Ernst & Young: EK rekomendācija par Latviju eirozonā varētu būt pozitīva • IR.lv

Ernst & Young: EK rekomendācija par Latviju eirozonā varētu būt pozitīva

22
Jaunā piecu eiro naudaszīme ar Mario Dragi parakstu. Foto: EPA/LETA

 

Tā kā Latvija turpina veiksmīgi atgūties no ekonomiskās krīzes un saglabās 4 – 5,5% IKP pieaugumu ik gadu laikposmā no 2014. līdz 2017.gadam, turklāt parādot pat straujāku izaugsmi par šogad prognozēto 3,2% IKP pieaugumu, paredzams, ka līdz jūnijam gaidāmā Eiropas Komisijas rekomendācija par Latvijas dalību eirozonā būs pozitīva. To prognozē jaunākais “Ernst & Young” pētījums “Eurozone Economic Forecast”.

„Jāņem vērā ne tikai tas, ka Latvija izpilda makroekonomiskos rādītājus eiro ieviešanai, bet arī politiskā situācija pašā eirozonā un Eiropas varas gaiteņos. Eiropas Komisija varētu būt īpaši pretimnākoša Latvijas uzņemšanai eirozonā arī tādēļ, lai atbalstītu Latviju kā valsti, kas ar taupības pasākumiem un reformām ir veiksmīgi sabalansējusi savu ekonomiku un samazinājusi budžeta deficītu. Tas ir signāls eirozonas perifērijas valstīm, ka Eiropas Komisijas ekonomiskās politikas receptes strādā un sasniedz vēlamo rezultātu,” uzskata “Ernst & Young Baltic” partneris Guntars Krols.

Viņš arī norāda, ka Latvijas laicīga uzņemšana eirozonā starptautiski būtu vēl viens signāls par uzticību pašai vienotajai valūtas zonai un parādītu, ka tās stāvoklis ir pietiekami veselīgs, lai paplašinātu eirozonu.

“Ernst & Young” pētnieki jauākajā apskatā atzīmē, ka viens no galvenajiem riskiem Latvijas uzņemšanai eirozonā varētu būt nepārliecinošais sabiedrības atbalsts eiro ieviešanai. To kā pretargumentu varētu minēt tie valstu vadītāji, kuri vēlas, lai eirozona pirms jaunas paplašināšanās ir pilnībā sabalansēta.

 

Komentāri (22)

austrisv 19.03.2013. 14.55

Es personiski ļoti, ļoti priecātos par EUR ieviešanu Latvijā! Priecātos, ja saņemtu vienu no lielākajām pasaules valūtām savā personiskajā bankas kontā.
Nevēlos, lai nākot kādai populistiski ievēlētai valdībai, Ls būtu atkal pakļauts devalvācijai.

+4
0
Atbildēt

0

Ieva 19.03.2013. 13.20

Nepiekrist Latviju uzņemt eirozonā nozīmē Eiropas Savienības doktrīnas maiņu. Tas praktiski nav iespējams.
Pat lielākais pretarguments — iedzīvotāju noskaņojums faktiski nāk no pašas Eirozonas, ne no Latvijas, un ir saistīts ar vispārējo krīzi. Tā kā pat tas ir tikai tāds puspretarguments. Manuprāt, te ir 99% varbūtība, ka Latvija Eirozonā tiks uzņemta, lai kā tas nepatiktu “devalvētājiem” vai eiroskeptiķiem.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu