Lietuvas PVD atrod zirga gaļu arī Rēzeknes kombināta konservos • IR.lv

Lietuvas PVD atrod zirga gaļu arī Rēzeknes kombināta konservos

16
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Lietuvieši: Tā nav tikai marķēšanas problēma, runa ir par produkciju, kas nav gājusi caur kontroles mehānismu

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests atradis zirga gaļas klātbūtni SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” ražotājos liellopu gaļas konservos un patlaban visu produkciju ir atsaucis no tirdzniecības, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja dienesta direktora vietnieks Vidmants Paulausks. Savukārt “Rēzeknes gaļas kombināta” uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks sacīja, ka pagaidām “nekādus signālus” no lietuviešiem nav saņēmis.

“Kopumā lielveikalos esam paņēmuši 28 dažādu valstu ražotāju paraugus – ne tikai konservus, bet arī pelmeņus, lazanjas un desas. Uz šo brīdi esam izmeklējuši 17 paraugus un secinājām, ka par liellopu gaļu marķēta zirga gaļa atrodas ne tikai “Kuršu zemes”, bet arī “Rēzeknes gaļas kombināta” konservos,” sacīja Paulausks.

Viņš arī norādīja, ka minētie izstrādājumi nekavējoties atsaukti no tirdzniecības, savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadība par notikušo informēta pirmdien pēcpusdienā.

PVD pārstāve Ilze Meistere sacīja, ka dienesta rīcībā vēl nav oficiālas informācijas no Lietuvas kolēģiem, tomēr dienests jau tagad vienlaikus veic pārbaudes vairākos gaļas pārstrādes uzņēmumos, tai skaitā “Rēzeknes gaļas kombinātā”. Ja tiks konstatēti pārkāpumi šajā uzņēmumā, PVD par to neapšaubāmi informēs sabiedrību, norādīja Meistere.

1.martā Lietuvas biznesa ziņu portāls “Vz.lt” vēstīja, ka Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jonass Miļus norādījis – par Latvijā pārstrādāto zirga gaļu “Rēzeknes gaļas kombinātā” neesot zinājuši arī valsts pārtikas un veterinārijas dienesta kolēģi no Latvijas. “Viņi bija tikai noteikuši, ka zirga gaļa atrasta “Kuršu zemes” liellopu gaļas konservos, par Rēzekni nebija zinājuši,” teicis Miļus.

Apgalvojumi, ka situācija nav traģiska, viņaprāt, nav korekti pēc būtības, jo konservos izmantotā zirga gaļa nav pārbaudīta. “Nav zināms, vai zirgi nebija slimi, vai nav lietotas antibiotikas. Tā nav tikai marķēšanas problēma, runa ir par produkciju, kas nav gājusi caur kontroles mehānismu, – tā ir pārtikas drošības problēma,” viņš skaidrojis.

Tāpat Miļus atgādinājis, ka Lietuva eksportē liellopu gaļu uz Krieviju, un, ja Maskava aizliegtu ievest šo produkciju no ES, Lietuvai tas būtu sāpīgs trieciens.

1.martā Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedzis valstī tirgot Latvijā ražotos “Kuršu zemes” gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

PVD veic pārbaudi “Kuršu zemē”, lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirga gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā. Tiek pārbaudīti arī citi šī uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu. PVD uzdevis uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Pagājušajā nedēļā vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā – SIA “Forevers” – ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā “Aibi” tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā par to, ka kautuve uzņēmumam “Forevers” piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu. Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs – SIA “Viļumene”, ZS “Kalnpierbes” un SIA “Musino” -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

 

Komentāri (16)

silvija_vitina 04.03.2013. 16.31

spriežot pēc tā, cik daudzos produktos zirga gaļa ir konstatēta, jājautā, no kurienes tā nākusi. Kaut kā grūti noticēt, ka 400 zirdziņi gadā jeb noapaļojot 1 zirgs dienā var atstāt pēdas tik daudzos produktos.

Manuprāt, te nav runa tikai par marķējumu. Te ir jautājums, no kurienes nāk gaļa (jebkāda, ne tikai zirga!), kas tiek malta desās un likta pelmeņos. Ja vispār tur IR gaļa. Jo desu receptes taču ir augstākās kategorijas komercnoslēpums, ko patērētājs nedrīkst zināt.

+10
-1
Atbildēt

0

dro 04.03.2013. 16.36

Liekas, ka lielveikalos vairs nedrīkst iepirkties, atliek tirgi ar uzticamu layviešu tanti. Mūsu valsts institūcijas radītas, lai visādiem veidiem kavētu uzņēmējdarbību, nevis lai nodrošinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Pret nelikumībām soļi tiek sperti tikai tad, kad tiek saņemti brīdinājumi no rietumiem. Kalvīša valdība būtu pieņēmusi “drošības” likumus, Godmanis novedis valsti lidz defoltam, Dombrovskis vēl nav izšķīries par gāzes tirgus liberalizāciju, kaut ES aizrādījums jau saņemts…

+6
-2
Atbildēt

3

    Andris > dro 04.03.2013. 17.53

    Ino, bet kā tirgus tante var iegūt tavu uzticību? Vai tad tev mājās ir genu laboratorija?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 05.03.2013. 10.56

    lno
    “Liekas, ka lielveikalos vairs nedrīkst iepirkties,”

    Kōōōō, līdz šim pirki desas, pelmeņus un tefteļu pusfabrikātus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anita Gozīte > dro 04.03.2013. 16.38

    atliek kļūt par veģetārieti

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 04.03.2013. 17.42

Ko visi var ņemties ar to zirgu gaļu. Nutriju gaļa, kas ir lielas žurkas, ir garšīga, suņa gaļu ar austrumos ēd. Ir visādas izēdāju receptes, tādas kā pūdēts sesks. Medniekiem cieņā bebra pautu uzlējums. Cūkas gaļa,savukārt izraisa pumpas arābiem un žīdiem. Kuiļa gaļu, ja nav laikā apstrādāta, es ieēst nevaru, a citiem patīk. Afrikā ēd tārpus, Āzijā siseņus..
A zirga gaļa tas pat liellops vien ir, tik sīkstāka drusku. Ja tā krasi atšķirtos (būtu indīga, zaļa, ..) tad i nemaz pielikt klāt liellopam to nevarētu. Bet tirgotāji to pretī neņem, tāpēc ražotāji visā pasaulē šmaucas. Un gan jau,ka es, tu ar viņu esi ēdis.
Pareizi būtu, ja veikali to ņemtu pretī, un ražotāji neslēptu. Varbūt pat nopirktu, ja jau Mārtiņš Rītiņš pat iesaka..

+4
-3
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Ieva 04.03.2013. 20.13

    ——–Ķīps: “(..)
    Bet tirgotāji to pretī neņem, tāpēc ražotāji visā pasaulē šmaucas. Un gan jau,ka es, tu ar viņu esi ēdis.
    Pareizi būtu, ja veikali to ņemtu pretī, un ražotāji neslēptu.”
    ============================================================================

    Nav PIEPRASĪJUMA, tāpēc neņem pretī. Būtu tā kā laiks APJĒGT esošās sistēmas pamatu pamatus, nevis turpināt skatīties uz dzīvi caur rozā brillēm. Nevajag kautrēties, jo metodi “paņemt un uzmest” vairākums EURO-zonas biznemeņu par normālu uzskata.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu