Igaunijas lielākajā naudas atmazgāšanas shēmā iesaistīta arī Latvija • IR.lv

Igaunijas lielākajā naudas atmazgāšanas shēmā iesaistīta arī Latvija

17
Fragments no naudas atmazgāšanas shēmas. Ekrānšāviņš no "Postimees.ee"

Igaunijas izmeklētāji apturējuši naudas izvešanas uz Krieviju shēmu

Igaunijā lielākās naudas „atmazgāšanas” – 64 miljonu eiro – izmeklēšana ilga četrus gadus, un tagad izmeklētāji noskaidrojuši, ka no Krievijas un arī Latvijas pārskaitītās naudas „atmazgāšanā” iesaistīti gan bijusie policisti, gan politiķi un uzņēmēji, cilvēki, kas saistīti ar organizēto noziedzību, vēsta igauņu laikraksts „Postimees“.

Šādu informāciju laikrakstam apstiprinājis Igaunijas Drošības policijas ģenerāldirektors Raivo Aegs un valsts kriminālpolicijas šefs Raigo Hābu. Drošības policijas šefs Aegs laikrakstam atklājis garo, sarežģīto shēmu un izstāstījis šo netīro notikumu vēsturi tik daudz, cik par to ļauj runāt valsts noslēpums. Daļa no notikušā joprojām slēgta plašākai sabiedrībai ar valsts noslēpuma atslēgu.

Igaunijas kriminālpolicijas pārstāves Kristas Āsas, kas vada biroju, kurš nodarbojas ar kriminālu ieņēmumu izpēti, kabinetā pie sienas ir shēma, sasprausta no daudzām A4 formāta lapām. Tās augšgalā ir firmas „Ateka” nosaukums – no tās ved simtiem pavedienu uz citām firmām, raksta „Postimees”. Shēmā norādītas arī summas, kas šos uzņēmumus saista ar „Ateku”. Pārsvarā shēmā ir Krievijas uzņēmumi, bet ir arī Latvijas.

„Tā ir tikai daļa no visas ainas,” stāsta Āsa. „Pēc firmas „Ateka” slēgšanas skaidras naudas izvešana uz Krieviju samazinājās piecas reizes.”

Laikraksts īsumā ieskicē sarežģīto naudas atmazgāšanas shēmu. Firma „Ateka” Igaunijā darbojās šādi – no Krievijas un Latvijas uz Tallinas uzņēmumu tika pārskaitīta nauda, to konvertēja dolāros un eiro, izņēma skaidrā naudā un pēc tam „Atekas” kurjeri naudu savietoja somās un veda atpakaļ uz Krieviju.

Dažkārt šī shēma tika sarežģīta – naudu pārskaitīja no viena konta uz otru, tika izveidotas jaunas firmas, slēptas pēdas, bet būtība šai naudas atmazgāšanas shēmai palika tā pati – naudas pārskaitīšana uz Igauniju un pēc tam jau skaidras naudas izvešana uz Krieviju.

Šā gada sākumā tika pabeigta izmeklēšana šajā lietā un četrām privātpersonām – Antonam Geram, Sergejam Kirilovam, Sergejam Golubajevam un Andrusam Kohu – tika uzrādīta apsūdzība. Tiesā šo Igaunijas vēsturē lielāko naudas atmazgāšanas lietu sāks izskatīt šoruden. Apsūdzība uzskata, ka shēmā tika „atmazgāti” 64 miljoni eiro, bet policija apturējusi tikai aptuveni 4 miljonu eiro izlaišanu caur shēmu.

 

Komentāri (17)

Kristīne 24.04.2013. 09.44

Arī Liepājas metalurga pēdējā nauda aizgāja tanī pašā virzienā.

+7
0
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > Kristīne 24.04.2013. 09.59

    Latviešu niķi un stiķi vienmēr novirzīt savu atbildību kādam citam, šobrīd kādam mītiskam krievu biznesam.

    Bet būtībā un precīzāk sacīt, tas ir jūsu veiksmes stāsts.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Kristīne 24.04.2013. 12.22

    ——
    Amerikāņu bizness un demokrātija Krievijā 1990-os gados – rezultāts graujošs. Stāsta LV pazīstamais biznesmenis Lučanskis:

    хозяева России. епоха Ельцина «Семибанкирщина”
    http://www.youtube.com/watch?v=WXAiGfOu_lQ

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Kristīne 24.04.2013. 09.50

    Es arī tā domāju. Tāds ir tas krievu bizness, izlaupīt citas valstis.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 24.04.2013. 10.13

Šī ziņa protams nepārsteidz. Tepat Latvijā VID un KNAB ik pa laikam paziņo par kārtējās megashēmas atklāšanu. Diemžēl shēmās iepīto dalībnieku tālākais liktenis paliek miglā tīts (vai drīzāk – viss turpinās pa iemītajām sliedēm). Cerams, ka vismaz igauņiem ierosinātais process tiks arī noslēgts ar REZULTĀTU.

+6
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > silvija_vitina 24.04.2013. 12.10

    ——-
    virs-Peļņas iegūšanas procesu pašreizējās sistēmas ietvaros nevarēs pat samazināt -, īpaši jau valstīs, kur sākotnējā kapitāla uzkrāšana tikai sākas. Kampēji rullē, un nekādi morālie vai juridiskie likumi tos peļņas iegūšanai neapstādinās! Shēmošanas bizness (naudas atmazgāšana, cilvēktirdzniecība), kas nodrošina vislielāko peļņas procentu – turpinās uzplaukt un palielināties. Sabiedrības degradācija turpināsies aizvien pieaugošā tempā – vērtēsim faktus/realitāti, nevis erzac-kapitālisma propagandistus godmaņus u.c. frīdmanus.

    Milton Friedman – Morality & Capitalism
    http://www.youtube.com/watch?v=-_gU50mfehI

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 24.04.2013. 12.59

mums lielaakai naudas atmazgaataaju kampiens VIDam izdevaas 2010. gadaa , kad VID atklaaja Liepaajas uzņeemeeja A.Hartmaņa naudas atmazgaašanas sheemu ,Hartmanis 4 gadu laikaa bija atmazgaajis 140 000 000 ls, nenomaksaajot valstij nodokļus vairaakus 10 miljonus latu , naudas pluusma gaajusi ne tikai Šveici , Lihtenšteinu , bet arii uz Krieviju , bet taa kaa šajaa sheemaa atklaajaas taada pati sisteema kaaa Igaunijaa , proti saistiibaa ar dr. pol. straadaajoša Bora sievu , jaadomaa ka ne bez politiķu iesaistiišanas, kas palika nosleepums un lietas izmekleešana tika paartraukta un uzņeemeeja Hartmaņa vaards vairs paraadnieku sarakstos nefiguree , liidziigi var beigties tikpat skaļi iesaaktaa lieta Igaunijaa ….par Hartmani var ieguut plašu informaaciju uzsitot laikr. Dienas mekleetaajaa ” uzņēmējs Hartmanis ” izleeks daudz rakstu ….http://www.diena.lv/papildinata-140-miljonus-liepaja-atmazgajis-iespejams-artis-hartmanis-756470

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu