Kultūras ministre svētkus pavada komandējumā Austrālijā • IR.lv

Kultūras ministre svētkus pavada komandējumā Austrālijā

18
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Lita Krone, LETA

Komandējuma izmaksas ministrijas pārstāve nevarot nosaukt

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) pirms Ziemassvētkiem ir devusies komandējumā uz Austrāliju, kur atradīsies līdz pat 5.janvārim, tādējādi sagaidīs tur arī Jauno gadu, aģentūrai LETA pavēstīja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

Līne apgalvoja, ka pašlaik nevarot pateikt komandējuma izmaksas, taču akcentēja, ka lielākās izmaksas ir ceļa izdevumi. Viņa norādīja, ka precīzas komandējuma izmaksas būs zināmas pēc tā noslēguma. Ministre komandējumā ir devusies viena.

Ministre uz Austrāliju devās īsi pirms Ziemassvētkiem, 23.decembrī, lai piedalītos Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienu pasākumos un tiktos ar Austrālijas latviešu diasporu.

Komandējums tiek motivēts ar to, ka Kultūras ministrijas pagājušajā gadā izstrādātajās un valdībā apstiprinātajās Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs 2012.-2018.gadam kā viena no prioritātēm ir izvirzīta diasporas saišu stiprināšana ar Latviju.

Ministre kā Dziesmu un deju svētku rīcības komitejas priekšsēdētāja tautiešus iepazīstināšot ar nākamvasar gaidāmo svētku norisi Latvijā, diasporas kolektīvu iespējām piedalīties galvenajos svētku pasākumos, kā arī iespējām apmeklēt svētku pasākumus kā skatītājiem. Plānots, ka svētku laikā notiks vairāk nekā 50 pasākumu un ārvalstīs dzīvojošo latviešu diasporu tajos pārstāvēs aptuveni 60 kolektīvi no astoņām valstīm.

Tāpat Jaunzeme-Grende aicinās apmeklēt Dziesmu un deju svētku laikā plānoto, Pasaules Brīvo latviešu apvienības un LTRK organizēto Pasaules latviešu ekonomikas un inovācijas forumu, kurā plānots prezentēt Latvijas un diasporas latviešu veiksmīgākos radošo industriju piemērus, lai uzsvērtu kultūras pieaugošo lomu valsts ekonomiskajā attīstībā.

Latviešu Dziesmu un deju svētki neatkarīgi no to norises vietas pasaulē tiek uzskatīti par kopējā svētku procesa neatņemamu un būtisku sastāvdaļu, kā arī latviskās piederības stiprināšanas elementu, uzsvēra Līne.

Vizītes laikā ministre Austrālijā tiksies arī ar “Daugavas vanagu” organizāciju, lai pārrunātu projektus, kuri veicina saiknes uzturēšanu ar ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem, kā arī runās par Pilsonības likuma grozījumiem un trimdas latviešu interesēm iegūt dubultpilsonību.

Ministre arī iepazīstināšot Austrālijas latviešus par iespējām piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu kultūras projektiem 2013.gadā. Projekti īstenojami, sadarbojoties trīs ES valstīm un Austrālijai, bet piesaistāmā finansējuma apjoms vienam projektam ir 50 000 līdz 200 000 eiro.

Austrālijas apmeklējuma laikā ministre piedalīsies arī latvisko ģimeņu stiprināšanai veltītajā 3×3 saietā, tāpat būs atsevišķas tikšanās ar potenciālajiem kultūras mecenātiem, lai informētu par nozīmīgākajiem atbalstāmajiem mūzikas un mākslas projektiem Latvijā.

 

Komentāri (18)

buchamona 28.12.2012. 12.21

Šāda rakstura ziņas nevajadzētu sākt ar izmaksām, bet gan ar ministra programmu šinī gadījumā Austrālijā, ar paplašinātu info par Austrālijas latviešiem un ar atgādinājumu latviešiem Latvijā par to, cik šādu kontaktu uzturēšana ar tautiešiem pasaulē ir nepieciešama Latvijai – atgādināt par to atbalstu, kādu ārzemēs dzīvojošie latvieši ir snieguši un sniedz vēl joprojām gan saviem tuviniekiem Latvijā, gan Latvijai kopumā

+12
-4
Atbildēt

3

    Dina > buchamona 28.12.2012. 13.14

    Kurmītis
    Pirmām un galvenām kārtām KULTŪRAS ministrei vajadzētu „uzturēt kontaktus” ar tiem latviešiem, kuri dzīvo tepat Latvijā un šobrīd kā reize Gadu Mijā lemj – palikt viņiem vēl kādu brīdi šajā zemā un baudīt tās „kultūru”, jeb pārcelties uz dzīvi kaut kur citur. Bez šīs kultūras.
    Bet, ja nu tomēr gribas ar tautiešiem kādā komkandējumā pakomunicēt, tad prioritārās valstis viņai ir Īrija un Anglija. Vismaz tā būtu jābūt – kur lielākās NESEN aizbraukušo komūnas, uz kuriem vēl var cerēt, ka viņi pavisam šo zemi neaizmirsīs un atgriezīsies. Pirmām kārtām būtu jāuztur un jāsaglabā kultūras saiknes ar šiem cilvēkiem, nevis Ķengurzemes emigrāciju …

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    oktaavs > buchamona 30.12.2012. 11.26

    Viss pareizi. Ir jabūt kontaktiem ar tautiešiem. Tomēr sauļošanās Sidnejā un latviešu apmeklējums brīvajā laikā var būt ļoti jauka atpūta un Jaunā gada sagaidīšana uz valsts rēķina.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 28.12.2012. 13.59

    Talpa – kurmīša jaunais niks. Kāpēc nomainīji?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 28.12.2012. 14.05

Patiešam neobjektīvi. Būtu Grendes vietā, par piemēru, – Ķīlis, raksts sāktos ar tekstu, ka pat Ziemassvētkus un Jauno gadu ministrs strādā, realizējot savu reformu, bet te – “svētkus pavada Austrālijā” un tas nodokļu maksātājiem maksās.

+9
-2
Atbildēt

0

Sandris Maziks 28.12.2012. 12.42

Jeļena Ģemakova ar latviešu diasporu tikties būtu devusies uz Bali un vēl paķērusi līdzi Sīli vai kādu citu gerontofīlu.

+8
-2
Atbildēt

1

    Ojārs > Sandris Maziks 28.12.2012. 12.53

    jā, viņai bija tur tāds “jauns un smuks” koferīšu nesējiņš.
    p.s. es saprotu, ka Gremzde ir vienīgā no ministriem, kas dodas komandējumos, jo IR šogad tas laikam pirmais raksts par ministru komandējumiem.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu