Latvijā atrasts vērtīgs sudraba senlietu depozīts nonāk pie igauņiem • IR.lv

Latvijā atrasts vērtīgs sudraba senlietu depozīts nonāk pie igauņiem

7
Jau 2007.gadā Latvijas Kara muzejā notika arheoloģijai un arheoloģisko pieminekļu aizsardzībai veltīts pasākums "Rakt vai nerakt?", kurā pievērsa uzmanību mantraču jeb "melno arheologu" nodarītajiem postījumiem Latvijas kultūrai un vēsturei. Foto: Agnese Gulbe, LETA

Muzejiem trūkst naudas, lai atpirktu senlietas. Saeima groza likumu

Latvijas muzejiem gar degunu aizgājis kāds pērnruden amatierarheologa jeb mantrača atrasts tūkstošiem latu vērts sudraba stienīšu un senu monētu depozīts, jo muzejiem nav bijis naudas, par ko to iegādāties, vēsta laikraksts “Diena”. Atradums nonācis kāda igauņu privātkolekcionāra īpašumā.

Avīze raksta, ka oktobrī kāds Latvijas mantracis esot atradis apjomīgu sudraba depozītu, ko piedāvājis iegādāties Latvijas muzejiem par 40 000 eiro.

Lai šādi gadījumi neatkārtotos, turpmāk to varētu novērst Saeimas neilgi pirms Ziemassvētkiem galīgajā lasījumā apstiprinātās izmaiņas likumā “Par Kultūras pieminekļu aizsardzību”. Kad tās stāsies spēkā, visas zemē gulošās senlietas, kas vecākas par XVII gadsimtu, automātiski piederēs valstij un to atradējiem par tirgošanos nāksies atbildēt likuma priekšā.

Līdz šim Latvijas likumdošanā par senlietām pastāvēja “pelēkā zona” – oficiāli atzītos kultūras pieminekļos ar arheoloģiju drīkstēja nodarboties tikai attiecīgo atļauju saņēmēji. Uz citur atrastām senlietām pārsvarā tika attiecināts ierastais Civillikuma formulējums, ka atrastā manta pieder zemes īpašniekam un atradējam. Jaunais formulējums, ka jebkura senlieta, kas vecāka par XVII gadsimtu, pieder valstij, nozīmēs to, ka, atrodot senlietu, uzreiz par to jāziņo akreditētam muzejam.

Laikraksts vēsta, ka tas nozīmēs – jebkuru nedeklarētu monētu vai citu senlietu, kura izlikta pārdošanā, varēs konfiscēt, tas novērsīs mantraču iespējas izsaimniekot Latvijas kultūras mantojumu, nebaidoties no likumsargiem.

Ideja, ko atbalstīja paši amatierarheologi, ka šā vaļasprieka piekopēji būtu jālicencē, nav guvusi atbalstu, jo VKPAI ieskatā būtu pārāk grūti realizējama.

 

Komentāri (7)

Rudīte Krūmiņa 03.01.2013. 11.32

Žēl ka tāds likums pieņemts, turpmāk nezināsim kas atrasts un kam pārdots.

Drīzāk vajadzēja piešķirt resursus tādu atradumu uzpirkšanai. Amerikā, kur “moderno” Eiropiešu pēdas ir nieka pāris simtus gadu, vērtīgu pēc-Kolumba arheoloģisko atradumu ir gandrīz uz katra stūra. Latvijā, kur cilvēku pārvietošanās tūkstošiem gadu nav bijusi tik dramatiska, atradumiem vajadzētu būt senākiem un vairāk, tik vien ka nevajadzētu meklētājus nogrūst pagrīdē.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu