Galerijā "Māksla XO" atklās Edvarda Grūbes un Ilzes Orinskas izstādes • IR.lv

Galerijā “Māksla XO” atklās Edvarda Grūbes un Ilzes Orinskas izstādes

33
Ilzes Orinskas gleznas "Akvārijs" reprodukcija

Gleznotāja Ilze Orinska jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo un strādā Vācijā

Galerijā “Māksla XO” no 28.februāra līdz 26.martam būs skatāma gleznotāja Edvarda Grūbes izstāde “Dienasgaisma” un Ilzes Orinskas darbu izstāde “Mazie formāti”, raksta aģentūra LETA.

Grūbe pieder pie tās latviešu gleznotāju paaudzes, kas sekoja pirmajiem padomju perioda mākslas dumpiniekiem – skarbā stila paaudzei. Viņa glezniecība šodien iezīmē vienu no virsotnēm mūsu kultūrā.

Grūbes radošais spēks iemieso sevī latvisko mentalitāti, kas ar zemniecisku pamatīgumu sasniedz garīgās spriedzes atklāsmi. Viņa gleznās nav nejaušu tēmu. Grūbes mākslinieciskās izaugsmes ceļš dramatiski iezīmēts ar krustā sisto mātes un bērna tēmu, gaismas motīvu logā, vijoles lauskām, maizi. Katrs attēlotais priekšmets tiek novests līdz zīmei, kas uzņemas visa darba slodzi.

Lai arī abstrahēts un lakonizēts, Grūbes darbu vēstījums ietver izteikti vīrišķīgu domu par cilvēka dzīves pamatu pamatiem.

Tāpat galerijā būs skatāma latviešu gleznotājas Orinskas personālizstāde “Mazie formāti”. Izstādes nosaukums saistīts gan ar gleznu mazajiem izmēriem, gan ar šķietami nenozīmīgiem sižetiem – kukaiņu satikšanos, spalvu zālē, putna ligzdas būvi, atstāto čaumalu un citām lietām, kas savā dziļākajā būtībā runā par dzīvības trauslumu un nāves spēku, par katras dzīvas radības vienreizību un neizmērojamo vērtību.

Februāra beigās vēl ir ziema, taču izstāde ļaus skatītājam uz mirkli to aizmirst un pakavēties laikā, kad zaļo zāle, pavasarīgi satraucas putni, darbīgi rāpo kukaiņi, un, redzot to visu, padomāt par savu dzīvi.

Gleznotāja Orinska jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo un strādā Vācijā, Berlīnē, taču savos darbos konsekventi attēlo Latvijas dabu – dabas vērojumus Latgalē, Ludzas rajona Mežvidods, kur vasaras pavada viņas vecāki un arī pati gleznotāja.

Galerijā “Māksla XO” galerijā Orinskas personālizstāde būs skatāma pēc desmit gadu pārtraukuma.

Vairāk informācijas galerijas mājas lapā

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu