Valdība: Kipras glābšanai nepieciešams par 6 miljardiem vairāk • IR.lv

Valdība: Kipras glābšanai nepieciešams par 6 miljardiem vairāk

31
Kipras un ES karogi. Foto: AFP/LETA

Kiprai tiek pieprasīts pārdot daļu valsts zelta rezervju

Kipras valdība ceturtdien apstiprināja, ka Kipras glābšanai nepieciešamo līdzekļu apjoms ir sasniedzis 23 miljardus eiro (16,2 miljardus latu), iepriekš lēsto 17,5 miljardu eiro vietā, tādējādi raisot jaunas bažas par valsts iespējamo maksātnespēju, ziņo LETA/AFP.

“Tas ir fakts, ka novembra memorandā tika runāts par 17,5 miljardiem finansiālo vajadzību apmierināšanai. Ir kļuvis skaidrs, ka šis skaitlis tagad ir sasniedzis 23 miljardus,” paziņoja Kipras valdības pārstāvis Krists Stilianids.

Šis valdības izteikums nozīmē, ka Kiprai tagad būs nepieciešams atrast vēl sešus miljardus eiro papildus tiem vairāk nekā septiņiem miljardiem eiro, ko Kipras valdība apsolījās sameklēt, lai iegūtu Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu desmit miljardu eiro apmērā.

“Kas par to ir atbildīgs? Kā mēs šeit nokļuvām? Tā ir iepriekšējās valdības neizlēmība un bailes uzņemties atbildību,” uzrunājot žurnālistus norādīja Stilianids.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) un SVF novērtējumu Kipras finanšu vajadzības tuvāko trīs gadu periodam veido 23 miljardus eiro. Šī summa ietver banku sektora rekapitalizāciju, kā arī aizņēmumu finansēšanu un valsts fiskālās vajadzības.

Stilianids atteicās komentēt, kā valdība gatavojas iegūt nepieciešamo finansējumu. Tomēr viņš izteicās par medijos iepriekš izskanējušo informāciju, ka Kiprai tiek pieprasīts pārdot daļu valsts zelta rezervju. Stilianids norādīja, ka zelta pārdošana ir Kipras Centrālās bankas atbildība.

EK starptautiskās glābšanas programmas ietvaros pieprasījusi Kiprai pārdot daļu no valsts zelta rezervēm, lai iegūtu 400 miljonus eiro (281,1 miljonu latu), trešdien vēstīja mediji, atsaucoties uz komisijas sagatavoto novērtējuma projektu.

Turklāt EK sagaida, ka valsts aktīvu privatizācija Kiprai nodrošinās 1,4 miljardus eiro (983,9 miljonus latu).

Kipras Centrālā banka gan informāciju par zelta pārdošanu noliegusi. Bankas preses pārstāvis ziņu aģentūrai CNA pavēstīja, ka nav bijis diskusiju par Kipras zelta rezervju pārdošanu.

Tikmēr EK sagatavotajā novērtējuma projektā izteikti arī vairāki citi ierosinājumi valsts izdevumu samazināšanai un ienākumu palielināšanai, tostarp īstenojot valsts sektora darba vietu likvidēšanu, atalgojuma samazināšanu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu.

 

Komentāri (31)

ivetao2007 11.04.2013. 19.03

Tā iet visiem, kuri uzticās sovetkerieviem – viņu mafiozai vadībai. Vai nepietek daudzu Latvijas banku izlaupīšan, kam kroni uzliek Liepājas Metalurgs. Krievijas valdība bez šaubīšanās saimnieki no padomijas parēnemto pilnvaru ietvaros Apvienoto Nāciju drošibas padomē, saņemot to kā mantojumu. Bat atbilstosi pienākumi … par to krievi neko negrib dzirdēt. Pa 22 gadiem Krievija man paradā kara inavalīda pensiju vismas 25000 latus. Latvijas valdības uz vēdera lien krivu ierēdņu priekša, neaizstāvot latviešu strelneku interses, kuri savas asinis lēja azstāvot Maskavu par velti. Somu laikraksts ILTA SANOMAT īpašā žurnālā publicējis plašus aprakstus un datus par Staīina noziegumiem – 20 miljonu upuru. Somi atraduši ar savējos staļinistus. No Vešņakova biroja stūrētie saskaņieši ir tieši staļinisma mantinieki. Terorissms pie Brīvibas pieminekļa, ko nesen organizēja saskaņieši ne bez Uškaova un Urbanoviča svētības, patiesība mūsu kolaborantu dēļ paliek nesodīts.

+9
-2
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > ivetao2007 12.04.2013. 13.47

    mezavilks
    “neaizstāvot latviešu strelneku interses, kuri savas asinis lēja azstāvot Maskavu par velti.”

    Neesmu kūdītājs, bet ja es būtu atdevis savu nemirstīgo dvēseli par Maskavu un nesaņemtu vismaz miljardu, apliktu šahida jostu un aizietu uz krievijas vēstniecību vai sliktākā gadījumā apmeklētu SC vai ZP shodņaku un aizrautu visus uz elli. Dvēseles glābšanai līdzētu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 12.04.2013. 08.22

Neceru, ka šī ir pēdēja reize jaunām prasībām. Kamēr dod, vienmēr var paprasīt vēl. Ja devēji vilcinās, vajag tik pabļaut, padedzināt EU karogus un Merkeles portretus, tad noteikti dabūs kārtējo „aizdevumu”, ko neviens nekad atdot pat nedomā. Ja pašu brēcieni nelīdzēs, visas Eiropas kreisie palīdzēs.

+7
0
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 12.04.2013. 14.30

    edgarsav – Ja jau komentē, tad varbūt uzmanīgi vērs lasīt arī to, kas rakstīts („Neceru….”)? Vēl nav atskanējušas pat pirmās gaudas un protesti pret kārtējo netaisnību, pagaidīsm, līdz diedelnieki sarosās.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis > Aivars Krauklis 12.04.2013. 14.13

    Izlasi uzmanīgi – neko viņiem papildus nedos. Šie papildus 6mld viņiem jāiegūst pa lēto notirgojot valsts uzņēmumus (jo krīzes apstākļos dārgi neviens nepirks) un zeltu

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva Saulīte (Čaune) 11.04.2013. 19.46

Turpat ari butu,ja sekotu 90.gados proponetai banku offshorizacijai.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu