Noteikumi paredz, ka augstskolu un koledžu studiju virzienu akreditācijas norisi organizē IZM vai tās pilnvarota institūcija.

Tādējādi ministrija uzņemtos funkcijas, kuras bija paredzēts deleģēt Vācijas augstākās izglītības akreditācijas aģentūrai ASIIN. Atklāto konkursu par pilnvaroto institūciju, kas organizētu augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, ministrija varētu noslēgt bez rezultāta, līdz ar to deleģēšanas līgums ar Vācijas augstākās izglītības akreditācijas aģentūru ASIIN netiktu noslēgts. Deleģēšanas līguma skatīšana no valdības darba kārtības tika atsaukta, jo tas zaudējis aktualitāti.

Kā akcentē ministrija, tādējādi tiek nodrošināta ātrāka studiju virzienu akreditācijas procedūra. Noteikumi nodrošinās arī atsevišķu studiju virzienu un augstskolu un koledžu akreditācijas procedūru norisi saprātīgā termiņā.

IZM līdz šā gada 1.augustam būs jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabineta sēdē informatīvais ziņojumu par to, kā no 2014.gada 1.janvāra, pamatojoties uz augstskolas vai koledžas iesniegumu, tiks organizēta un veikta augstskolu un koledžu, kā arī studiju virzienu akreditācija, izmantojot Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā (EQAR) reģistrētas Eiropas kvalitātes nodrošināšanas aģentūras.

Savukārt Ministru kabinetā informācija par Eiropas kvalitātes nodrošināšanas aģentūru reģistra darbību, ietverot tajā veicamos pasākumus, lai nodrošinātu vismaz vienas Latvijas institūcijas iekļaušanu šajā reģistrā, ministrijai būs jāiesniedz līdz šā gada 30.maijam.

Jau ziņots, ka IZM nāca klajā ar priekšlikumu, ka pati varētu uzņemties studiju virzienu akreditācijas darba organizēšanu līdz šā gada beigām, lai nodrošinātu Eiropas Sociālā fonda projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” vērtēto programmu un licenzēto, bet vēl neakreditēto studiju programmu akreditāciju.

Prioritāri akreditācija tiks nodrošināta tām 54 studiju programmām, par kuru īstenošanu izsniegta licence, bet kurām nav veikta pirmreizējā akreditācija.

 

Komentāri (8)

harijs_m 25.04.2013. 18.17

Paši pūta, paši dega…

+5
-1
Atbildēt

0

garausiitis 25.04.2013. 18.09

Kā vējš skrien, kā miets atduras …

+5
-1
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 25.04.2013. 21.00

Kas citam bedri rok, tas ministrs :)

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu