"Swedbank" aiziet no Krievijas un Ukrainas • IR.lv

“Swedbank” aiziet no Krievijas un Ukrainas

43
Foto: Lita Krone, LETA

Savu klātbūtni Ukrainā sašaurinājušas vai pilnībā pārtraukušas vairākas Rietumeiropas bankas

Zviedrijas banka “Swedbank” pirmdien paziņojusi, ka aiziet no Krievijas un pārdod savu meitasbanku Ukrainā, ziņo LETA/Reuters.

“Šis ir beidzamais solis mūsu stratēģijā – koncentrēt “Swedbank” biznesa aktivitātes Zviedrijā un trijās Baltijas valstīs,” paziņojis “Swedbank” vadītājs Mikaels Volfs. “Tagad mūsu vadība varēs visu uzmanību pievērst iekšējiem tirgiem.”

Krievijā “Swedbank” gatavojas pilnībā pārtraukt visas operācijas. Par Ukrainas meitasbankas pārdošanu jau parakstīts līgums ar “Delta Bank” īpašnieku Mikolu Lagunu, teikts bankas paziņojumā presei. Darījums jāpabeidz šajā pusgadā.

Kā norāda “Vedomosti”, pārtraucot darbību Ukrainā, Zviedrijas bankai nāksies pirmajā ceturksnī norakstīt zaudējumos 340 miljonus Zviedrijas kronu (28,6 miljonus latu). Sakarā ar Ukrainas grivnas kursa kritumu attiecībā pret Zviedrijas kronu kopējā zaudējumu summa no valūtu kursa starpības var sasniegt 1,9 miljardus kronu. Tas neietekmēs kapitalizāciju un naudas līdzekļu plūsmas.

Savu klātbūtni Ukrainā sašaurinājušas vai pilnībā pārtraukušas vairākas Rietumeiropas bankas. Pērn savas meitasbankas šai valstī pārdeva gan SEB, gan Vācijas otrā lielākā banka “Commerzbank”.

Krievijā “Swedbank” kredītu apjoms, ieskaitot līzingu, sasniedz aptuveni 2,6 miljardus kronu. “Swedbank” Krievijā gandrīz pilnībā pārtraukusi privātpersonu apkalpošanu, bet tās korporatīvo klientu skaits veido aptuveni 500.

Krievijā banka arī plāno pārdot tai piederošo nekustamo īpašumu 150 miljonu kronu vērtībā.

 

Komentāri (43)

manatuja 02.04.2013. 10.20

Vācijā, arī Luksemburgā, ir triju veidu banku sistēma: krājaizdevu sabiedrības, krāj­bankas (tās pieder pašvaldībām) un komercbankas. Vācijā šobrīd cilvēki iet prom no privātajām bankām uz krājbankām. Cilvēki naudu uz lielākiem procentiem labāk nogulda tajās. Krājaizdevu sabiedrības un krājbankas kopā pārvalda vairāk nekā pusi finanšu.

Latvijā šādu krājbanku nav. Kad pārdeva Unibanku, rakstīju toreizējam prezidentam Andrim Bērziņam, ka to pēc Vācijas modeļa labāk vajadzētu sadalīt pašvaldībām. Tās to saņemtu pret parādzīmi, bet depozītus pašvaldības garantētu ar saviem īpašumiem. Tad nevajadzētu nevienu ārzemju banku. Arī Einaru Repši, kad viņš bija Latvijas Bankas prezidents, uz to aicināju.

Krājaizdevu sabiedrības Vācijā un Luksemburgā finansē galvenokārt lauksaimniekus. Tās veicina, lai lauksaimnieku kooperatīvi saražoto produkciju arvien vairāk pārstrādātu.

http://la.lv/index2.php?option=com_content&view=article&id=359621:jkop-vcijas-finanu-modelis-saruna-ar-krli-boliu&layout=print&tmpl=component&Itemid=

+6
0
Atbildēt

1

    efeja60 > manatuja 02.04.2013. 15.56

    Viņi tur bijai, lai tādas lietas nepieļautu, tagad mēs to zinām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 01.04.2013. 23.58

Swedbank par aiziešanu no Krievijas paziņoja vismaz pirms diviem gadiem:)

+6
-3
Atbildēt

0

gundega_heiberga 01.04.2013. 22.40

TAUTAS FRONTES laikā(PSRS) radās joks: “no rīta pieteikt karu Zviedrijai, pusdienlaikā kapitulēt.” Ukraiņi izmēģināja, nestrādā.

+2
-1
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu