Kipras bankas būs slēgtas līdz ceturtdienai • IR.lv

Kipras bankas būs slēgtas līdz ceturtdienai

31
Kipras "Laiki" bankas izkārtne. Foto: AFP/LETA

 

Visas Kipras bankas paliks slēgtas līdz ceturtdienai, pirmdien vēlu vakarā negaidīti paziņoja Kipras Centrālā banka.

Šāds lēmums pieņemts, vadoties no Kipras Centrālās bankas vadītāja Panika Demetriada rekomendācijas, lai nodrošinātu “visas banku sistēmas gludu funkcionēšanu”, raksta LETA/AFP.

Iepriekš Kipras Centrālā banka ziņoja, ka līdz ceturtdienai būs slēgtas tikai Kipras divas lielākās bankas “Laiki Bank” un “Bank of Cyprus”, kas vissmagāk cietušas finanšu krīzē, bet visas pārējās darbu atsāks otrdien.

Kipras bankas ir slēgtas jau ilgāk nekā desmit dienas, pastāvot bažām par iespējamo depozītu aizplūšanu.

Kā ziņots, eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.

Vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka “Laiki Bank” nekavējoties tiks sadalīta “labajā” un “sliktajā” bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai “Bank of Cyprus”. Savukārt sliktā banka laika gaitā tiks likvidēta.

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

 

Komentāri (31)

gliters 26.03.2013. 09.31

“Prieks”, kur tu rodies, “laime”, kur tu kavējies?

“Русские точно откажутся от Кипра и выберут более безопасную финансовую гавань, например Латвию”, – приводит РБК daily слова аналитика Capital Economics Дженнифер Маккьюен.”

http://www.newsru.com/finance/26mar2013/cyprus_defolt.html

+3
0
Atbildēt

0

Juris T. 26.03.2013. 11.41

Man radās tāds pārspīlēts piemērs (ar sabiezinātām krāsām).
Izveidojam Latvijā Tautas banku, pieņemam tajā 10 000 darbiniekus, nosakām algu katram 10 000 EUR/mēn., bet visa alga ir jānogulda bankas kontā (pieņemsim, ka paralēli notiek arī normāla bankas darbība). Pēc 10 mēnešiem, katram kontā būs 100 000 EUR, pēc 100 mēnešiem (~12 gadiem), katram 1 000 000 EUR kontā, kopā 10 miljardi, un tad paziņojam, ka LV ekonomika iet uz grunti un šitā Tautas banka arī iet uz grunti, dārgā EK un pārējā troika, lūdzu glābiet ! Tikai nedomājiet te ieviest kaut kādu Komunismu un kaut ko mums atņemt, tā kā, lai visus 100% atdotu ! Apmēram tas tagad tiek prasīts gan no troikas, gan Kipras parlamenta un to daži mēģina saukt par apdrošināšanu, kura pienākas visiem blēžiem (varbūt ne vienmēr blēžiem, bet pārliekiem riskētājiem).

+1
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Juris T. 26.03.2013. 15.37

    Labs, bet ar piebildēm. Tas pats iznāk, ja darbinieki nogulda bankā tikai pusi algas un vēl efektīvāk, ja tā nogulda arī citi strādājošie, sevišķi – no budžeta algotie.

    0
    0
    Atbildēt

    0

inesite15 26.03.2013. 15.12

kapeika pktdienā : ……… O-bana ! aaaaaaaaaaa !

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu