Šveices bankas “iesaldē” Magņitska sarakstā iekļauto kontus • IR.lv

Šveices bankas “iesaldē” Magņitska sarakstā iekļauto kontus

13
Ekrānšāviņš no Šveices laikraksta tagesanzeiger.ch

Latvijas policija sākusi kriminālprocesu par Latvijas banku iespējamu saistību ar Magņitska lietu

Šveice iesaistījusies ASV-Krievijas plaši izskanējušajā konfliktā par cilvēktiesību pārkāpumiem tā saucamajā Magņitska lietā – Alpu kalnu valstī iesaldēti Magņitska sarakstā iekļauto personu banku konti, vēsta Šveices mediji.

Šveices izmeklētāji, kas nodarbojas ar Magņitska lietu, panākuši, ka tiek “iesaldēti” vairāki konti bankā “Credit Suisse”, ziņo avīze “Tages Anzeiger“. Bankai gan tas nenākot par labu, avīzei paziņojis eksperts, kas nodarbojas ar finanšu mahināciju izpēti, Marks Pits. Bankai jau tā neklājoties pārāk labi, un, pēc Pita teiktā, šie konti ar tik lielām summas, kuras tie nekad savā mūžā nespētu nopelnīt, pieder Krievijas ierēdņiem vai viņu ģimenes locekļiem.

Pati banka “Credit Suisse” kontu bloķēšanu nekomentē, vien norāda, ka tā darbojas atbilstoši likumam, kas ierobežo naudas atmazgāšanu. Savukārt avīze norāda, ka “Credit Suisse” paraugam sekojušas vairākas citas Šveices bankas, tiesa, neprecizējot, kuras tās ir.

Jau ziņots, ka Eiropas Parlaments pagājušā gada beigās paziņoja – Magņitska sarakstā iekļauto personu aktīvi to Eiropas Svienības dalībvalstu bankās, kas saistītas ar Amerikas bankām, tiks automātiski bloķēti, tajā skaitā arī Šveices bankās, jo Šveice saistīta ar ES līgumiem.

Ar Šveices bankām bija saistīts arī viens no Magņitska lietā iesaistītajiem, Lielbritānijā dīvainos apstākļos pērn mirušais Aleksandrs Perepiļičnijs. Rietumu investīciju fonds “Hermitage Capital” , kura naudas – aptuveni 5,4 miljardu rubļu – izzagšanu atklāja jurists Sergejs Magņitskis, viņu sauc par savu galveno informatoru. Perepiļičnijs, lai glābtu savu ādu, tiesībsargiem esot nodevis tos, kas bijuši iesiastīti šajā afērā. Pēc viņa versijas, nauda tikusi pārskaitīta uz Šveices bankām, pēc tam pārvesta uz ofšoriem vai arī par to iegādāti dārgi nekustamie īpašumi.

Neilgi pirms jaunā gada kļuva zināms, ka Krievijas ierēdņu finanšu mahināciju izmeklēšanai pieslēgušies izmeklētāji Kiprā. Prokurori uzskata, ka caur Kipras bankām “Cyprus Popular Bank” un “FBME Bank” tika atmazgāta Krievijas nesaņemto nodokļu nauda.

Arī Latvijas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sākusi kriminālprocesu par Latvijas banku iespējamu saistību ar tā dēvēto Magņitska lietu, šogad ziņo LETA.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurors pērn oktobrī atcēla ENAP pagājušā gada augustā pieņemto lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu par Latvijas banku iespējamu saistību ar Magņitska lietu. Virsprokurors, iepazinies ar pārbaudes materiāliem par iespējamu Krievijā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot Latvijas kredītiestādes, atzina, ka policijas lēmums pieņemts nelikumīgi un nepamatoti. Virsprokurors materiālu atkārtoti nosūtīja policijai papildu pārbaudes veikšanai.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse apliecināja, ka pēc papildu pārbaudes veikšanas ENAP ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai to izdarījusi organizēta grupa. Kriminālprocess ir sākts par faktu un pagaidām aizdomās turēto personu nav, piebilda Virse.

“TV3” raidījums “Nekā personīga” iepriekš ziņoja, ka tā saucamajā Magņitska lietā iesaistītas vairākas Latvijas bankas – negodīgās Krievijas amatpersonas naudu esot atmazgājušas caur sešām Latvijas bankām.

Magņitska lieta Krievijā ieguva pasaules rezonansi, kad cietumā nomira fonda “Hermitage Capital” jurists Sergejs Magņitskis. Viņš tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Jurista kolēģi gan uzskata, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājās atmaskot.

“Hermitge Capital” ir Rietumu investīciju fonds, kas Krievijas tirgū strādā kopš 90.gadu vidus. Bizness Krievijā gāja no rokas, kamēr 2007.gada pašā nogalē Krievijas nodokļu pārvalde veica lielāko nodokļu atgriešanas maksājumu pēdējo gadu laikā. Firmām “Parfenion”, “Makhaon” un “Rilend” tika pārskaitīti 230 miljoni ASV dolāru.

“Hermitage Capital” jurists Sergejs Magņitskis jau vairāk nekā desmit gadus bija strādājis fonda labā. Visas trīs firmas bija saistītas ar fonda darbu, tādēļ viņš sāka lietas šķetināšanu. No Magņitska rīcībā esošajiem dokumentiem kļuva redzams, ka firmas “Parfenion”, “Makhaon” un “Rilend” nelikumīgi pārņēmuši citi īpašnieki.

Tad ar viltotiem grāmatvedības dokumentiem devušies uz tiesu, kas apmierinājusi prasījumu par nodokļu atmaksu. Lietu bija realizējis noziedzīgs grupējums, kurā bija bijušie cietumnieki, vairāki Iekšlietu ministrijas izmeklētāji, tiesneši, nodokļu inspektori. No valsts kases ar Krievijas ierēdņu palīdzību sabiedrības acu priekšā nozagti miljoniem nodokļu maksātāju naudas. Tomēr izmeklēšanas vietā pret valsts naudas zagļiem tika sākta lieta pret pašu Magņitski. Viņš nonāca cietumā, kur 2008.gada novembrī aizdomīgos apstākļos nomira.

Nule Krievijā beigusies tiesa par Magņitska nāvi cietumā, tā arī nevienu vainīgo šajā nodarījumā neatrodot.

 

Komentāri (13)

ligakalnina 09.01.2013. 14.59

NU uz to gan Kremlim jārteaģē, kaut vai jāpieņem vēl kāds likums, tipa, vairs neļausim adoptēt un ārstēt krievu bāreņus ne tikai amerikāņiem, bet, neļausim viņus ārstēt arī Krievijā, lai visa pasaule zina, kā ir aiztikt Krievijas korupcionārus, un šausmās nodreb!

+18
-2
Atbildēt

0

austrisv 09.01.2013. 14.04

Cerams, ka arī Latvijā tiks kaut kas darīts šajā lietā!
Man prieks, ka pat “drošās” Šveices bankas kaut ko dara , lai korumpanti baidītos tajās ielikt savu sazagto naudu, jo tomēr var tikt atmaskoti un apturēti.

+16
-1
Atbildēt

0

Inese Birzniece 09.01.2013. 15.10

Gan jau atbilde būs. Aizstāvot savus bandītus “..pa bāreņiem sitīs tā, ka visa pasaule nodrebēs”. Citāts no Echo bloga.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu